V torek potrdili najvišje dnevno število okužb od 12. januarja. Koliko primerov so na ta dan potrdili pred letom dni?

Miha Raičevič
20.10.2021 09:39
V torek so ob 7367 PCR-testih potrdili 2145 okužb z novim koronavirusom, poroča NIJZ. To je najvišje dnevno število potrjenih okužb od 12. januarja, ko so jih našteli 2104. Delež pozitivnih testov je v torek znašal 29,1 odstotka. V bolnišnicah zdravijo 427 covidnih bolnikov, 122 na oddelkih intenzivne nege. V torek je umrlo devet covidnih bolnikov, od začetka spopadanja s covidom v Sloveniji pa že več kot 5000.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična
Sašo Bizjak

Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov se je dvignilo na 1198, kar je 131 več kot dan prej. V zadnjih 14 dneh so potrdili 664 okužb na 100.000 prebivalcev oziroma 47 več kot dan prej. 

Za primerjavo, pred natanko letom dni so pri nas opravili 4326 PCR-testov in potrdili 794 okužb. Delež pozitivnih testov je takrat znašal 18,4 odstotka. V bolnišnicah se je v tem obdobju lani zdravilo 313 ljudi, 56 jih je potrebovalo intenzivno nego.

V torek so opravili tudi 20.685 hitrih testov, ki jih v primeru pozitivnega izvida praviloma preverijo še s PCR-testi.

Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je po podatkih NIJZ cepljenih 1.180.046 ljudi, z vsemi odmerki pa 1.103.994.

Pred natanko letom dni smo v Večeru poročali o hitrih antigenskih testih, ki so bili takrat novost. "Dostopni so pri internetnih ponudnikih v tujini, kot kaže, pa bodo na voljo tudi v Sloveniji. Strokovnjaki domačo uporabo teh testov odsvetujejo, saj je kljub poenostavljenemu postopku uporabe potrebno strokovno znanje, potreben pa je tudi pravilen odvzem brisa," smo poročali takrat.

Profesorica Maja Rupnik, mikrobiologinja, vodja raziskovalnega laboratorija pri NLZOH je oktobra lani dejala, da je stroka do hitrih testov še vedno zadržana. "Proizvajalec sicer navede podatke o zanesljivosti, ki pa so določeni v kontroliranih razmerah. V realnih razmerah je treba test potem ponovno preizkusiti. Eden od dejavnikov, ki vplivajo na zanesljivost testa, je na primer pogostnost bolezni v populaciji. Manjša ko je pogostnost, manjša je dejanska zanesljivost testa. Hitri testi so primerni za situacije, ko je prevalenca bolezni visoka in ko uporabniki poznajo tveganja, povezana z lažno negativnimi in lažno pozitivnimi rezultati."

Kakšna je situacija leto dni kasneje?

Danes so hitri testi v redni uporabi, vsak dan jih pri nas opravijo več tisoč. Hitre teste, ki pokažejo okužbo z novim koronavirusom, od sredine februarja potrjujejo še s PCR-testom. Od 13. februarja pa do konca septembra je bilo opravljenih 5,6 milijona hitrih testov, do konca avgusta je pri 32.205 osebah test pokazal pozitiven rezultat.

Podatki, ki jih je nedavno objavil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), pa kažejo, da se od februarja do konca septembra 4387 oziroma 13,6 odstotka tistih, ki so bili pozitivni na hitrem testu, ni udeležilo testiranja s PCR-testom. Glede na podatke o pozitivni napovedni vrednosti hitrih antigenskih testov Marko Kern iz Sledilnika za covid-19 predvideva, da bi bila okužba med temi skoraj 4400 osebami dejansko potrjena s PCR-testi pri okoli 3300 posameznikih.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta