Valentinu Hajdinjaku grozi krivdni odpoklic. Snežič lobist komaj od lani

Timotej Milanov Timotej Milanov
24.10.2023 13:06
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prihodnost Valentina Hajdinjaka na čelu Darsa je po razkritju domnevnih nepravilnosti negotova.
Fotorobert Balen

Po sestanku nadzornikov in uprave Darsa na Slovenskem državnem holdingu (SDH)  je prihodnost Valentina Hajdinjaka na čelu družbe za avtoceste negotova. Do sestankov je prišlo po medijskem razkritju domnevnih nepravilnosti pri poslovanju Darsa, na katerih je upravljavec državnega premoženja želel pridobiti informacije v zvezi z zadevo. SDH, ki ga vodi Žiga Debeljak, je nato nadzornemu svetu Darsa naložil, da nemudoma skrbno presodi ravnanja predsednika in članov uprave v zvezi z očitanimi nepravilnostmi ter v primeru ugotovljenih kršitev ukrepa s krivdnim odpoklicem s funkcije. Predsednik uprave Darsa Hajdinjak je sicer vidni član Nove Slovenije.

Tudi upravi Darsa je SDH naložil, da glede tega presodi ravnanja vodilnih in drugih zaposlenih v družbi ter ob ugotovljenih kršitvah ustrezno ukrepa. Poleg tega SDH od vodstva Darsa med drugim zahteva še celovito analizo izvajanja dejavnosti avtovleke za odvoz vozil z avtocest hitrih cest. Prav tako bo delovanje vodstva družbe odslej pod skrbnim nadzorom, saj mu bo nadzorni svet s sklepom začasno znižal vrednostno mejo in določil dodatne vrste poslov, za katere bo potrebno vnaprejšnje soglasje nadzornikov. Izveden bo tudi natančni pregled in kritično ovrednotenje obstoječih procesov nabave in investicij v družbi s poudarkom na obvladovanju korupcijskih in drugih integritetnih tveganj. Nadzorni svet in uprava Darsa bosta o vseh izvedenih aktivnostih ter ukrepih v zvezi s predmetno problematiko najmanj enkrat mesečno pisno poročala SDH, pri čemer na SDH prvo poročilo pričakujejo do 8. novembra. Napovedane so tudi posebne revizije s forenzičnim pregledom izbranih vrst poslov na Darsu v zadnjih petih letih.  

Ob vsem navedenem pa v SDH poudarjajo, da je Dars javna delniška družba, ki deluje po sistemu dvotirnega korporativnega upravljanja, pri čemer vse posle samostojno in neodvisno vodi njena uprava, za nadzor katere je zadolžen nadzorni svet, ta je po navedbah SDH prav tako neodvisen pri svojem delovanju. "SDH se torej v kakršne koli poslovne odločitve družbe niti ne more niti ne sme vpletati oziroma nanje vplivati, temveč lahko deluje le v okviru pristojnosti, ki jih uveljavlja v vlogi edinega delničarja družbe," so še zapisali.  

Rok Snežič je svoje povezave v nekaterih državnih podjetjih oglaševal tudi na jumbo plakatih. 
M. L.

Posnet ob štetju denarja  

Kot smo že poročali, od nedelje v slovenskih medijih odmeva zgodba anonimnega podjetnika, ki je za Pop TV povedal, da je davčnemu svetovalcu Roku Snežiču predal 90 evrov tisoč podkupnine, da bi lahko še naprej opravljal posle z Darsom. Pri tem ni navedel, za zagotovitev katerih poslov naj bi šlo. Na Pop TV so objavili tudi posnetek, na katerem Snežič od omenjenega podjetnika prejme 5000 evrov gotovine. Denar, ki ga je izročil Snežiču, naj bi po navedbah podjetnika šel tudi stranki SDS, kar so v stranki že zavrnili. 

Snežič naj bi mu povedal, da ima preko Hajdinjaka, Damijana Jaklina, nekdanjega državnega sekretarja na ministrstvu za obrambo ter še vedno tudi župana Velike Polane, in Antona Travnerja, nekdanjega generalnega direktorja policije, nadzor nad razpisom in pritožbami na Darsu. Snežič naj bi v po navedbah podjetnika za Pop TV z njim stopil v stik pred skoraj tremi leti, ko je Hajdinjak že prevzel vodenje Darsa. "Lobist ne more nikoli urediti razpisa. Razpis je vedno javno objavljen, lobist lahko samo zagovarja interese stranke …," je za Pop TV povedal Snežič, ki je zanikal, da bi prejel podkupnino. A na Komisiji za preprečevanje korupcije so nam potrdili, da je Snežič registriran lobist šele od aprila lanskega leta. Če torej navedbe podjetnika o času srečanja in nastanka posnetka držijo, Snežič takrat ni mogel z njim poslovno sodelovati kot lobist.  

Hajdinjak zanika navedbe anonimnega podjetnika

Navedbe podjetnika za navedeno televizijo so zanikali tudi Hajdinjak, Jaklin in Travner. Hajdinjak je med drugim povedal, da Snežiča ne pozna, a da je ta na Dars poslal dopis, v katerem je zahteval sestanek z njim. Prav tako naj bi prejel več klicev z različnih ministrstev in od posameznikov, ki so mu predlagali srečanje s Snežičem, na kar Hajdinjak po lastnih besedah ni pristal. Med drugim ga je, kot je razkril portal Necenzurirano, v zvezi s tem poklicala Julija Humar, tedanja uslužbenka ministrstva za infrastrukturo, ki ga je takrat vodil Hajdinjakov strankarski kolega Jernej Vrtovec.  

Hajdinjak je po današnjem sestanku povedal, da imajo na Darsu ničelno toleranco do korupcije in izvajajo vse ukrepe, da te ne bi bilo. Kot je poudaril, pozdravljajo odločitev uradnih organov, da izvedejo določene preiskave, poroča STA.

Poleg omenjenega dogajanja so na portalu Pop TV razkrili še sum kartelnega dogovarjanja pri dejavnosti avtovleke in več domnevno spornih razpisov, za katere se pojavljajo očitki vodstvu Darsa, da jih je prirejalo v prid določenim izvajalcem.  

Dars je družba v stoodstotni državni lasti, ki ima 1200 zaposlenih in je v lanskem letu ustvarila skoraj 517 milijonov evrov prihodkov in 135 milijonov evrov dobička. Gre za najvrednejšo posamično naložbo v portfelju SDH, ki je po knjigovodski vrednosti lastniškega deleža ocenjena na 3,2 milijarde evrov.  

 

  

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta