ZDA že eno leto brez veleposlanika v Sloveniji

Uroš Esih Uroš Esih
24.06.2019 13:41

Po tem, ko je lani julija Slovenijo zapustil ameriški veleposlanik Brent Hartley, bo do prihoda nove veleposlanice minilo vsaj dobro leto dni. Mesto začasne odpravnice poslov na ameriškem veleposlaništvu v Sloveniji je zdaj prevzela Susan K. Falatko.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Susan Falatko, nova začasna odporavnica poslov na ameriškem veleposlaništvu v Sloveniji.  
Katie Lewis

Prejšnji teden, ko je ameriško veleposlaništvo v Ljubljani organiziralo proslavo letošnjega dneva neodvisnosti, je Slovenijo zapustil začasni odpravnik poslov Gautama Rano. A namesto s strani ameriškega predsednika Donalda Trumpa imenovane, a v ameriškem senatu še vedno nepotrjene Lynde Blanchard, je v Slovenijo prišla nova odpravnica poslov. Na položaj nove začasne odpravnice poslov na ameriškem veleposlaništvu v Sloveniji je bila postavljena Susan K. Falatko.

Nezapolnjeno veleposlaniško mesto ni novost 

Ameriško veleposlaništvo v Sloveniji bo še naprej vodila začasna odpravnica poslov. 
Robert Balen

Blanchardovi se obeta kratek mandat

A tudi na koncu s strani senata potrjen mandat politično imenovane Blanchardove v Sloveniji verjetno ne bo posebno dolg. Po ameriških predsedniških volitvah naslednje leto novembra bo morala Blanchardova kot politično imenovana veleposlanica ponuditi odstop novemu predsedniku ZDA. Nekateri v diplomatskih vrstah se sprašujejo, če se veleposlanici v takšnem kontekstu, če bo prišlo do dodatnih zavlačevanj, sploh splača v Slovenijo. Krajša selitev v Slovenijo bi lahko bila stresna za Blanchardovo, ki je mati sedmih otrok, od katerih je štiri posvojila na tujem.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta