Če bo treba, se bo tudi stepel: Na svetovno prvenstvo devet slovenskih adutov

Zmago Gomzi Zmago Gomzi
28.09.2022 05:30

Na oktobrsko svetovno prvenstvo v Taškent bo potovalo devet slovenskih judoistov in judoistk. Najvišje meri Andreja Leški, ki želi naslediti Urško Žolnir in Tino Trstenjak

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andreja Leški bo v Taškentu jurišala na kolajno.
EPA

Včeraj se je v Podčetrtku predstavila slovenska judoistična reprezentanca, ki bo od 6. do 13. oktobra v uzbekistanskem Taškentu nastopila na svetovnem članskem prvenstvu. Sedmi sili so bili na voljo Davir Štarkel (do 60 kg), Vito Dragič (nad 100 kg), Maruša Štangar (do 48 kg), Kaja Kajzer (do 57 kg) in Andreja Leški (do 63 kg), zaradi obveznosti pa v Podčetrtek ni bilo Martina Hojaka (do 73 kg), Eneja Mariniča (nad 100 kg), Anke Pogačnik (do 70 kg) in Patricije Brolih (do 78 kg).

Zbrane je pozdravil predsednik JZ Slovenije Lovrencij Galuf, ki bo v Taškentu vodja naše odprave. Borcem in borkam je zaželel uspešne nastope in čim boljše uvrstitve, saj bodo točke veljale kot kvalifikacijske za nastop na olimpijskih igrah leta 2024 v Parizu, nato pa so svoja pričakovanja v Taškentu strnili naši reprezentanti. Rdeča nit njihovih izjav je bila, da se bodo borili po najboljših močeh, da bo konkurenca izjemno zahtevna in zaradi tega vsak dvoboj tudi zelo težak.

Najviše zagotovo meri Andreja Leški, nosilka srebra v kategoriji do 63 kg na lanskem svetovnem prvenstvu v Budimpešti. Po Urški Žolnir, ki je zaznamovala prvo desetletje sijajnih uspehov slovenskega juda v kategoriji do 63 kg, in Tini Trstenjak, ki je v isti kategoriji zaznamovala drugo desetletje, si Leškijeva želi, da bi zaznamovala tretje desetletje v najtrofejnejši slovenski kategoriji.

"Moj cilj je kolajna. Vem, da sem jo sposobna osvojiti. Na svetovni lestvici sem peta, bom med nosilkami, a to ne pomeni veliko, saj je lahko vsak spodrsljaj usoden. Veliko bo odvisno tudi od žreba, dnevnega počutja in še česa. Lahko se zgodi, da se bodo moje napovedi sesule že po dvoboju ali dveh, toda zaradi tega se ne bo podrl svet," je povedala Koprčanka, ki že nekaj let tekmuje za JK Bežigrad. Potem ko je prestala operacijo kolena in rame, se Maruša Štangar dobro počuti. "Nisem pa vrhunsko pripravljena, saj je bilo po operaciji in okrevanju premalo časa za temeljite priprave," je dejala judoistka Bežigrada. "Kljub temu sem sposobna zmagati v vsakem dvoboju, kar sem dokazala na letošnjih tekmovanjih. Pripravljenost je v vzponu, kar veseli, videli bomo, do kod me v Taškentu lahko pripelje."

Po poškodbi in dolgotrajnem okrevanju se je na blazine vrnila tudi Kaja Kajzer. "To je šele moja druga tekma po olimpijskih igrah. Poškodba je naredila svoje in razumljivo je, da moja pripravljenost še ni takšna, kot si je želim. Če bo dnevna pripravljenost dobra, lahko v Taškentu premagam vsako tekmico," je optimistka članica JK Bežigrad. David Štarkel ni želel na dolgo in široko razpredati o tem, kaj pričakuje v Taškentu. "Konkurenca bo izjemna, vsaka zmaga v boju za točke za olimpijske igre pa zelo pomembna. Upam, da jih bom nekaj tudi osvojil." Vito Dragič je bil dobro razpoložen in tudi optimističen. "Na vsako tekmovanje se dobro pripravim in svetovno prvenstvo v tem pogledu ni izjema. Če bo potrebno, sem bom s tekmeci tudi stepel, je pa res, da podobno razmišljajo tudi tekmeci. Dal bom vse od sebe, potrudil se bom, da bo rezultat čim boljši."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta