Sodni svet: Izvoljeni še dve članici, kljub pomislekom je to tudi generalna državna odvetnica

Elizabeta Planinšič Elizabeta Planinšič
26.09.2024 20:15

Na tajnem glasovanju so poslanci izbrali še dva zadnja člana 11-članskega sodnega sveta. Poleg Ane Kerševan je nova članica še odvetnica Tanja Bohl.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ana Kerševan je generalna državna odvetnica (pravobranilka).
Žan Kolman/Ukom

Poslanci državnega zbora so danes na tajnem glasovanju z 52 glasovi za članico sodnega sveta izvolili odvetnico Tanjo Bohl, generalno državno odvetnico Ano Kerševan pa z 48 glasovi. Članici sodnega sveta je poslancem v izvolitev predlagala predsednica republike Nataša Pirc Musar, potem ko je maja letos državni zbor izvolil le enega člana sodnega sveta.

Za preostali dve mesti so se borili štirje kandidati, izvoljeni pa sta bili Tanja Bohl, ki sicer maja letos ni dobila dovolj glasov, in pa Ana Kerševan, za imenovanje katere so iz sodnih vrst prihajali pomisleki, pa ne zaradi njene strokovnosti, ampak funkcije, ki jo opravlja. Državno odvetništvo je namreč državni organ, ki zastopa Republiko Slovenijo pred sodišči in upravnimi organi. Zato je Ana Kerševan visoka funkcionarka organa izvršilne veje oblasti, ki je pri svojem delu vezan na navodila vlade, prav vlada pa tudi imenuje generalno državno odvetnico. Zdaj, ko bo Kerševanova sedla v sodni svet, bo izvršilna veja nadzorovala sodno vejo oblasti, kar pa po mnneju nekaterih strokovnjakov s področja sodstva posega v ločitev treh vej oblasti. 

Ano Kerševan, ki je generalna državna odvetnica od septembra 2022, je sicer predsednici predlagala Zveza društev pravnikov Slovenije. Pred tem je bila višja državna odvetnica, aktivna na področju svetovanja investicijskih arbitraž ter zastopanja države v civilnih in gospodarskih sporih, še prej pa deset let strokovna sodelavka na oddelku za gospodarsko sodstvo okrožnega sodišča v Ljubljani. Magistrski študij je opravljala v Nemčiji in ZDA, njena doktorska disertacija pa je obravnavala vlogo nacionalnih sodišč v postopku izdaje in izvršitve začasnih ukrepov v arbitraži.

Odvetnico Tanjo Bohl je za kandidatko predsednici republike predlagala Odvetniška zbornica Slovenije. Je strokovnjakinja na področju delovnega prava in prava socialne varnosti ter že več kot deset let vodi svojo odvetniško pisarno, dejavna je tudi na področju pogajanj s sindikati in je avtorica številnih strokovnih člankov ter predavateljica, je v predstavitvi kandidatke dejal generalni sekretar urada predsednice Jan Kovačič. Predsednica republike je Bohl za članico sodnega sveta sicer predlagala že v prvem poskusu, a tedaj ni bila izvoljena.

Preostala dva kandidata sta prejela manj glasov. Strokovna sodelavka okrožnega sodišča na Ptuju Sandra Marčič dva glasova, profesor z mariborske Pravne fakultete Miha Šepec pa 27 glasov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta