Skromen protestni konvoj: Nekaj deset vozil, trije tovornjaki in zastave

Saša Britovšek Saša Britovšek
05.02.2022 17:56

Nasprotniki vladnih ukrepov za zajezitev širjenja virusa so na slovenskih cestah poskusili izvesti slovensko različico kanadskega konvoja svobode.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Konvoj svobode Slovenija.

Saša Britovšek

Po vzoru kanadskih tovornjakarjev, ki nasprotujejo vladni uvedbi obveznega cepljenja proti covidu-19, je tudi pri nas nekaj manjših skupin organiziralo protest na slovenskih cestah. Nasprotniki ukrepov za zajezitev širjenja virusa in cepljenja so si nadeli ime Konvoj svobode Slovenija. Z avtomobili, kombiji in tovornjaki so se podali v Ljubljano iz Maribora, Celja, Novega mesta in iz nekaterih drugih krajev ter napovedali protestno vožnjo po prestolnici. Ker shod ni bil prijavljen, kot to določa Zakon o javnih zbiranjih, jih je policija že na prvem zbirnem mestu v Črnučah opozorila, naj se razidejo.

Konvoj svobode Slovenija.

Saša Britovšek

Nekateri protestniki medtem niso imeli avtomobilov opremljenih z vinjetami, kar jim je povzročalo logistične nevšečnosti, te pa so jih doletele tudi zaradi težav v komunikaciji. Razkropili so se v manjše skupine in se okoli 14. ure zbrali na parkirišču Dolgi most ob južni mestni vpadnici. Tam je bilo približno 80 avtomobilov in dva tovornjaka, večina jih je bila opremljena z zastavami in transparenti. Nase so opozarjali tudi s hupanjem. V objavah na Facebooku sta se kot organizatorja shoda izpostavila Sašo Polšak in Robert Žugelj iz Metlike. Žugelj je med drugim zapisal, da niso politično opredeljeni in da želijo prebuditi Slovenijo ter da želijo izraziti nezadovoljstvo s slovensko politiko v zadnjih 30 letih. Napovedali so tudi, da bodo na cestah vztrajali še v nedeljo in ponedeljek. Konvoj so načrtovali usmeriti v središče prestolnice in do parlamenta, a je bilo ožje središče mesta zaprto.

Protestni avtomobil na parkirišču Dolgi most.

Saša Britovšek

Policija je že v petek ​sporočila, da je seznanjena z informacijami o načrtovanem javnem shodu, a da ta ni primerno prijavljen, kar pomeni, da organizator ni poskrbel za varnostne ukrepe, ni priskrbel dovoljenja za zapore cest in ni seznanil javnosti s programom. Ljubljanske ulice so polne policijskih avtomobilov in specialno opremljenih policistov. V sporočilu za javnost so med drugim zapisali, da naj udeleženci ne ovirajo in ogrožajo javnega prometa in da bodo v primeru morebitnih kaznivih dejanj ali prekrškov v skladu s svojimi pristojnostmi izvedli vse potrebne ukrepe.

Incidentov ni bilo, je pa, kot je poročal spletni medij N1, policija ustavila vozilo, ki je vodilo konvoj, voznika pa so zaradi nepravilnega ustavljanja na obvoznici oglobili. Protestniki prometa niso ovirali.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta