Vasletu nasprotovala le poslanca Levice

Aleš Kocjan
13.12.2018 12:09

Boštjan Vasle na pragu Banke Slovenije, razloge, zakaj bi Karmen Dietner postala nadzornica SDH, pa bo morala vlada še dodatno obrazložiti

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ziga Zivulovic Jr./bobo

Mandatno-volilna komisija državnega zbora je sledila predlogu predsednika republike Boruta Pahorja in na današnji seji z devetimi glasovi potrdila predlog šefa države, naj na čelo centralne banke imenuje Boštjana Vasleta. Člani komisije o predlogu sploh niso razpravljali, kandidatu za novega guvernerja Banke Slovenije sta nasprotovala le poslanca Levice. Na tajnem glasovanju na plenarnem zasedanju državnega zbora bo Vasle za imenovanje potreboval absolutno večino, tj. najmanj 46 poslanskih glasov. Banka Slovenije je brez guvernerja od konca aprila, ko je na drugo delovno mesto odšel Boštjan Jazbec. V vmesnem času jo vodi Primož Dolenc, ki ga je predsednik Pahor tudi najprej predlagal za Jazbečevega naslednika, a mu ni uspelo dobiti potrebnih 46 poslanskih glasov. Če bodo poslanci v zadostni meri podprli Vasleta, na kar že namiguje široko soglasje danes na seji mandatno-volilne komisije, bo postal peti guverner slovenske centralne banke.
Mandatno-volilna komisija pa je danes na isti seji prekinila obravnavo vladnega predloga, da se v nadzorni svet upravljalca državnega premoženja, Slovenskega državnega holdinga (SDH), imenuje predsednico uprave Pokojninske družbe A Karmen Dietner. Ta naj bi v nadzornem svetu nadomestila Andreja Bertonclja, ki je postal minister za finance. Državni sekretar na finančnem ministrstvu Metod Dragonja je zatrjeval, da ima kandidatka ustrezne strokovne kompetence, s katerimi bi dopolnila znanje preostalih članov nadzornega sveta. Vendar je poslanec Marko Pogačnik (SDS) opozoril, da so v ožji izbor za to mesto prišli trije kandidati, iz vladnega predloga ni bilo razvidno, zakaj so se odločili za Dietnerjevo. Poslanci so zato podprli sklep, naj vlada dopolni predlog za njeno imenovanje z dodatnimi pojasnili o izboru.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta