V podzemnem trezorju UKC Ljubljana odkrili še nikoli videne dokumente o zadnjih mesecih Titovega življenja

A.L.
30.11.2019 13:04

V eni od sob so v UKC odkrili trezor z mapo papirjev. Ti pričajo o zadnjih dneh in mesecih življenja Josipa Broza Tita, predvsem pa o prestižu, ki si ga je privoščil on in njegovo osebje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

"Tito je 4. maja 1980 umrl v ljubljanskem kliničnem centru, kjer je ležal skoraj štiri mesece. Čeprav je od njegove smrti minilo že slabih 40 let, še danes niso znane vse podrobnosti o njegovem zdravljenju in bivanju v bolnišnici. Pred dvema mesecema pa so v trezorju podzemnih hodnikov ljubljanskega UKC našli še nikoli videne dokumente." Tako piše portal 24 ur, ki povzema poročanje iz oddaje Svet na Kanalu A. Tamkajšnji novinarji so sinoči razkrili, da se pod ljubljanskim univerzitetnim kliničnim centrom skrivajo podzemni hodniki, do koder vodijo masivna železna vrata, za katera so paciente zadnjič premestili med zračnimi napadi med osamosvojitveno vojno. V eni od sob so v UKC odkrili trezor z mapo papirjev. Ti pričajo o zadnjih dneh in mesecih življenja Josipa Broza Tita, predvsem pa o prestižu, ki si ga je privoščil on in njegovo osebje.
"V mesecu dni so recimo pojedli – oziroma vsaj plačali – 100 kilogramov svinjskega mesa, 31 kilogramov baby beefa, 18 kilogramov budžole, več kot 15 kilogramov pršuta in 90 kilogramov konzervirane šunke. Zdi se, da so bili tudi žejni: mesečno so spili kar 91 steklenic viskija, 20 steklenic ruma, 11 steklenic vodke ter kar 100 litrov vina. Rečeno je bilo, da je vsa dokumentacija, ki je bila povezana z zdravljenjem Tita, pristala v Beogradu, a očitno je vsaj en delček vsega ostal v Ljubljani, nedotaknjen skoraj 40 let," piše 24 ur.

Težko verjamem, da je nekdo 54 kilogramov banan pojedel v enem mesecu

Za Tita v zadnjih mesecih skrbel sedemčlanski konzilij, v katerem so bili tudi trije slovenski zdravniki. Dr. Brecelj je bil vodja konzilija, za pomoč so prosili tudi zdravnika iz Amerike, doktorja DeBakeyja, in tudi zdravnika iz Rusije, je za oddajo Svet na Kanalu A dejala višja kustosinja iz Muzeja novejše zgodovine Nataša Strlič.
Med dokumenti so našli tudi dopis, s katerim Inštitut za patologijo zaračunava obdukcijo za maršala. Ta je na koncu stala 33.437 dinarjev. "Obdukcijsko poročilo so končali šele, ko je Tito že leto dni počival v beograjski Hiši cvetja," piše 24 ur. Vrtoglavi so tudi računi za hrano in pijačo, ki razkrivajo, na kako veliki nogi je živel tedanji vrh. "Težko verjamem, da je nekdo 54 kilogramov banan pojedel v enem mesecu. Predvsem pa še težje verjamem, da je bilo konzumirano vse, kar je tukaj navedenega alkohola, sploh če je nekdo precej bolan. Na primer 91 steklenic viskija, enajst steklenic vodke, pa več kot 100 litrov vina," je za Svet na Kanalu A dejal Matjaž Tavčar, vodja službe za korporativno varnost.

700 kosov tort, 200 rolad, 200 krofov ...

Zdi se, da Tito nasvetov zdravnikov ni upošteval, saj se žganim pijačam in dobri hrani ni odpovedal. Tudi, ko je bil že povsem odvisen od infuzije, se zneski niso bistveno znižali, poroča 24 ur, ki povzema Svet na Kanalu A. Eden od računov kaže, da so naročili 700 kosov tort, 200 rolad, 200 krofov, 200 flancatov in 150 sirovih zavitkov.
Zadnjih 68 dni življenja je bil Titov umetni komi, priklopljen na respirator. Po besedah Tavčarja je Socialistična Republika Slovenija takrat krila stroške zdravljenja in jih en mesec po smrti Josipa Broza Tita nakazala na račun kliničnega centra. "In to kar dva milijona in sto tisoč dinarjev. Ta do danes manjkajoči del Titove preteklosti in njegovih zadnjih dni gre zdaj v roke zgodovinarjem, dokumenti iz podzemnega sefa pa domišljiji odpirajo novo pot, kakšne skrivnosti se še skrivajo za zidovi," še poroča 24 ur.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta