Število obolelih zaradi gripe še visoko, a se umirja

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
12.02.2020 16:48

Gripa po otrocih zdaj dohitela še starejše. Pristojni še naprej svetujejo cepljenje, saj v Evropi nasploh to sezono gripa še ni dosegla vrhunca

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zdravniki svetujejo cepljenje proti gripi. 
Igor Napast

V naši največji bolnišnici, Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana, upajo, da smo v Sloveniji že na vrhuncu epidemije gripe, saj so se številke obolelih začele umirjati. Do včeraj je bilo zaradi gripe pri njih hospitaliziranih okoli 450 bolnikov in še približno 300 zaradi respiratornega sincicijskega virusa (RSV). Trenutno v intenzivnih enotah zaradi gripe zdravijo 45 bolnikov in 36 zaradi virusa RSV.
Gripa usodna za devet ljudi
Tudi letos pa je bila gripa usodna za devet oseb, pet oseb je umrlo zaradi virusa RSV. V vseh primerih je šlo za odrasle osebe, je povedala Tatjana Mrvič, vodja službe za preprečevanje in obvladovanje bolnišničnih okužb v UKC Ljubljana. V tem trenutku še vedno skoraj polovico obolelih predstavljajo otroci, ti so pred dvema tednoma prevladovali, medtem ko zdaj narašča število hospitaliziranih, ki so starejši od 65 let. Postelje na vseh oddelkih intenzivne terapije so zapolnjene, zato so dodatnih deset postelj morali zagotoviti na oddelku za epidemije na Vrazovem trgu.
Predstojnica klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja Tatjana Lejko Zupanc ne pomni leta, ko so tako množično za gripo obolevali otroci, ki pa gripo lažje prebolevajo in niso dolgo hospitalizirani. "Pri starejših pa se zaradi gripe poslabšajo tudi kronične bolezni, zaradi česar pacienti mnogo dlje ležijo v bolnišnici in ni prostora za druge," je dejala Lejko Zupančeva. Poudarja, da v Evropi še nismo priča vrhuncu gripe v tej sezoni, zato predvsem tistim, ki potujejo, svetuje, naj se cepijo, saj zavaruje že prvi odmerek cepiva, sploh če je oseba gripo že prebolela v preteklem letu. Na vprašanje, kako to, da je prav Slovenija v regiji z največ obolelimi, je Lejko Zupančeva pojasnila, da nekdo pač mora biti prvi. Predvideva pa, da nam bodo kmalu sledile tudi druge države.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta