Zaskrbljujoče nepravilnosti v Sovi v času Pahorjeve in Janševih vlad

Aleš Kocjan
08.01.2019 10:11

Člani komisije za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb so danes opravili razgovor z nekdanjim uslužbencem Sove Brankom Cvelbarjem, ki je dobil od direktorja odvezo molčečnosti, da spregovori o nepravilnostih v agenciji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Pred parlamentarno preiskovalno komisijo za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb (KNOVS), ki jo vodi opozicijski poslanec Matej Tonin, je danes na lastno željo nastopil nekdanji uslužbenec osrednje Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (SOVA) Branko Cvelbar. Kot je po seji KNOVS povedal Tonin, je Cvelbar opozoril na napravilnosti v agenciji, ki jih je opažal v času svoje zaposlitve med letoma 2005 in 2013. V tem času je bil dvakrat namestnik direktorja Sove, obakrat v času vlade Janeza Janše. V prvem obdobju je bil namestnik Matjaža Šinkovca, v času druge Janševe vlade pa v vrhu agencije tesni sodelovec direktorja Damirja Črnčeca. Cvelbar je opozoril na nepravilnosti na področju zaposlovnja, varnostnega preverjanja, ravnanja z dokumentacijo, več pa Tonin ni mogel povedati, ker so podrobnosti še vedno tajni podatki, o katerih je Cvelbar po odvezi molčečnosti aktualnega direktorja Sove Rajka Kozmelja smel govoriti le za potrebe današnjega srečanja s člani KNOVS. Tonin je dejal le, da so navedbe nadvse zaskrbljujoče in da se bodo o podrobnostih, ali so sporne prakse v agenciji odpravljene, pogovorili s sedanjim direktorjem Kozmeljem. Kot je povedal Tonin, je Cvelbar, ki že pet let ni več uslužbenec Sove, več let pošiljal dopise na KNOVS, vendar se očitno Toninov predhodnik na čelu KNOVS Branko Grims ni odločil pozanimati, za kakšne nepravilnosti naj bi šlo v Sovi.

Branko Cvelbar pred skoraj 12 leti v času afere Sova ob prihodu v parlament na sejo KNOVS.
Tit Kosir
Parlamentarno preiskovalno komisijo za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb (KNOVS) vodi opozicijski poslanec Matej Tonin. 
Robert Balen
Cvelbar je bil pred 13 leti namestnik direktorja Sove, ki ga je imenovala prva Janševa vlada, Matjaža Šinkovca (na posnetku). Oba sta bila med osrednjimi osebami slovite afere Sova, ki se je odvijala v času prve Janševe vlade. 
Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta