Garnbretova motivirana in pripravljena za povratek v karavano

Nejc Strojnik Nejc Strojnik
02.06.2023 06:10

Slovenska rezultatska krivulja športnih plezalcev bi lahko ta konec tedna poskočila, v Pragi se v karavano svetovnega pokala po poškodbi vrača olimpijska zmagovalka

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V svetovnem pokalu je Korošica nazadnje nastopila septembra lani v Džakarti, takrat v težavnosti in - kakopak - zmagala. 
EPA

Najboljši športni plezalci in plezalke v balvanskem plezanju se po kratki azijski turneji in tekmovanju v Salt Lake Cityju selijo na evropska tla. Prvih nekaj preizkušenj je Sloveniji prineslo en finale, Mia Krampl je v kitajskem Hachioiju na prvi preizkušnji dosegla 6. mesto. Moškim v finale še ni uspelo, je pa pred dvema tednoma Jernej Kruder s 84. tekmo svetovnega pokala postavil rekord.

Rezultatska krivulja se bo zelo verjetno dvignila že ta konec tedna, ko se karavani po krajši odsotnosti zaradi poškodbe palca na levi nogi priključuje prva zvezdnica tega športa Janja Garnbret. Dogajanje v Pragi, četrti postaji svetovnega pokala, se s kvalifikacijami začne danes, glavni del tekmovanja za moške, tudi boj za medalje, bo na sporedu jutri, v nedeljo sledi še ženski spored. "Veselim se povratka v svetovni pokal oziroma končno začetka sezone tudi zame. To je bila najdaljša odsotnost od tekem v svetovnem pokalu v moji karieri. V Pragi še nisem tekmovala, zato bo tudi iz tega vidika nekaj novega. Dobro sem trenirala in odhajam pripravljena ter maksimalno motivirana," je dejala Korošica. Ko je češka prestolnica nazadnje gostila tekmo na tako visoki ravni, je bila stara deset let. "Vesela sem, da svetovni pokal obišče več novih prizorišč, saj se s tem plezanje približa širšemu občinstvu. Je lep in atraktiven šport, ki si zasluži čim večjo pozornost v svetovnem merilu, in takšne tekme k temu zagotovo pripomorejo."

Pred prvim resnim testom (Garnbretova je sredi maja zmagala na državnem prvenstvu) je optimističen tudi njen trener Roman Krajnik. Glavni cilji so usmerjeni proti avgustovskemu svetovnemu prvenstvu v Bernu v Švici, kjer bodo delili prve vozovnice za olimpijske igre prihodnje leto v Parizu. "Želeli smo zagotoviti, da na svetovno prvenstvo pridem po tem, ko v svetovnem pokalu nastopim na nekaj tekmah v vsaki disciplini. V Pragi bomo naredili prvi korak," je dejala prva olimpijska zmagovalka v plezanju. Poleg nje in Kruderja bo v Pragi nastopilo sedem Slovencev: Katja Debevec, Julija Kruder, Lučka Rakovec in Lucija Tarkuš ter Zan Lovenjak Sudar, Gregor Vezonik, Anže Peharc in Jernej Kruder.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta