Stavka zdravnikov: "V Sloveniji skoraj vsak dan zdravstvo funkcionira, kot da je stavka!"

Vsi pacienti, ki potrebujejo oskrbo, jo bodo tudi danes prejeli, ob začetku stavke zdravnikov poudarja Vasja Kašnik, sindikalni zaupnik v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec. V UKC Maribor in na Ptuju stavka na vseh oddelkih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V UKC Maribor stavkajo na vseh oddelkih. 
Sašo Bizjak

Zdravniki mariborskega UKC, ki so se pridružili današnji stavki, so se zjutraj sestali v avli kirurške stolpnice, nato pa so se skupaj podali v najvišje nadstropje, kjer je v sejni sobi zbrane nagovoril vodja njihovega odbora Fidesa, dr. Boris Rižnar. Ocenil je, da so zastopani vsi oddelki, a da se v večjem številu kolegi niso udeležili zbora, ker delo poteka skoraj neokrnjeno naprej - zdravijo vse starejše od 65, nosečnice, otroke in onkološke bolnike ter seveda vse življenjsko ogrožene. "Odpovedovalo se bo minimalno. Seveda ne bomo odpovedali nekoga, ki ima karcionom ali ki je v procesu umetne oploditve in mora točno ob določenem času prejeti medikamente. Bistvo je, da opozorimo vlado in da so bolniki čim manj prizadeti. Saj v Sloveniji skoraj vsak dan ob naših ekstremnih obremenitvah zdravstvo funkcionira, kot da je stavka!" nam je pojasnil.

V nagovoru pa še razložil, da današnja opozorilna stavka poteka, ker z vladne strani ni bilo nobenega odgovora na njihove ponujene termine za pogajanja. "Vlada popolna ignoranca. Današnji mraz zunaj odraža odnos vlade do nas. Treba je torej uporabiti drugačne prepričevalne metode," je dejal.

Boris Rižnar
Sašo Bizjak

Spomnil je, da so imeli lani že dve napovedani stavki, pa so jih nato odpovedali, ker je bil "minimum komunikacije" z vlado in so dobili zagotovila, da se bodo pogovori nadaljevali. Podpisali so tudi dva sporazuma za ureditev  pogojev dela in plačila. "Karierna pot je bila natančno izdelana in obljuba, da bo naš plačni sistem izvzet iz sistema plač v javnem sektorju zaradi specifike poklica, kot je to tudi v tujini," je povedal Rižnar in poudaril, da je zdravništvo v javnem sektorju skupina, ki ima najvišje zadolžitve in zahteve, "uzakonili pa bi nam radi še prisilno delo," je še spomnil na zadnji interventni zakon, ki bi omogočal, da bi lahko odločevalci zdravnike v izrednih okoliščinah premeščali, jim prepovedali delo izven matičnih ustanov, pa tudi dopuste in stavke. 

Rižnar pravi, da zdravstveni sistem pokonci držijo le še etični principi vseh zaposlenih ter da usodo bolnikov krojijo dolge čakalne dobe, ki odražajo nezmožnost tega sistema. Izrazil je torej upanje, da bo vlada do 15. januarja oblikovala pogajalsko skupino in začela pogovore z njimi, sicer se bo stavka takrat nadaljevala. "Če bodo poskušali prišepetovalce in vlagatelje svojih zakonov, kot je duo Jenul-Keber, pa bo zdravstvo slej kot prej potonilo," se je Rižnar še obregnil na iniciativo Glas ljudstva, ki za nocoj v Ljubljani napoveduje svojo stavko bolnikov. 

Najprej reševati osnovno zdravstvo

Po oceni radiologa Matije Žerdina bi morala vlada najprej začeti aktivno reševati osnovni nivo zdravstva, predvsem težave družinskih zdravnikov. "Pred okoli desetimi leti je bila dobra priložnost za to, a se žal ni nadaljevala. Morali bi najti neke vrste motivacijo, da bi ljudje želeli delati v družinski medicini. Če bo primar rešen, bodo tudi urgentni centri imeli manjši priliv in se bo izboljšala tudi ta situacija," je povedal.

Hkrati bi po njegovi oceni morala ovrednotiti količina dela posameznega zdravnika. "So takšni, ki delajo veliko in takšni, ki delajo minimalno, pa se to nikjer ne pozna. Ne govorim o amerikanizaciji zdravstva, ampak da se ovrednotijo naše storitve," je razložil. Spremeniti pa bi želel tudi sistem dežurstev, saj ga moti predvsem, da tisti, ki imajo ob redni službi še privatno podjetje, dežurati ne rabijo. "To ni normalno. Pa nimam težave s tem, da imajo ljudje svoj s.p., ampak smo pa potem preostali bolj obremenjeni," je še povedal Žerdin. Sam sicer danes ne stavka, ker dela z otroki, njegovo delo tako poteka nemoteno. 

Maribor - UKC Maribor - stavka zdravniki - zdravniška opozorilna stavka - Fides - - -
Sašo Bizjak

"Kot specilistka delam prvo leto. Z zadnjo reformo so se plače specializantov povišale, med tem ko je specialistična plača postala primerljiva, a so obremenitve in odgovornosti bistveno višje," pa nam je povedala specialistka gastroenterologije Taja Lah, ki si želi predvsem ureditve delovnih razmer, standardov dela in da bi imela na razpolago več časa za bolnike. "Da čutijo, da nam je mar in da smo se za njih potrudili maksimalno. Da jim lahko na razumljiv način razložimo, zakaj jih pošiljamo na preiskave." 

Kaj pa pravijo bolniki? Tisti, ki smo jih srečali v UKC Maribor, jim današnji termini seveda niso odpadli. "Zdravnik je zdravnik! Rešuje življenja. Morali bi jih upoštevati. Saj so jim obljubili. Svoje morajo doseči. Toliko operacij sem dal skozi v življenju, da jih dobro poznam. Rešili so mi življenje," nam je povedal gospod Janko iz okolice Maribora. "Za mene je zdravnik bog! Sicer me ne bi bilo več. Bila sem na operaciji hrbtenice in vam povem, da so bili zelo prijazni, tudi rešilci, ki so me pripeljali. Edina napaka je, da jih tako težko prikličeš in da čakaš mesece. Ampak to ni odvisno od njih," pa je povedala gospa Stanka iz Slovenj Gradca.  

 

Slovenj Gradec: "Na žalost vlada ne čuti stiske pacientov"

V slovenjgraški bolnišnici ta čas že poteka zbor zdravnikov, ki so ob današnji stavki napovedani v več zdravstvenih ustanovah, kjer stavka načeloma poteka cel dan. Kot nam je ob začetku zbora povedal sindikalni zaupnik v bolnišnici, zdravnik Vasja Kašnik, bo delo potekalo v okrnjeni obliki, in sicer se bo izvajalo po principu zagotavljanja minimuma delovnega procesa.

"Nekatere enote so bolnike, ki ne spadajo v minimum delovnega procesa, prenaročile. Ponekod bodo opravili triažne preglede in se odločili o nujnosti današnje obravnave. Vsi, ki našo oskrbo potrebujejo, pa jo bodo absolutno prejeli," pojasnjuje Kašnik.

Splošna bolnišnica Slovenj Gradec 
Jasmina Detela

Kot še doda, si stavke niso želeli in je tudi ne želijo stopnjevati. "To pa zato, ker je naše nezadovoljstvo usmerjeno izključno proti vladi, ta pa si, ker lahko, za talce jemlje paciente, kar dokazuje tudi njihova popolna ignoranca. Zahtevamo samo to, kar so nam že pisno obljubili v sporazumih, kjer so roke postavili sami. Zato bi lahko, če bi vlada imela iskren namen, to stavko in nadaljevanje 15. januarja brez težav preprečili. Na žalost pa oni ne čutijo stiske pacientov in zaposlenih v zdravstvu, ki jo povzroča razpad sistema," še pove Kašnik.

V slovenjgraški bolnišnici so se za stavko opredelili vsi zdravniki, teh je skupaj s specializanti in pripravniki 167. Delo po oddelki je organizirano različno. Kot pojasni Kašnik, so predstojnikom prepustili 'svobodo' glede organizacije dela. "Vsak pozna specifiko na svojem oddelku. Delo je organizirano na način, da se stavka pozna, na drugi strani pa, da se povzroča čim manj škode bolnikom. Z nekaterih oddelkov oziroma enot so paciente obvestili o odpovedi termina in jih prenaročili, tam, kjer delo poteka, pa bo prihajalo do časovnih zamikov," pove Vasja Kašnik. Zagotavlja pa, da bodo vsi pacienti, ki potrebujejo obravnavo, to tudi dobili. 

"Če bi vlada imela iskren namen, bi to stavko in nadaljevanje 15. januarja brez težav preprečili," pravi Vasja Kašnik.
Jasmina Detela

Glede popoldan napovedanega dogodka v organizaciji civilne iniciative Glas ljudstva, gre za opozorilno stavko pacientov, Kašnik pravi, da sploh ne ve, kdo ta civilna iniciativa je. "To je neka organizacije brez strukture, ne vem, koga zagovarjajo. Zanimivo je, da so bili na sestanku pri ministrici za zdravje prej kot predstavniki iz zdravstvenih oziroma zdravniških vrst. Njihovi pozivi so populistični, navajajo informacije, ki so prenapihnjene in zmanipulirane. Ljudem se prikazujejo najvišje plače zdravnikov, ki so v glavnem poračuni, kot nekaj normalnega. Smo v sistemu plač javnega sektorja, plače imamo po enakih lestvicah. Zdravniški dodatek ne obstaja, obstaja dodatek za delo v neugodnih pogojih, čez praznike, za vikende ... ki jih imajo vsi v javnem sektorju. S tega naslova se naberejo naše plače in poračuni. Vsak, ki pošteno o tem razmisli, bo videl, da je to zato, ker nekateri zdravniki toliko ur tudi naredijo. Če kje prihaja do anomalij, je to stvar inšpekcije," je prepričan Kašnik. 

Ptuj: "Vsi vedo in imajo navodila, koga in na kak način morajo obravnavati"

V Splošni bolnišnici Ptuj so se za stavko odločili na vseh oddelkih. "Nekateri posamezni zdravniki so se zagotovo odločili, da se stavki ne pridružijo, a podatka o njihovem številu nimam. Vsi vedo in imajo navodila, koga in na kak način morajo obravnavati. Glede na to, da gre za opozorilno stavko sicer upam, da je bilo čim manj odpovedi terminov, žal pa ne razpolagam s podatkom o številu odpovedi. Stavkajočim zdravnikom smo sicer namenili prostor v jedilnici." je pojasnil tamkajšnji v.d. direktorja Aleksander Voda. Tisti bolniki, ki so zaradi stavke ostali brez obravnave, so že dobili najbližji možni nov termin, ali pa ga bodo dobili naknadno. "Sam se že v naprej opravičujem vsem pacientom, ki bodo zaradi stavke imeli kakršnekoli težave. Potrudili se bomo, da bodo obravnavani v prihodnjih dneh oziroma čim prej," je še dejal Voda.

Urgentni center Ptuj
Igor Napast

V Celju brez slabe volje

"Jaz sem včeraj klical, če danes pridem na pregled za oči ali ne. Pa so dejali, da če me niso klicali, da odpovedujejo, potem naj kar pridem. Ker vedno me mora kdo peljati, zato nisem hotel, da hodiva zaman. In nisva," pove eden od pacientov, ki je zjutraj ob deveti uri že zaključil obravnavo v Splošni bolnišnici Celje. "Jaz sem bil naročen za CT. In so mi ga tudi opravili," doda drugi. Čakalnice so bile polne. "Odpovedali smo le nekaj pregledov. Večina dela nemoteno," pojasni ena od zaposlenih. Iz celjske bolnišnice so že včeraj sporočili, da bodo vsi pacienti, ki imajo v času stavke termin za obravnavo v bolnišnici, obravnavani. Bo pa, so dodali, prihajalo do časovnih zamikov pri obravnavi pacientov. Predvsem v času, ko so se stavkajoči zdravniki zbrali v predavalnici bolnišnice.

V ZD Celje so povedali, da bo danes nemoteno potekala oskrba onkoloških bolnikov, nosečnic, porodnic, otrok do 18. leta ter starejših od 65. let.
Rozmari Petek

V sosednji stavbi, Zdravstvenem domu Celje, so napovedali, da bodo zagotavljali le nujne zdravstvene storitve ter minimum delovnega procesa v najmanj štirih ambulantah družinske medicine za obravnavo pacientov, starejših od 65 let ter vse bolnike z akutnimi bolezenskimi stanji, ki jih ni možno prenaročiti. "Jaz sem star nad 70 let. Jaz sem danes normalno vse opravil," je pojasnil pacient Zdravstvenega doma Celje. "Če imate zasebnika, ti delajo nemoteno," je dodala ena od upokojenih zdravnic.

Kot so dodali v ZD Celje, bo danes nemoteno potekala oskrba onkoloških bolnikov, nosečnic, porodnic, otrok do 18. leta ter starejših od 65. let. Tudi specialistično in mladinsko zobozdravstvo ter ambulante specialistične dejavnosti potekajo nemoteno.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta