Uslužbenci Sove zamrznili stavko, pričakujejo končni dogovor z vlado

Aleš Kocjan
22.10.2018 08:55

Po skoraj enajstih mesecih so po zagotovilih predsednika Sindikata državnih organov slovenski obveščevalci prekinili belo stavko, sedaj čakajo nadaljevanje pogovorov z vlado Marjana Šarca.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na Sovi naj bi po skoraj letu dni pognali delo v v visoke obrate.
Tit Kosir

Neuradno smo izvedeli, da naj bi uslužbenci Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) danes zamrznili belo stavko, ki traja že od lanskega prvega decembra. Pogovori med uslužbenci in novovim direktorjem Rajkom Kozmeljem so stekli kmalu po njegovem imenovanju. Spomnimo, da so uslužbenci osrednje obveščevalne agencije s stavko izražali svoje zahteve v zvezi s statusom in vrednotenjem delovnih mest v agenciji, izvajanjem socialnega dialoga in povečanjem števila zaposlenih. Kot smo večkrat poročali, po navedbah virov iz Sove in sindikalnih vrst dialog med uslužbenci agencije in vlado ni stekel, kot bi bil moral, saj se razen prejšnjega direktorja Sove Zorana Klemenčiča s sindikatom ni nihče resneje pogovarjal. Težava v dialogu s stavkajočimi v Sovi je namreč ta, da se o tej problematiki ne morejo pogovarjati na centralni pogajalski skupini vlade, ker so notranji akti o Sovi tajni in delovna mesta posebej določena, zato bi vlada morala za pogajanja z uslužbenci Sove oblikovati posebno pogajalsko skupino.
S tako dolgo, sicer belo stavko, slovenski obveščevalci tolčejo vse stavkovne rekorde v zgodovini sindikalizma v Sloveniji. Kljub stavki je po zagotovilih vlade agencija ves čas izvajala naloge, pomembne za nacionalno varnost in druge interese države, opredeljene v prvem in drugem odstavku 2. člena zakona o Sovi. Obveščevalci sicer imajo skladno z zakonom zagotovljeno pravico do stavke, vendar v omejenem obsegu, podobno kot to velja za zdravnike ali policiste. To pomeni, da so stavkajoči bili ves čas na delovnem mestu in opravljali nujne naloge, kar pomeni, da je bila bržkone storilnost manjša. Vendar je oblika dela obveščevalcev tudi zaradi njihovih zavez takšne narave, da je stavka kot oblika sindikalnega boja za pravice nenavadna poteza in nanjo v obveščevalski strokovni javnosti gledajo z izjemno mešanimi občutki.
Da je bila stavka danes prekinjena, nam je potrdil tudi predsednik Sindikata državnih organov Slovenije (SDOS) Frančišek Verk: "Sindikat Sove je stavko prekinil, ker verjame zavezi direktorja Rajka Kozmelja, da bo zadeve uredil, kar kaže na neko novo kvaliteto razumevanja službe, zavedanja pripadnosti in pomembnosti obveščevalne dejavnosti, ki se je prejšnja vlada zagotovo ni dovolj zavedala. Zato iskreno upam, da se bo te napake morda sedaj zavedal tudi nekdanji premier Miro Cerar, ko bo v praksi, kot zunanji minister, ugotavljal  pomembnost obveščevalne dejavnosti, ki je najtesnejša spremljevalka diplomacije." Verk si kot predsednik največjega uradniškega sindikata v državi želi, da vlada čim prej doseže dogovor o stavkovnih zahtevah uslužbencev Sove, "še posebej ko gre za optimalno delovanje sektorja država, saj ne smemo ponovno postati talec številčno močnejših in v  slovenski družbi bolj priljubljenih sindikatov". "Seveda v prvi vrsti rabimo zdravnike, učitelje, medicinske sestre in službe zaščite ter reševanja," pravi Verk, a poudarja, da "rabimo tudi učinkovit in primerno številčen državni aparat oziroma pravno, varno in ljudem dobro in prijazno državo".
Po devetih mesecih bele stavke v agenciji je soočenje s to situacijo na novo napovedal naslednik Klemenčiča na mestu direktorja agencije Rajko Kozmelj, ki ga je na čelo Sove imenovala nova vlada Marjana Šarca konec minulega meseca. Tedaj je še pred potrditvijo na vladi za Večer povedal, da bo "storil vse, da v prvem koraku spoznam razloge za stavko in identificiram način za konsolidacijo učinkovitosti in strokovnosti kolektiva in za motivacijo tistih, ki morda niso dovolj, za nove izzive." Napovedal je, da se bodo o vrzelih na področju obveščevalnega in varnostnega delovanja ter s tem povezanimi morebitnimi potrebami za spremembo zakonodaje najprej dobro in odkrito pogovorili znotraj hiše, nato z drugimi deležniki na strokovnem, a neformalnem nivoju. "Vsi deležniki obveščevalno-varnostnega sistema morajo najprej dobro razumeti, kakšna natančno je struktura problema, kaj so vrzeli in kakšne so možne opcijske rešitve z vidika stroke," nam je minuli mesec dejal novi direktor Sove. Ali so njegove prve poteze zalegle, naj bi bilo jasno še danes, ko naj bi zaposleni sporočili odločitev o prekinitvi stavke. Kozmelj za zdaj naših neuradnih informacij ni želel komentirati.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta