(VIDEO) Pred Bobom leta 2020 z nominiranci. Ivan Lorenčič: "Težki časi vedno minejo in tudi ta bo!"

Jasmina Cehnar
10.02.2021 06:00
Dolgoletni ravnatelj II. gimnazije Maribor zna mlade vedno motivirati in jih spodbuditi s pravimi besedami. Tako je bilo na lanskih informativnih dnevih, ko smo iz njegovega nagovora devetošolcem izluščili bob dneva, in tako je tudi danes.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ivan Lorenčič, kjer se počuti najbolje - med dijaki na II. gimnaziji Maribor, ki je zaprta že četrti mesec. "Ta izoliranost postaja zelo utrujajoča," pravi legendarni ravnatelj. 
Igor Napast

Informativni dnevi na II. gimnaziji Maribor so vedno nekaj posebnega. Malodane spektakularnega. Do zadnje podrobnosti zrežiran šov z najboljšimi glasbeniki, pevci, igralci in športniki, kar jih premore ta srednješolska zibelka talentov, obiskovalce skoraj brez izjeme pusti odprtih ust. Tako je bilo tudi lani, natanko pred enim letom, še pred zmešanimi korona časi, ko je pred polno telovadnico nadebudnih devetošolcev dolgoletni ravnatelj šole Ivan Lorenčič izrekel svoj bob. "V življenju lahko uspeš samo takrat, ko si upaš, včasih je treba tudi malo tvegati. Če nič ne tvegaš, največ tvegaš, ker ostaneš tam, kjer si," je legendarni ravnatelj mlade nagovoril, naj se le vpišejo na njihovo gimnazijo, "ki odpre vsa vrata", četudi morda niso stoodstotni, da jim bo to uspelo. Ker je pač fortes fortuna adiuvat - sreča na strani pogumnih.

Verjemite vase, bodite drzni

​In tudi korona doba, ko smo bolj kot ne obstali na mestu, svoje upe in aspiracije pa večinoma dali na hladno, njegovega razmišljanja ni niti malo ukrivila. Novi generaciji mladih, ki se bo konec tega tedna seznanjala z možnostmi nadaljevanja šolanja in tehtala o svoji prihodnosti, sporoča: "Naj ti nenavadni in nepredvidljivi časi ne vplivajo na vaše odločitve. Enostavno verjemite vase in sledite rešitvam, ki se morda zdijo drzne. Če vam kdo reče, da zdaj za kaj takega res ni pravi čas, se s tem ne obremenjujte. Težki časi vedno minejo in tudi ta bo!"

Mladi morajo slediti svojim ciljem, ne pa da preštevamo, koliko jih moramo imeti na fakultetah, ki proizvajajo "prave" kadre, in koliko na tistih, ki po parcialni oceni tistih pri vrhu proizvajajo neperspektivne in nezaposljive, pravi Lorenčič, a opozori: "Seveda s pametno mero objektivnosti in pravo oceno svojih sposobnosti."

BOB LETA 2020: IZJAVE FINALISTOV

Negotovost, ki spravlja ob pamet

Letos se torej II. gimnazija Maribor kandidatom za vpis ne bo mogla pokazati v vsem svojem blišču, predstavitve šol se selijo tja, kjer je že zadnje štiri mesece doma izobraževalna realnost - v virtualni svet. Te nove normalnosti so sicer tudi na II. gimnaziji, kjer načeloma z motiviranostjo dijakov nimajo težav, že precej siti. "Najtežje za mlade je, da nimajo socialnih stikov. Učitelji pa se, ker niso fizično z dijaki, ne morejo tako dobro prilagajati klimi v razredu in včasih, ko je to potrebno, spremeniti poteka pouka. Zato ta izoliranost postaja zelo utrujajoča," pojasnjuje Lorenčič, ki je kritičen tudi do odločevalcev. Vlada dela veliko napako, ko ne postavi datuma odprtja šol, pa tudi če bi se ta zaradi morebiti poslabšane epidemiološke slike nato prestavil, pravi. "Na ta način bi imeli vsaj neko orientacijo, ne pa da smo iz tedna v teden v negotovosti, zaradi katere smo postali že čisto nori ... Ministrstvo za izobraževanje je povsem izgubilo kompas in svojo funkcijo, preveč je podrejeno predsedniku vlade. Lahko bi rekel, da imamo ministra za šolstvo, ne ministrice," še razmišlja naš kandidat za boba leta. To je zanj prva nominacija, a kot hudomušno pove, so letos možnosti, da naslov pripade II. gimnaziji, precej povečane. Med desetimi kandidati so namreč kar štirje (bivši) drugogimnazijci. Ob Lorenčiču še operna pevka Bernarda Bobro, zdravnik Franjo Husam Naji in študentka Ana Breznik.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta