Dirka po Španiji: Večerni spektakel v deževnem raju

Uroš Gramc Uroš Gramc
27.08.2023 20:27

Obupno vreme pokvarilo uvodni etapi, kolesarji so se borili s cestami in prireditelji. Med številnimi je trdoto katalonskega asfalta občutil tudi Primož Roglič

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Epa

Uvodna dneva dirke po Španiji v Barceloni in njeni okolici sta postregla z veliko drame, padcev, krvi, besa, protestov, da so bili rezultati kar v ozadju. Vse to je v prvi vrsti zakuhalo vreme z obilico dežja in spolzkimi cestami, svoje pa so dodali še svojeglavi prireditelji, ki nekaterih stvari niso domislili. Sobotno uvodno etapo 78. Vuelte, ekipno vožnjo na čas, je presenetljivo dobila francoska zasedba DSM-Firmenich, iz katere je 21-letni Italijan Lorenzo Milesi oblekel rdečo majico vodilnega, v nedeljo pa je na spolzkih cestah katalonske prestolnice, zaradi česar so štoparice ustavili že devet kilometrov do cilja, slavil Danec Karsten Kroon.

Jumbo čakal Vingegaarda

"Zelo lepo je in zelo vesel sem, zelo čustveno je to zame," je bil Milesi eden redkih z nasmehom na obrazu. Najbolj kislo so se držali pri Ineosu, saj so že v uvodnih desetih kilometrih dirke zaradi padca in poškodbe kolka izgubili Belgijca Laurensa De Plusa, zaradi počene zračnice Filippa Ganne pa jih ni bilo pri vrhu uvrščenih, kjer bi jih sicer pričakovali. Podobno se je dogodilo Jumbo-Vismi, ki je po predrtju zračnice čakala Jonasa Vingegaarda, v nalivu pa niti sicer niso pedalirali s polno paro. "Bilo je mokro, razmere so bile zahrbtne. V ekipni vožnji na čas moraš najti ravnovesje med hitro in varno vožnjo, kar nam je uspelo. Lahko smo zadovoljni, da smo jo odnesli brez nepotrebnih težav. Tu nismo mogli osvojiti Vuelte, lahko pa bi jo izgubili," je dejal Primož Roglič, ki si je z Janom Tratnikom in drugimi člani nizozemskega kolektiva privozil dobre pol minute zaostanka za najhitrejšimi.

Večerni spektakel v Barceloni se je povsem sfižil, najbolj srborito se je odzval lanski zmagovalec. "Ceste so bile izjemno nevarne, polne vode. Nismo opice v cirkusu. Če kamermani uporabljajo luč, pomeni, da je tema. Lahko si predstavljate, kako je bilo na kolesu z vodo v obraz, da nisi videl niti meter pred sabo. Kot bi z avtom v popolni temi in brez luči vozili 200 kilometrov na uro. Prireditelji bi morali odpovedati etapo," je streljal Remco Evenepoel. A to še ni bilo vse za tisti večer. Nevarnost se je še stopnjevala, ko so ugasnile kamere. "Skozi gost promet in v temi, brez luči, smo morali kolesariti kar šest kilometrov do moštvenih avtobusov," je na družbenem omrežju zapisal belgijski kolesar Thomas De Gendt.

Fotografije so lepše kot spomini kolesarjev. 
Epa

Prvi gorski dan v Andori

Čez noč se prah ni polegel, saj je nov dan prinesel nove nevarnosti, na katere so vpeti v dirko gledali drugače. "Še en dan v raju," je med protestom siknil Evenepoel. A na koncu je le obveljala volja kolesarjev, ki so želeli, da se štoparice ustavijo devet kilometrov do cilja, pod vzponom Montjuic, in ne na vrhu, kot so trmarili prireditelji. A niti to ni pomagalo Milesiju, da bi obdržal rdečo majico, okvara kolesa mu jo je vzela. Še več smole so imeli številni, ki so okusili trdoto katalonskega asfalta, med njimi je bil 33 kilometrov do cilja tudi Primož Roglič. A Zasavec je ni huje skupil, hitro se je vrnil med najboljše. Njegovi kolegi iz Jumba so želeli upočasniti peloton, a niso bili deležni posluha. "Nesreče se dogajajo," je odvrnil Avstralec Kaden Groves, ki je lovil etapno zmago, ujel pa drugo mesto. In pojasnil, zakaj niso upoštevali Nizozemcev: "DSM je želel uloviti ubežnike, tudi mi nismo v Španiji zaradi skupnega seštevka. Saj so nas razumeli."

Andreas Kron je slavil v drugi etapi.
Epa

Rdečo majico bo v tretji etapi, prvi gorski, nosil Italijan Andrea Piccolo. Karavana bo startala v Surii in po 107,1 kilometra zavila čez mejo v Andoro, kjer bo po 158,5 kilometra cilj. Tam jo čakata dva zahtevna vzpona prve kategorije. Coll de Ordino je dolg 17,3 kilometra in ima povprečni naklon 7,7 odstotka, Arinsal, na katerem bo ciljna črta, pa je pol krajši in v povprečju enako strm, toda pri vrhu precej zahtevnejši kot ob vznožju.

Rezultati, 1. etapa, Barcelona-Barcelona, 14,5 km, ekipna vožnja na čas: 1. DSM-Firmenich 17:30 (povp. hitrost 50,7 km/h), 2. Movistar isti čas, 3. EF Education-EasyPost, 4. Soudal-QuickStep, 5. Groupama-FDJ vse +0:06, 6. Bahrain Victorious 0:10 ... 11.Jumbo-Visma 0:32, 14. UAE Emirates 0:37; 2. etapa, Mataro-Barcelona, 181,8 km: 1. Andreas Kron (Danska/Lotto Dstny), 2. Kaden Groves (Avstralija/Alpecin-Deceuninck), 3. Andrea Vendrame (Italija/AG2R Citroen), 97 Primož Roglič, 125. Jan Tratnik (oba Jumbo-Visma), 166. Domen Novak (UAE), 171. Matevž Govekar (vsi Slovenija/Bahrain); vrstni red: 1. Andrea Piccolo (Italija/EF) 4.27:12, 2. Javier Romo (Španija/Astana) +0:11.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta