(ANALIZA) Mariborska odbojkarska sezona pod črto: Manjkalo ni ne vzponov ne padcev

Zmago Gomzi Zmago Gomzi
24.04.2023 06:45
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ekipi Merkurja so pot do še boljših dosežkov nekajkrat preprečili odbojkarji Calcita.
Andrej Petelinšek

Zastor nad odbojkarsko sezono 2022/2023 je padel. Prejšnji teden smo dobili novega državnega prvaka in nove državne prvakinje. Naslova so se veselili odbojkarji ACH Ljubljana in odbojkarice Calcita Kamnik. Ljubljančani nadaljujejo prevlado na slovenskih odbojkarskih igriščih. Potem ko so morali predlani po dolgem času predati krono Merkurju Mariboru, so letos drugič zapovrstjo, skupno pa že 19., osvojili naslov prvaka. Na treh finalnih tekmah so trikrat premagali Calcit. Kamničanke so prav tako ubranile naslov prvakinj, potem ko so na treh finalnih tekmah trikrat ugnale ekipo novogoriškega kluba GEN-I. Zanje je to četrti zaporedni naslov in skupno sedmi. Sicer pa je ACH v letošnji sezoni osvojil tudi domačo pokalno lovoriko in naslov prvaka srednjeevropske lige Mevza, medtem ko je med odbojkaricami domačo pokalno lovoriko osvojila Nova KBM Branik Maribor, ligo Mevza pa madžarska ekipa Bekescsaba.

Z zmago v Hočah si je ekipa Nove KBM Branika priigrala tretje mesto v državnem prvenstvu.
Igor Napast

Mariborska kluba sta prvenstveno sezono končala na tretjem mestu - Merkur je minulo soboto na tekmi za tretje mesto še drugič premagal Triglav Kranj, Nova KBM Branik pa je bila še drugič boljša od Formisa Rogoza Hoče. Merkur je poleg tega igral v polfinalu pokalnega tekmovanja in v polfinalu lige Mevza, Nova KBM Branik pa je, kot smo že omenili, osvojila domači pokal in igrala v finalu pokala Mevza. Odbojkarji Merkurja so doslej osvojili tri naslove državnega prvaka in pet pokalnih lovorik, odbojkarice Nove KBM Branika pa 16 naslovov državnih prvakinj, 19 pokalnih lovorik in štiri naslove zmagovalk lige Mevza.

Če se ozremo na letošnjo sezono, je ekipa Merkurja izpolnila in morda presegla cilje, ki si jih je zadalo vodstvo kluba, ekipi Nove KBM Branika pa je spodrsnilo v državnem prvenstvu, saj je po letu 2008 prvič ostala brez nastopa v finalu, potem ko jo je v polfinalu izločil GEN-I.

Po šestih porazih posijalo sonce

Merkur je sezono začel s prenovljeno igralsko zasedbo, katere okostje so tvorili mladi, nadarjeni odbojkarji, med njimi je tudi nekaj mladinskih reprezentantov. "Državno prvenstvo smo začeli s kar šestimi porazi, a nam to ni vzelo volje. Še bolj zavzeto smo trenirali in verjeli, da bo naše vsakodnevno trdo delo prej ali slej rodilo sadove in da bo tudi za našo ekipo posijalo sonce. In tudi je. Začele so se vrstiti zmage in teden za tednom smo bili bliže mestu med prvimi štirimi klubi, ki so odločali o naslovu prvaka. Uvrstili smo se v polfinale, kar štejem za velik uspeh, in z nekaj več sreče v polfinalnih tekmah proti Calcitu bi se lahko uvrstili tudi v finale. Ne smemo pozabiti, s kolikšnim proračunom razpolaga Calcit, ki ima v ekipi več kakovostnih tujcev in tudi nekaj slovenskih reprezentantov, da ne omenjam ACH Volleyja, ki je za slovenske razmere sestavil izjemno kakovostno ekipo, ki ji tudi Calcit ni bil kos. Če potegnem črto pod državnim prvenstvom, smo več kot zadovoljni s tretjim mestom," se je trener Merkurja Sebastijan Škorc ozrl na najpomembnejše tekmovanje v sezoni. "Naši fantje so svojo nadarjenost potrdili tudi v tekmovanju za pokal Slovenije in ligi Mevza. V obeh so se uvrstili med štiri najboljše, kar prav tako štejem za velik uspeh. Na žalost smo v pokalu v polfinalu spet naleteli na Calcit, v polfinalu lige Mevza pa na ACH," je dodal Škorc in se ozrl še v novo sezono. "Kot eno najpomembnejših zmag letošnje sezone štejem odločitev vseh odbojkarjev, da bodo tudi v novi sezoni nosili majico Merkurja. Čeprav so nekateri imeli ponudbe finančno bolje stoječih klubov, so se odločili, da ostanejo v Merkurju, saj so spoznali, da lahko v mariborskem klubu igralsko napredujejo in zorijo. Vsi so leto dni starejši in tudi igralsko bolj izkušeni, tako da lahko z optimizmom zremo v prihodnost. Morda bomo ekipo osvežili s še kakšnim novim obrazom, pomembno pa je, da ostaja njeno jedro, na katerem bomo gradili igro. Če je bil v letošnji sezoni naš cilj uvrstitev med štiri najboljše klube v vseh tekmovanjih, bo v novi za spoznanje višji. Medtem ko se bodo drugi klubi v teh dneh pehali za okrepitvami, smo mi v tem pogledu brezskrbni in pred nami je zaslužen počitek."

Sebastijan Škorc: "Medtem ko se bodo drugi klubi v teh dneh pehali za okrepitvami, smo mi v tem pogledu brezskrbni in pred nami je zaslužen počitek"

Usoden močni Calcit

Čeprav začetek sezone s šestimi zaporednimi porazi ni bil spodbuden, odbojkarjev Merkurja ni zajelo malodušje. Verjeli so, da bodo sadovi trdega dela padli na plodna tla. "Slab začetek sezone je bil tudi posledica tega, da so kar štirje naši odbojkarji imeli obveznosti v mladinski reprezentanci. Njihova odsotnost se je na treningih zelo poznala, še posebej v uigravanju ekipe. Po začetnih porazih smo ujeli ritem igre, prišle so prve zmage, žal pa tudi prve poškodbe in tudi bolezni nekaterih igralcev, kar je zavrlo še hitrejši prodor proti zgornji polovici lestvice. Kljub temu sem zelo zadovoljen, da smo z ekipo, ki ima v povprečju nekaj čez dvajset let, na koncu osvojili tretje mesto," je razložil kapetan ekipe Žiga Donik. "Zaradi bolezni in poškodb smo marsikatero tekmo igrali brez enega ali dveh nosilcev igre, za tiste, ki so igrali vso sezono, pa je bila ta zaradi številnih tekem zelo utrujajoča. V dveh tekmovanjih, državnem prvenstvu in pokalu, nam je boljši dosežek preprečila ekipa Calcita, ki jo je vodstvo kamniškega kluba sestavilo iz kakovostnih domačih igralcev in tujcev, da bi končno s slovenskega prestola spodrinili ACH, a jim ta namera ni uspela. Še več, na tekmah z nami so imeli Kamničani veliko težav. Uvrstitev med štiri najboljše v državnem prvenstvu, pokalnem tekmovanju in v ligi Mevza je odličen rezultat. V prihodnji sezoni bomo te dosežke skušali nadgraditi, saj jedro ekipe ostaja in vsi odbojkarji so po zahtevnih tekmah še bolj izkušeni. Verjamem, da bomo naredili korak naprej tudi v igri," dodaja Donik.

 

Več kot 50 tekem jih je utrudilo

Tretje mesto v državnem prvenstvu je zagotovo manj od tega, kar so pričakovali v Novi KBM Braniku. "Minulo sezono bi lahko razdelil na dva dela; prvi del zajema čas do zmagoslavja v slovenskem pokalu, kar štejem kot presežek vseh pričakovanj, in igranje v finalu lige Mevza, kar je bil prav tako sijajen dosežek, ter še uvrstitev v šestnajstino finala pokala Cev. Drugi del pa od tedaj do konca sezone. V prvem delu nas je krasila zelo dobra igra, boljša, kot sem pričakoval. Tudi v obračunih z največjim tekmecem, Calcitom, ki ima v ekipi kar pet tujk, mi pa nobene, smo bili uspešni. V drugem delu sezone, po finalu pokala, je bila igra ekipe na nekaterih tekmah neprepoznavna, in to nas je v državnem prvenstvu pripeljalo do tega, da smo po več kot desetletju ostali brez igranja v finalu, kar štejem za neuspeh," je razložil trener bankirk Bruno Najdič. "V sezoni smo imeli težave na napadalnih igralnih mestih. Na srečo se nam je pridružila Iza Mlakar, ki je bila velika okrepitev za ekipo. Žal se je ob koncu januarja poškodovala Monika Potokar, srce ekipe po igri in značaju, zelo pozitivna osebnost, in njena odsotnost se je v ekipi močno poznala. Tudi zaradi tega igra ni bila na pričakovani ravni, nato je zbolela še Mlakarjeva in to je bila dodatna težava. Poleg tega je nekaj deklet igralo za mladinsko ekipo, in če seštejem vse tekme v šestih mesecih, jih je bilo več kot 50, kar je bilo predvsem za mlade igralke zelo utrujajoče. V tem seveda ne iščem izgovora za slabši dosežek v državnem prvenstvu - morali bi se uvrstiti v finale. Če se še enkrat ozrem na sezono, je edini spodrsljaj neuvrstitev v finale državnega prvenstva, vsi drugi dosežki pa so bili nad pričakovanji. Nova KBM Branik ima v vsaki tekmovalni sezoni visoke cilje in verjamem, da bo tudi v novem prvenstvu tako. Prvi cilj pa bo vrnitev naslova prvakinj v Maribor."

 

Poškodba Monike Potokar zaznamovala zaključek

Ekipa Nove KBM Branika je od februarja igrala brez Monike Potokar, ki je staknila poškodbo ramena. "Dosežkov ni manjkalo, so vidni. Za velik uspeh štejem zmago v pokalnem tekmovanju, uvrstitev v finale lige Mevza in v šestnajstino evropskega pokala Cev. Na vse sem ponosna, črn madež pa je spodrsljaj v državnem prvenstvu. Začel se je v nepravem času, ne bi se nam smel zgoditi, saj smo od prvega dne priprav na sezono trdo in kakovostno trenirali," je prepričana Potokarjeva. "Sezono so zaznamovali vzponi in padci. Največji vzpon je bil v obdobju, ko smo osvojili pokalno lovoriko in igrali v finalu lige Mevza, padec pa v končnici državnega prvenstva. Začel se je ravno takrat, ko bi morali prikazovati najboljše igre. Žal je prišlo do poškodb in bolezni, tudi sama sem si poškodovala desno ramo ob koncu januarja in odtlej nisem več igrala. Branik je klub, ki zmeraj meri na vrh domačih tekmovanj, je izziv za vsako odbojkarico, nenazadnje pa si Maribor zasluži, da ima odbojkarske prvakinje," je dodala Potokarjeva, ki je pred dnevi prestala operacijo desnega ramena. Če bo okrevala po predvidevanjih, naj bi se poleti že lahko vrnila na odbojkarsko igrišče.

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta