Finale lige NBA: Lahko Jokića ustavi jasnovidni Butler?

Nejc Strojnik Nejc Strojnik
01.06.2023 06:30

Vrhunec najmočnejše košarkarske lige je pred vrati, v igri za šampionski prstan pa tudi Vlatko Čančar. Je "vročica" iz Miamija dovolj vroča? Kako je deset dni počitka vplivalo na Denver?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nikola Jokić gre v finale bolj spočit.
Reuters

Pred nami morda res ni najbolj glamurozni finale, tudi ne finale, ki bi bil obremenjen z zgodovino, še manj pa finale, ki bi bil predvidljiv. Čeprav v Denverju menijo drugače. A ekipi sta si mesto v njem zaslužili. In prav zaradi tega bi lahko bil (še bolj) spektakularen. Miami bi lahko postal celo prvi zmagovalec lige NBA, ki se je v končnico uvrstil prek kvalifikacij. Denver je na poti do zadnjega dejanja ubral "lažjo" pot, v končnici nato izgubil le trikrat in je v naletu, da osvoji prvi naslov v zgodovini košarkarske franšize. Miami ima v klubskih vitrinah tri titule, a je zadnja stara že deset let, še relativno svež pa je spomin na končnico 2020, ko so v velikem finalu izgubili proti Lakersom.

Voda na mlin Slovencu

Denver in Miami sta se v rednem delu letošnje sezone dvakrat že srečala, obakrat je zmagal Denver, enkrat za pet, drugič za štiri točke. Moštvo iz Kolorada je v rednem delu sezone zbralo 53 zmag (več so jih vknjižili le trije klubi), ekipa s Floride jih je na 82 tekmah vknjižila 44. Bi lahko obramba Miamija prav v sedmih finalnih tekmah našla recept, ki ga je v letošnji sezoni le redko katera, in ustavila Nikolo Jokića?

Srb, Joker, kot mu pravijo, dvakratni MVP lige, je letos še posebej neustavljiv. V 15 tekmah končnice je na tekmo dosegel povprečno 29,9 točke, temu dodal 13,3 skoka in 10,3 podaje. V končnici mu je uspel svojevrsten rekord, vknjižil je osem trojnih dvojčkov, za tri točke pa metal s skoraj 50-odstotno uspešnostjo. Razpoloženi Jokić bo tudi voda na mlin našemu Vlatku Čančarju, ki bi lahko bil po Benu Udrihu, Raši Nesteroviću in Saši Vujačiću četrti Slovenec s šampionskim prstanom. Primorec ima sicer v končnici precej manjšo vlogo, kot jo je imel v rednem delu. Na zadnjih petih tekmah je zbral 31 minut in v statistiko vpisal enajst točk.

Jimmy Butler je s soigralci v konferenčnem finalu poskrbel za pravo dramo.
Reuters

Pepelkina zgodba

A pot Denverja k nesmrtnosti vendarle ne bo tako lahka, kot se morda zdi na prvi pogled. Miami, pri katerem ključno vlogo igra Jimmy Butler, bo naredil vse, da nadaljuje s "Pepelkino zgodbo". "Vročica" je za pravo dramo poskrbela že v konferenčnem finalu, kjer je proti Bostonu vodila s 3:0 v zmagah, a si finale zagotovila šele na sedmi tekmi. Nekdanje moštvo Gorana Dragića bo moralo izboljšati tudi učinkovitost meta, med 16 ekipami, ki so zaigrale v končnici, je v tem segmentu igre na neslavnem predzadnjem mestu. Na roko mu ne bo šla niti svežina, prva tekma finalne serije se namreč začne komaj 72 ur po sedmi tekmi konferenčnega finala. Drugače je z Denverjem, ki si je na račun hitre izločitve Lakersov pridelal kar deset dni regeneracije in priprave.

Zanimiva je tudi jasnovidna ponudba Butlerja teniški zvezdnici Coco Gauff, sicer veliki navijačici Miamija. Najprej ji je ponudil vstopnice za zadnjo tekmo rednega dela, a ker se trenutno tretja na lestvici WTA tiste tekme ni mogla udeležiti, ji je, še preden se je z Miamijem sploh uvrstil v končnico, ponudil vstopnice za finale. "Tako prepričan je bil, da ni dejal, če pridemo v finale, ampak ko pridemo v finale. Ta zmagovalna miselnost mi je izjemno všeč," je dejala. V Denverju se na optimistične napovedi nasprotnikov ne ozirajo, njihova računica je jasna, največje breme pa bo padlo na Jokića. V prid moštvu Mika Malona govorijo tudi stavnice. Kvote, da 77. sezono severnoameriške košarkarske lige osvoji Miami, so namreč vsaj trikrat višje od Denverjevih. Moštvo iz Kolorada ima prednost tudi glede razporeda. Uvodni dve tekmi bosta v Denverju, naslednji v Miamiju, nato se ekipi izmenjujeta kot gostiteljici. Obrisi, a le obrisi finala bodo tako znani že v noči na petek, ko se finalna serija ob 2.30 po našem času začenja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta