Priprave na razrešitev generalnega direktorja RTVS Igorja Kadunca v polnem teku

B.P.
16.10.2020 13:07
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Kadunc
Robert Balen

Generalnemu direktorju se močno maje stolček, preštevanje programskih svetnikov skoraj končano, danes piše Delo. Kot kaže, bi lahko bili generalnemu direktorju javnega servisa Igorju Kaduncu, ki se je po zamenjavi oblasti znašel pod še hujšimi pritiski vladajoče koalicije, šteti dnevi. Pa ne zato, ker se mu aprila prihodnje leto izteče mandat, temveč zato, ker bi se ga radi znebili nekateri v programskem in nadzornem svetu.

Delo namreč poroča, da naj bi bil predlog za Kadunčevo razrešitev že pripravljen. "Vsaj deset programskih svetnikov, ki so potrebni za vložitev predloga, je nabranih, preštevanje do 15, kolikor glasov programskih svetnikov je potrebnih za njegovo razrešitev, pa se te dni končuje, in od tega naj bi bilo odvisno, kdaj in ali bo predlog vložen," še poroča Delo. Nepotrjena finančni načrt in rebalans programsko-produkcijskega načrta ter finančni primanjkljaj javnega zavoda naj bi bili nekateri izmed očitkov, na podlagi katerih naj bi se pripravljal predlog za Kadunčevo razrešitev.

Kot nam je uspelo izvedeti, naj bi skupina svetnikov, blizu vladajoči koaliciji, v postopek razrešitve šla samo v primeru, če bo že pred glasovanjem zbrala potrebnih 15 glasov. Na Kolodvorski je sicer neuradno slišati, da tarča teh pritiskov ni generalni direktor RTVS, temveč odgovorni uredniki, ki bi po odhodu prvega moža javnega servisa prišli na vrsto takoj po zamenjavah na direktorskih položajih javnega radia in javne televizije. Zato tudi nekateri svetniki ne čakajo na konec Kadunčevega mandata, ki se mu izteče v začetku prihodnjega leta, temveč bi zamenjavo na čelu javne radiotelevizije radi opravili čim prej.     

Spomnimo, programski svet Radiotelevizije Slovenija je enkrat že odločal o Kadunčevi razrešitvi, in sicer decembra 2018 na predlog nadzornikov javnega zavoda. A je za razrešitev glasovalo "le" 14 svetnikov, torej je en glas zmanjkal. Podporo Kaduncu je takrat izreklo 12 od 28 prisotnih svetnikov. Največ očitkov nadzornikov na Kadunčev račun je bilo tedaj povezanih z neizvrševanjem sklepov nadzornega sveta, omenjali pa so tudi nezakonito zaposlovanje.

Če bo Kadunc odstavljen, bodo programski svetniki morali imenovati vršilca dolžnosti, za kar naj bi bil že predviden prvi med nadzorniki Andrej Grah Whatmough, še piše Delo. Prihodnja seja programskega sveta je predvidena za 26. oktober.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta