Trg nepremičnin: Gradnja stanovanj, tudi oskrbovanih, ni ogrožena

Sanja Verovnik
08.03.2021 06:00
Predvidevanja o tem, kaj čaka nepremičninski trg do konca leta, so bolj ali manj nejasna. A nekaj drži: gradnja stanovanj, tudi najemniških za starejše, je v razcvetu.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nepremičninski sklad PIZ gradi po vsej Sloveniji kar nekaj novih oskrbovanih stanovanj.
Nepremičninski sklad PIZ

Nedavna sprostitev nepremičninske dejavnosti je prinesla pričakovani porast povpraševanja po nepremičninah, opažajo nepremičninski posredniki, ki imajo ta čas polne roke dela s prodajo in oddajo rabljenih stanovanj in novogradenj. Čeprav cene za zdaj ostajajo enake, pa nekateri napovedujejo, da se kmalu utegnejo spremeniti. Zagotovo bo večje povpraševanje kratkoročno povzročilo poskok cen vsaj nekaterih nepremičnin, meni Mojca Žižek Mesarec, vodja nepremičninske družbe Galea. Kdaj se bo to zgodilo, je težko natančno napovedati, a dejstvo je, da je po besedah Jasmine Sanković, namestnice vodje agencije RE/MAX Nepremičnine Maribor, zadnje čase povpraševanje po stanovanjih vse večje. "Še vedno lahko trdim, da je v Podravju povpraševanja več, kot je na voljo stanovanj," meni Sankovićeva.

Denar na trgu poceni kot še nikoli

Tudi Branko Potočnik, direktor družbe Insa nepremičnine, opaža, da se napovedi o večjem povpraševanju po različnih tipih stanovanj ob koncu zaprtja uresničujejo, hkrati se veča pritisk k dvigu cen. "Cene so se v Mariboru zvišale že med prvim in drugim zaprtjem trga, saj urejenih stanovanj po dosegljivih cenah še zmeraj primanjkuje," opozarja Potočnik. Boštjan Udovič, direktor Zbornice za poslovanje z nepremičninami, je z napovedmi, kaj čaka trg nepremičnin v bližnji prihodnosti, bolj previden, saj pravi, da se trenutno povečano povpraševanje na trgu lahko hitro obrne navzdol. "Na povpraševanje po nepremičninah vpliva kar nekaj dejavnikov, med njimi močno situacija v gospodarstvu, od povpraševanja pa so vselej odvisne cene," razmišlja Udovič.

Oskrbovana stanovanja na Teznem v Mariboru
Andrej Petelinšek

Jasmina Sanković je prepričana, da je o vplivu gospodarske krize na nepremičninskem trgu še prezgodaj govoriti. Prav tako opozori, da "obstoječe krize zaradi pandemije ne gre primerjati s krizo iz leta 2008, ki je močno zamajala nepremičninski trg, saj je bil takrat povod za padec cen zlom gradbeništva, na trgu pa se je v kratkem času pojavilo ogromno nedokončanih projektov in zgodilo se je nekaj odmevnejših stečajev velikih gradbincev". Danes zmanjšanja gradbene dejavnosti na nepremičninskem trgu ni pričakovati, ocenjuje Sankovićeva in še napoveduje, da se utegne zgoditi zgolj kakšna korekcija odločilnih kriterijev za nakup in povodov za prodajo nepremičnin. Tudi denar je na trgu poceni, kot še ni bil nikoli, opozori Boštjan Udovič.

Banke naklonjene financiranju

Tudi gradbinci si ta čas ne belijo glave s takšnimi ali drugačnimi prognozami. Kot pravi Primož Pinter, direktor gradbenega podjetja Primius gradnje, se po Sloveniji gradi kar nekaj stanovanjskih objektov. "Čas bo pokazal, ali je ponudba novogradenj pri nas nezadostna, zadostna ali celo že presežna," opozori Pinter. Kot pojasni, kupcev novih stanovanj za zdaj ne manjka, nepremičnine se kupujejo tudi brez pomoči bank. "Prav tako so banke močno naklonjene financiranju stanovanjskih posojil, svojim komitentom ponujajo vedno ugodnejša posojila. Dokler bodo banke naklonjene financiranju stanovanjskih posojil, bo prodaja novih stanovanj potekala v skladu z investitorjevimi željami," še poudari Pinter. Po njegovih besedah bodo banke najprej odstopile od pripravljenosti financiranja nepremičninskih projektov, šele kasneje bodo zategnile pas v ponudbi ugodnih stanovanjskih kreditov. "Če bodo banke glede financiranja stopile korak nazaj v obdobju dveh let, ponudba in povpraševanje še vedno ne bosta izenačena. Posledica bo dolgoročno primanjkovanje novih stanovanj in dvig cen starejših," napoveduje Pinter.

Oskrbovana stanovanja v Velenju
Rozmari Petek

180 oskrbovanih stanovanj do leta 2022

Med stanovanji, ki se bodo gradila ali se gradijo, bo poskrbljeno tudi za starejše. Nepremičninski sklad PIZ bo do konca leta 2022 pridobil več kot 180 novih stanovanj, prilagojenih za starejše, do leta 2025 pa skupaj 400 stanovanj. V teku je tudi poziv za zbiranje ponudb za nakup objektov in stavbnih zemljišč za gradnjo stanovanj za starejše. Osnovno poslanstvo družbe je skrb za primerno bivanje v tretjem življenjskem obdobju, kar pomeni ob ekonomsko uspešnem poslovanju družbe vzdrževanje, energetsko sanacijo in arhitekturno prilagajanje obstoječega stanovanjskega sklada in razvijanje novih projektov z najemnimi stanovanji za starejše (oskrbovana in namenska) in drugih oblik bivanja (bivalne skupnosti za starejše). V gradnji je 60 oskrbovanih najemnih stanovanj na Bledu, 13 oskrbovanih in 8 namenskih najemnih stanovanj v Radljah ob Dravi, 36 oskrbovanih najemnih stanovanj na Studencih v Mariboru, več kot 40 oskrbovanih in namenskih najemnih stanovanj na Kozini, izbrana je arhitekturna rešitev za izgradnjo 20 oskrbovanih stanovanj ob Šegovi ulici v Novem mestu in za prenovo objekta in pridobitev dodatnih namenskih najemnih stanovanj v Radovljici.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.