Vlada izobesila izraelsko zastavo v znak solidarnosti z Izraelom, Pahor sporočil, da tovrstnemu izražanju stališč ni naklonjen

STA, A.L.
14.05.2021 17:06
V znak solidarnosti z Izraelom je vlada na poslopju vlade poleg slovenske in evropske izobesila tudi izraelsko zastavo, je na Twitterju danes sporočila vlada. "Obsojamo teroristične napade in stojimo ob strani Izraelu", so ob tem zapisali. V znak solidarnosti z Izraelom so izraelsko zastavo danes izobesili tudi v Avstriji in na Češkem.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Vlada je ob tem na Twitterju objavila tudi fotografije izobešenih zastav.

V znak solidarnosti z Izraelom so izraelsko zastavo danes izobesili tudi v Avstriji in na Češkem. Avstrijski kancler Sebastian Kurz je sporočil, da so na poslopjih vlade in zunanjega ministrstva v Avstriji danes izobesili izraelsko zastavo v znak solidarnosti z judovsko državo. Ostro je obsodil napade proti Izraelu z območja Gaze, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

V izraz solidarnosti z Izraelom je izraelsko zastavo danes izobesil tudi češki predsednik Miloš Zeman na svoji uradni rezidenci na praškem gradu. Postavil jo je na mesto evropske zastave, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Solidarnost izražajo v tednu, ko med Izraelom in skrajnimi palestinskimi skupinami z območja Gaze poteka medsebojno obstreljevanje, ki je zahtevalo na palestinski strani več kot sto življenj, na izraelski pa sedem.

Natenjahu napoveduje, da bo gibanje Hamas plačalo visoko ceno

Izraelska vojska je medtem okrepila napade na Gazo, medtem ko palestinska gibanja nadaljujejo izstreljevanje raket na območje Izraela. V današnjih napadih so sodelovale letalske in kopenske sile izraelske vojske, ki pa niso vstopile na območje Gaze. 

Dopisnik britanskega BBC v Gazi je poročal o močnem obstreljevanju, med drugim z letali in helikopterji.

Reuters

Izraelska vojska je sporočila, da je bil cilj okoli 40-minutne ofenzive uničenje sistema predorov, ki ga uporablja Hamas, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Palestinska gibanja so po navedbah izraelske vojske od ponedeljka iz Gaze izstrelila okoli 1800 raket, od tega jih okoli 430 ni doseglo območje Izraela, je danes sporočil tiskovni predstavnik vojske Jonatan Konrikus. Izraelska protiraketna obramba nato v povprečju prestreže okoli 90 odstotkov ostalih raket.

Iz Gaze letijo rakete predvsem proti izraelskim mestom Aškelon, Ašdod, Beršeba in Javne, piše BBC.

EPA

Izraelska vojska je medtem vpoklicala več tisoč rezervistov ter namestila enote in tanke v bližini meje z Gazo. Vojska je potrdila, da je kopenska ofenziva ena od možnosti, vendar še niso sprejeli končne odločitve.

Premier Benjamin Netanjahu je v izjavi danes zjutraj zagotovil, da bo vojaška operacija proti palestinskim skrajnežem v Gazi trajala tako dolgo, kot je to nujno. Gibanje Hamas bo plačalo visoko ceno, je dodal.

Tiskovni predstavnik Hamasa je sporočil, da je gibanje pripravljeno naučiti izraelsko vojsko hudo lekcijo, če bo ta še naprej izvajala napade.

Gre za enega najhujših konfliktov med Izraelom in Gazo od leta 2014. Izbruhnil je po tednih napetosti med Izraelci in Palestinci v vzhodnem Jeruzalemu, kjer so v ponedeljek na Tempeljskem griču vnovič izbruhnili spopadi med Palestinci in izraelskimi varnostnimi silami. To pa je vodilo v hitro zaostritev in obstreljevanje med obema stranema.

Reuters

O nemirih poročajo tudi z območja Izraela. V več mestih prihaja do nasilja med Judi in Arabci, zaradi česar je obrambni minister Beni Ganc ukazal okrepitev varnostnih sil, da bi s tem zatrli notranje nemire. Aretirali so že več kot 400 ljudi, piše BBC.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta