Evroliga: Vrnitev kaznovanih za novo rundo

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
04.05.2023 06:15

V epski četrtfinalni seriji na tri zmage je Real znižal zaostanek na 2:1, a Partizan ima danes ob 20.30 pred znova razprodano Areno še eno priložnost za preboj na zaključni turnir

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V intenzivnem boju pod košema je na tretji tekmi dominiral Walter Tavares (22), a Partizan že ima recept, kako ga ustaviti.
EPA

Prva zaključna žoga za uvrstitev na zaključni turnir košarkarske evrolige v Kaunasu (19.-21. maj) je šla za las po zlu. Partizan je na tretji medsebojni tekmi, prvi domači pred 20.091 gledalci v beograjski Areni, kar je letošnji rekord evrolige, prvič klonil proti madridskemu Realu z 80:82. Zasluge gredo predvsem povratniku po poškodbi Walterju Tavaresu. 220 cm visoki center, ki je leta 2018 do evroligaške lovorike prišel skupaj z Luko Dončićem, s katerim se bo v dresu Zelenortskih otokov konec poletja udaril na svetovnem prvenstvu, je zbral 26 točk, kar je izenačitev osebnega rekorda evrolige. Še več; z dodatnimi enajstimi skoki je poskrbel za statistični indeks 41, kakršnega vse od leta 2005 (Luis Scola, indeks 43) med elito ni zbral nihče. "Epska predstava," so zapisali pri španskem časopisu Marca.

A Partizan bo na četrti tekmi danes ob 20.30 imel odgovor nanj. V ekipo se namreč vrača prvi center črno-belih, Francoz Mathias Lessort, eden od štirih kaznovanih košarkarjev po petelinjenju na drugi tekmi. Članom kraljevega kluba bo na drugi strani prav prišla vrnitev Argentinca Gabriela Decka, saj so jim na položaju krilnega centra med tretjo tekmo hudo škodo povzročali Alen Smailagić, Zach LeDay in James Nunnaly, ki so s skupno 43 točkami zbrali več kot polovico košev Partizana. Še vedno pa ne bomo videli najstrožje sankcioniranih – ostrostrelec črno-belih Kevin Punter čaka na morebitno peto tekmo ali celo polfinale, francoski reprezentant v vrstah Reala Guerschon Yebusele pa je evropsko sezono s kaznijo petih tekem prepovedi igranja že zaključil.

"Real ima enajst NBA-igralcev, luksuz, da lahko izbirajo, kdo bo igral," o moči nasprotnikov govori Partizanov trener z devetimi evroligaškimi naslovi (le enega več ima rekorder med klubi, ravno omenjeni Real) Željko Obradović. "Če bi nam pred serijo kdo ponudil rezultat 2:1 in četrto tekmo, bi to z veseljem zagrabili," branilec Beograjčanov Danilo Anđušić ne objokuje zapravljene prve zaključne žoge pred lastnimi navijači. Ti v nasprotju s pričakovanji dela javnosti niso poskrbeli za kakšen večji incident, je pa res, da je košarkarje Reala varovala celo specialna enota srbske policije. No, žaljivemu skandiranju na svoj račun se ni mogel izogniti Bosanec Džanan Musa, celo Hrvat Mario Hezonja, ki si je v minulih letih zaradi spoštovanja do Partizana pridobil simpatije navijaške skupine Grobari, je poslušal žvižge ob omembi svojega imena. "Če bi bil jaz tu navijač, bi prav tako kričal proti Realu," je miril situacijo, medtem ko so številni realovci, tudi denimo Musa in Sergio Llull, čigar groba osebna napaka je bila povod za pretep na drugi tekmi, brez besed šli mimo novinarjev.

Napetosti to ne bo kaj prida zmanjšalo. Košarkarska vročica v Beogradu je na vrhuncu, potencialni nasprotniki Cedevite Olimpije v polfinalu lige ABA pa že od leta 2010 čakajo na preboj na zaključni turnir. Nič čudnega, da se je že v noči na sredo začela sestavljati kolona za vstopnice, ki so šle v prodajo šele zjutraj ob 10. uri zjutraj in stanejo od 16 do 178 evrov. No, so stale. Ni jih več na voljo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta