(VIDEO) Pred Bobom leta 2020 z nominiranci. Husam Franjo Naji: "Potrebujemo 'svežo mlado kri'"

Petra Vidali
16.02.2021 06:00
To pravi zdravnik, predstojnik oddelka za kardiologijo in angiologijo v UKC Maribor, vendar izjava ne opisuje stanja v bolnišnici, temveč v državi
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Franjo Naji: "Srednja pot je najbolj smiselna, ne samo pri ravnanju z begunci, temveč tudi pri drugih stvareh, s katerimi se srečujemo v vsakdanjem življenju."
Andrej Petelinšek

Husam Franjo Naji en bob že ima. Dobil ga je leta 2016 za izjavo: "Sposobni ljudje ustvarjajo delovna mesta, nesposobni pa jih uničujejo." Lani je bil v našem časopisu prisoten večkrat, govoril je seveda o zdravstvu v času pandemije, o naporih, zmagah in porazih sistema in zdravstvenih delavcev. Povod za intervju, ki smo ga objavili 1. junija, pa je bil njegov roman Zadnji gozd, ki je izšel pri Literi. Leto prej je izšel njegov prvenec, zbirka kratkih zgodb Križišče.

Zadnji gozd je distopija o "odprti sezoni lova na migrante", zato so bili begunci tudi v fokusu intervjuja. Na vprašanje o novem koronavirusu med begunci je odgovoril: "Dvomim, da se kdo natančno ukvarja s tem, kako je s širjenjem pandemije v takšnih getih. Verjetno je tudi testiranj bilo precej manj, nihče se ni ukvarjal s tem, zakaj je kakšen starostnik umrl, gotovo pa je odstotek smrti zaradi bolezni, stradanja, izčrpanosti in podobnih vzrokov v teh okoljih precej višji kot v recimo našem. Begunci in migranti niso drugorazredna, temveč so tretjerazredna družba glede na naše standarde. Tisti, ki se podajo iz taborišč na pot, pa padejo še nižje. V Evropi je v povprečju še za živali v gozdovih bolje poskrbljeno; vsaj preštete so. Za migrante nihče ne ve, koliko jih je trenutno na poti, koliko jih umre, koliko jih izgine, ni nikakršne znane ali vsaj natančne statistike. Seveda si zlahka predstavljamo, da je ob pomanjkanju regulativ in ob sočasnem občutku grožnje, ki naj bi jo ti ljudje s culami in otroki predstavljali, sezona lova odprta. Migranti so v našem okolju še najbližje zombijem, ki jih tako rada prikazuje ameriška filmska mašinerija. Včasih so zombiji bili sinonim za komunistično grožnjo, zdaj so pač komuniste zamenjali Azijci, Afričani, prebivalci Latinske Amerike itd. Skratka bitja, ki so grožnja že samo zato, ker nam hodijo naproti ali nas počasi in ataktično zalezujejo kot nekakšna vojska mravelj, zaradi česar imamo napadeni pravico, da se branimo."

Razložil je, da v romanu sicer ni želel toliko prikazati usode beguncev, temveč jih uporabiti kot podlago za prikaz vseh slabih lastnosti naše družbe, pri čimer je ciljal na družbo v evropskem prostoru: "Levičarski odnos do stvari je pogosto neučinkovit in tudi pri tem je tako. Srednja pot je gotovo najbolj smiselna, ne samo pri ravnanju z begunci, temveč tudi pri drugih stvareh, s katerimi se srečujemo v vsakdanjem življenju. Se pravi več aktivnega ukrepanja, ustrezni nadzori na mejah, popisovanja migrantov, nadzor nad transportom, izgradnja ustreznih zbirnih centrov, ustrezna zakonodaja, ki omogoča hitro integracijo, učenje jezika, izobrazbo ali zaposlovanje. Kadra primanjkuje, mladih ljudi je vse manj, starejših vse več. Če bi se recimo na našem oddelku omejevali le na rasno čistost, bi bilo za polovico manj zdravnikov, kot nas je. S ponosom lahko rečem, da se v žilah naše zdravniške ekipe, ki skrbi za zdravje srca in izvaja zahtevne metode zdravljenja za celotno severovzhodno Slovenijo, obenem pa je še akademsko in pedagoško aktivna na fakulteti, pretaka ob slovenski še srbska, makedonska, libanonska, hrvaška, italijanska, judovska, madžarska, albanska in palestinska kri, pa verjetno sem še kaj pozabil."

BOB LETA 2020: IZJAVE FINALISTOV

In kako vidi problematiko dobrega pol leta kasneje? ''Mislim, da se v odnosu do prihajajočih v Evropo, predvsem tistih nezaželenih, ni kaj veliko spremenilo, covid je vse skupaj samo še poslabšal in pa seveda dodatno razgalil tegobe beguncev. Razkritja organiziranega nasilja s strani državnih aparatov na balkanski poti žal samo potrjujejo, da imamo prebivalci bivših jugoslovanskih republik oziroma srednjeevropski narodi neki globlji psihološki problem, ki se izrazi ob stiku z drugačnimi. Verjetno bo potrebno precej časa, strpnosti, razumevanja, pogovorov pa tudi izobraževanja do sprejetja dejstva, da je prav v omenjenih državah zaradi nizke natalitete dotok 'sveže mlade krvi' več kot nujen in da bomo morali z odprtimi rokami in še s čim drugim vabiti delovno silo od koder koli, če bomo želeli držati korak z ostalim razvitim svetom.''

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta