Vlada je vendarle odgovorila na zahteve sindikatov glede delovanja Ekonomsko-socialnega sveta

13.08.2021 06:00
Mitja Gorenšček: "Upam, da bomo septembra že sedeli za skupno mizo."
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Predstavniki sindikalnih central so zaradi nespoštovanja socialnega dialoga protestirali pred parlamentom. 
Robert Balen

Tri mesece po tem, ko je pet sindikalnih central zaradi vladnega ignoriranja socialnega dialoga in nespoštovanja pravil delovanja iz protesta začasno zapustilo Ekonomsko-socialni svet (ESS), je vlada vendarle pisno odgovorila na njihove zahteve in jih povabila nazaj za skupno mizo.

V odgovoru so uvodoma poudarili pomen socialnega dialoga kot pomembne demokratične pridobitve, zato "se zavzemamo za njegovo ohranjanje in spoštovanje". Vendar pa je za ponovno vzpostavitev delovanja ESS in njegovo vsebinsko delovanje, ki temelji na enakopravnosti vseh treh partnerjev v ESS, pomembno, da vsi trije izpolnjujejo nujne predpostavke. "Pomembno je, da je glavna pozornost posvečena vsebini obravnavanih predlogov v dobrobit državljanov." Ob tem vlada izkazuje pripravljenost za morebiten podpis dogovora o načinu delovanja ESS, kot so to zahtevali sindikati, čeprav sama meni, da je vse zapisano že v obstoječem poslovniku ESS. Zato morebiten nov dogovor ne bi smel narekovati dodatnih kompetenc nobenemu od treh partnerjev, so zapisali in sindikate opomnili, da njihov odstop od socialnega dialoga predstavlja izpuščeno priložnost, da bi skozi socialni dialog predloge zakonov preučili in predlagali izboljšave le-teh.

Mitja Gorenšček: "V času, ko dialoga ni bilo, smo še kako začutili, kako pomemben je."
Državni svet

A spomnimo. Sindikatom je prekipelo, saj predlogi davčne zakonodaje in predlog o demografskem skladu sploh nista prišla na mizo ESS, kjer bi imeli možnost podati svoje predloge in pripombe. Zato so se odločili, da ne mislijo več služiti kot fasada socialnemu dialogu. O vladnem razumevanju socialnega dialoga pa so v pismu obvestili tudi evropsko komisijo. In se v nadaljevanju udeležili tudi petkov demonstracij v prestolnici, zaradi česar je minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj celo dejal, da se bo vlada z njimi začela pogovarjati, šele ko se bodo odrekli udeležbi na protestih.

Kako se bodo sindikalne centrale odzvale; ali bodo sprejele povabilo za pogajalsko mizo ali bodo vendarle vztrajale pri dodatnih vladnih zavezah, še ni jasno. Je pa predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Lidija Jerkič v prvem odzivu povedala, da je iz odgovora, ki bi ga sicer pričakovali bistveno prej, razbrati, da jim vlada vendarle ponuja roko socialnega dialoga. "Seveda pa je treba pravila socialnega dialoga ne le spoštovati, temveč jih tudi izvajati, in to je bila največja težava. Vlada jih ni izvajala." Tudi trenutno predsedujoči ESS, Mitja Gorenšček, predstavnik delodajalcev, je izrazil zadovoljstvo, da je vlada vendarle odgovorila. "Odgovor gre v pravo smer, in sicer, da se je pravil treba držati, kajti v času, ko dialoga ni bilo, smo še kako začutili, kako pomemben je. Zato je še kako pomembno, da dialog spet steče." Gorenšček upa, da se bodo vsi trije partnerji že v prihodnjih dneh začeli pogovarjati in da bo septembra ESS ponovno začel delovati.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta