Vročina in delo na kmetiji: Nekatera dela so neizogibna

Darja Lukman Žunec Darja Lukman Žunec
26.06.2019 15:29

Vsaj za dobri dve uri je treba na travnik, vroče vreme ustreza žitom in trti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V vinogradu je ob vročih in suhih dneh manj bolezni.
Darja Lukman Žunec

Zvonko in Marija Korpič iz haloške živinorejske kmetije v Dravcih pravita, da je vročino danes lažje prenašati, saj sodobni stroji omogočajo hitrejšo obdelavo in spravilo pridelka, medtem ko je v preteklosti ročno delo zahtevalo veliko ur v neusmiljeni vročini in na sončni pripeki. "Čas na vročini je krajši, a kljub temu je treba nekatera opravila izpeljati čez dan. Krme s travnikov ne moreš spravljati, če je čez dan ne obrneš, da se dobro posuši. Nočno spravilo je mogoče le za silažo, a še takrat je lahko vlaga moteča za njeno kakovost. Zato je treba v vročini še vedno na travnik za dobri dve uri. Za spravilo žit, ki zdaj lepo dozorevajo, je vroče vreme naravnost nujno, da pridelek nima prevelike vsebnosti vlage," pravi gospodar.
Z živino ni težav, saj si sama poišče hlad v hlevu ali v bližnjem gozdu, vode v napajalnikih je dovolj. "Res je, da krave lažje prenesejo deset stopinj minusa kakor 25 stopinj plusa, saj se lahko denimo pri mlečni proizvodnji zgodi, da mlekarice zaradi vročine dajejo manj mleka. A mi imamo samo dojilje, zato ta vpliv ni tako velik," pravi Zvonko, ki s prenašanjem vročine nima težav, pove pa, da je treba spiti dovolj vode. Marija doda, da zgodaj zjutraj ali pozno zvečer delajo na vrtu, kjer zbirajo vodo za kapljično namakanje, vinogradu pa vroči in suhi dnevi ustrezajo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta