Zbor za republiko je ustanovil svet za zaščito svobode govora, vodil ga bo Jože Biščak

Va
03.10.2023 10:00

Glavna naloga sveta bo prizadevanje za zaščito svobode govora pod vsakokratno oblastjo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Svoboda govora.
Profimedia

Svet je bil ustanovljen zaradi vse večjega omejevanja svobode govora kot temeljne človekove pravice in svoboščine, so sporočili iz Zbora za republiko, namesto da bi "ideološko in svetovnonazorsko polje ostalo odprto za kakršnokoli svobodno razmišljanje in izražanje mnenj". 

Glavna naloga sveta bo prizadevanje za zaščito svobode govora: da lahko vsakdo javno izrazi svoja stališča, ne da bi zaradi izrečenih besed utrpel negativne posledice, kot so grožnja z nasiljem ali zaporna kazen. Svet se bo odzival na kršitve svobode govora kot temeljne človekove pravice in svoboščine. 

Svet je odprta skupina, ki od svojih podpornikov in članov pričakuje, da si bodo prizadevali za svobodo govora in da zaradi različnih stališč ne bodo nikoli omejevali svobode govora drugim. V izjavi z ustanovne seje, ki jo podpisuje Biščak, novinar in nekdanji urednik Demokracije, svet za zaščito svobode govora ostro zavrača poskuse katerekoli oblasti, da bi z zakoni, ustanavljanjem raznih vladnih svetov in ustrahovanjem preprečila ljudem, ki ne delijo ideoloških in drugih pogledov vsakokratne aktualne vlade, širjenje svojih pogledov na svet o kateremkoli vprašanju. Prepričani so, da je javno soočenje različnih pogledov edini način, da ostanemo in postanemo še boljša svobodna in demokratična družba. Vsaka oblast, ki ne samo, da ne prenese tudi ostre in žaljive kritike, temveč odreka pravico vsaki kritiki, je sovražnica svobode govora in je zato nagnjena k avtokraciji. 

Po stališču sveta je zakonodajni in ustavni okvir, "ki sankcionira spodbujanje k nasilju, dovolj širok (če ne celo preširok), in da Slovenija ne potrebuje dodatnega zaostrovanja zakonodaje. Predvsem ne pravne ´viktimizacije´, se pravi vnaprejšnje podelitve statusa žrtve določenim skupinam ljudi z namenom, da bi se zaščitile pred kakršnokoli kritiko in izražanjem negativnih mnenj o njihovem delovanju". Načelo viktimizacije je nagnjeno k zlorabi, saj lahko vsaka užaljena stran ali skupina pod krinko nejasnih in nedefiniranih pojmov meni, da je kritika zoper njih spodbujanje k sovraštvu in nestrpnosti, so navedli. 

                  

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta