Dirka po Italiji: Veter odpihnil prvi veliki spopad

Uroš Gramc Uroš Gramc
12.05.2023 20:26

V uvodni gorski etapi v osrčju Apeninov favoriti nezainteresirani, zmaga pa avtsajderjem; v nedeljskem kronometru bi moralo biti spet vse na svojem mestu

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Davide Bais je upanje vseh tistih, ki mislijo, da jim na veliki dirki ne more uspeti.
Epa

Zgodovine ne pišejo vedno največji šampioni, občasno se pojavi priložnost tudi za koga drugega. V sedmi etapi dirke po Italiji, ki je bila prva prava gorska preizkušnja, ko se je pričakovalo prvi spopad kolesarjev, ki ciljajo na roza majico, predvsem pa Primoža Rogliča in Remca Evenepoela, se je zgodilo prav to. Naš in belgijski as na s snegom prekrit prelaz Campo Imperatore v najvišjem delu Apeninov nista pokazala niti trohice zanimanja, da bi se udarila. Mirno sta pedalirala v glavnini, vsi drugi pa z njima. Le tik pred ciljno črto sta si malce pretegnila noge in končala na četrtem in petem mestu. Razlog naj bi bil močan veter v prsi, zaradi česar bi za napade šlo veliko, preveč energije. "Zaradi vetra je bilo težko, po celotni dolini je pihalo. Zato je tudi prišla skupaj do cilja velika skupina. Počutje pa je bilo dobro," je za TV Slovenija povedal Primož Roglič.

Le tik pred ciljno črto sta Roglič in Evenepoel pretegnila noge.
Epa

Slavje druge lige

Na prvem dvatisočaku 106. Gira, kjer sta ob zadnjem obisku kraljevala žal že pokojni ljubljenec kolesarskih množic, Italijan Marco Pantani (1999), in Britanec Simon Yates, ki je pred petimi leti dobil še dve drugi etapi, roza majico nosil kar 13 dni, dva dni pred koncem pa povsem omagal in končal šele na 22. mestu, so tokrat vso smetano pobrali trije kolesarski anonimneži. V pobegu so bili vse od starta, si nabrali več kot 13 minut prednosti in z zadostno zalogo prišli v finiš, da so lahko brez pogledovanja za hrbet obračunali med sabo. Nihče od njih v profesionalni karieri še ni imel zmage, svojo prvo je vknjižil Italijan Davide Bais.

"Pred startom nisem imel niti malo upanja o zmagi. V pobeg sem šel le, da poberem nekaj točk na gorskih ciljih in morda pomagam Lorenzu Fortunatu v skupnem seštevku. Potem pa sem uvidel, da nam lahko uspe. Poskušal sem prihraniti čim več moči in dati vse od sebe v finišu. Ne morem verjeti, kaj mi je uspelo," je dejal 25-letni Italijan, član ekipe Eolo-Kometa, ki je ena od štirih povabljenih (treh italijanskih) iz druge lige. Zmaga katere od teh se na največjih dirkah zgodi sila redko, na Giru se je nazadnje predlani - prav tako kolesarju moštva Ivana Bassa ter Alberta Contadorja - Lorenzu Fortunatu, ki je na slovitem prelazu Zoncolan slavil pred našim Janom Tratnikom. Tokrat tudi drugouvrščeni ne prihaja iz svetovne serije. "Zame je že drugo mesto zmaga. Vse sem dal od sebe, vsi smo dali vse v pobegu. Sanja se mi ne, kaj se je zgodilo. Lani sem že razmišljal o upokojitvi. Poziv za dirko po Italiji sem dobil v zadnji sekundi. Nihče ne ve, kaj vse sem dal skozi," je vrelo iz 22-letnega Čeha Karla Vacka.

Dolgčas za roza majico

Počasen tempo glavnine je Andreasu Leknessundu omogočil, da si je za dan podaljšal lastništvo roza majice. "Imel sem srečo, ker je šlo na polno le v zadnjem kilometru. Pričakoval sem, da bo težje. Če sem iskren, je bilo dolgočasno, veselil sem se borbe, ampak seveda sem zadovoljen in hvaležen," je dejal 23-letni Viking, ki pričakuje, da bo v vodstvu tudi po sobotni etapi Terni-Fossombrone (207 km). Ta bo že četrta letos prek 200-kilometrska in v zaključku z vzponoma druge (Monte delle Cessane) ter četrte (Cappuccini) kategorije. Povsem drugačen razplet in prevetritev skupnega seštevka pa je pričakovati dan kasneje, ko bo na sporedu druga od treh in s 35 kilometri najdaljša vožnja na čas. V nedeljo ne bo nič čudnega, če bo roza majico spet oblekel Evenepoel, zanimivo pa bo opazovati, ali je Roglič dvignil formo in se mu bo približal ali ga celo prehitel. Če je to vprašanje odprto, pa je gotovo, da takrat ne bo taktiziranja, kot smo mu bili priča v Apeninih.

Rezultati 7. etape, Capua-Campo Imperatore, 218 km: 1. Davide Bais (Italija/EOLO-Kometa) 6.08:40 (povpr. hitrost 35,5 km/h), 2. Karel Vacek (Češka/Corratec-Sella Italia) +0:09, 3. Simone Petilli (Italija/Intermarche-Circus-Wanty) 0:16, 4. Remco Evenepoel (Belgija/Soudal-QuickStep) 3:10, 5. Primož Roglič (Slovenija/Jumbo-Visma) isti čas; vrstni red: 1. Andreas Leknessund (Norveška(DSM) 29.02:38, 2. Evenepoel +0:28, 3. Aurelien Paret-Peintre (Francija/AG2R Citroën) 0:30, 4. Joao Almeida (Portugalska/UAE Emirates) 1:00, 5. Roglič 1:12.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta