Merklova: Veliko večino ukrepov bomo morali konsistentno vzdrževati

STA, VČ
11.02.2021 13:24
Nemčija bo ukrepe zaradi covida-19 podaljšala še najmanj do 7. marca.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Angela Merkel: "Niti en dan ne pozabim na to, kaj nujno potrebni ukrepi pomenijo za vsakega in slehernega državljana."
EPA

Nemška kanclerka Angela Merkel je danes priznala, da je bilo ukrepanje ob začetku drugega vala pandemije covida-19 prepočasno.

Prvi val je Nemčija relativno dobro prevedrila, "potem pa nismo bili dovolj pazljivi ali pa dovolj hitri," je  dejala v nagovoru poslancem v bundestagu.

Merklova se je v sredo skupaj s predsedniki vlad 16 nemških zveznih dežel dogovorila, da podaljšajo večino ukrepov za zajezitev novega koronavirusa do 7. marca.

To pomeni, da bodo gostinski lokali in nenujne trgovine, muzeji in druge podobne ustanove ostali zaprti. Le frizerji bi se lahko odprli že 1. marca.

Bodo pa glede odpiranja vrtcev in šol odločale posamezne dežele, ne država. Dogovorili so se, da jih bodo odpirali postopoma. Za več varnosti v učilnicah bodo poskrbeli hitri testi. Nemško ministrstvo za zdravje pa bo preverilo, ali bi lahko učitelje in vzgojitelje cepili prednostno.

"Veliko večino dogovorjenih ukrepov bomo morali konsistentno vzdrževati," je v nemškem parlamentu še dejala kanclerka. Podaljšanje ukrepov za zajezitev pandemije je označila za "primerno, nujno potrebno in proporcionalno".

"Niti en dan ne pozabim na to, kaj nujno potrebni ukrepi pomenijo za vsakega in slehernega državljana - začasne resne omejitve svobode, česar nismo v zvezni republiki še nikoli izkusili, hudo osebno breme, osamljenost, gospodarske skrbi, eksistenčne strahove. Tega ne bom nikoli pozabila," je poudarila Merklova.

Iz gospodarstva in tudi opozicije se sicer krepijo pozivi k večjemu sproščanju ukrepov, saj da stopnja novih okužb od novega leta vztrajno pada.

Vodja liberalcev (FDP) Christian Lindner je opozoril, da so ljudje pričakovali več od Merklove in ministrskih predsednikov dežel, glede na to, kakšne velike obremenitve omejevalni ukrepi predstavljajo za posameznike in podjetja. "Ta pričakovanja pa so se končala z razočaranjem, saj so mnogi ljudje pričakovali več kot pa priložnost za novo frizuro," je dejal Lindner.

Voditeljica skrajno desne Alternative za Nemčijo Alice Weidel pa je dejala celo, da so vladni ukrepi za boj proti pandemiji neustavni, saj da bodo trajali dlje od treh mesecev, kot je bilo sprva načrtovano.

"Postranska škoda vaših metod zaklepanja in zapiranja dosega neizmerne razsežnosti," je dejala in opozorila, da je na tisoče podjetij in samostojnih podjetnikov na robu propada.

Vladni predstavniki in strokovnjaki na drugi strani opozarjajo, da številke, ki kažejo nove dnevne okužbe s koronavirusom, še vedno niso dovolj nizke za kakšno večje odpiranje družbe. Poleg tega nove variante koronavirusa povzročajo nove skrbi, še zlasti t. i. britanska različica, ki naj bi bila bolj nalezljiva in se hitro širi tudi v Nemčiji. In Merklova se je danes v bundestagu odločno postavila v bran mnenju strokovnjakov. Opozorila je, da se več evropskih držav zaradi teh novih mutacij virusa že sooča z novim porastom okužb in velikim pritiskom na zdravstveni sistem.
 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta