Jannick Sinner: Italijan na prestolu po 48 letih

Uroš Gramc Uroš Gramc
28.01.2024 17:50

Pri 22 letih je Južni Tirolec igral prvi finale grand slama in premagal Rusa, ki je že tretjič izgubil. Arina Sabalenka povozila tekmice za drugo lovoriko na odprtem teniškem prvenstvu Avstralije.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Epa

Italija ima po Adrianu Panatti, leta 1976 je dobil Roland Garros, spet zmagovalca grand slama. V prvem finalu odprtega prvenstva Avstralije brez predstavnikov velike trojice po 19 letih je bil uspešen Jannick Sinner, ki si je priložnost z izločitvijo Novaka Đokovića pripravil sam. A ni bil daleč od tega, da je ne bi izkoristil, saj se je v maratonski - skoraj štiriurni - poslastici vrnil po zaostanku 0:2 v nizih in v desetem medsebojnem dvoboju Danilu Medvedjevu zadal še četrti zaporedni poraz. Storil je ravno to, kar je Rus v Melbournu letos Fincu Emilu Ruusuvuoriju in v polfinalu Nemcu Alexandru Zverevu. 

Na začetku tolkel, kot ga še ni videl

"V vsakem od najinih finalov sem našel nekaj, kar sem lahko izboljšal. Zaradi tebe sem postal boljši igralec. Si velik borec, neverjetno tečeš za vsako žogico," je Rusu dejal Jannick Sinner. Seveda mu je zaželel, da nekoč tudi sam osvoji ta turnir, ki se mu vztrajno izmika. Že tretjič v zadnjih štirih letih je bil v finalu, še drugič po letu 2022, ko ga je nadigral Rafael Nadal, je izgubil po osvojenih prvih dveh nizih. "Vedno boli poraz v finalu, ampak boljše biti v finalu kot izgubiti prej. Želel sem zmagati. Bil sem blizu. No, sem bil res? Težko je reči, ampak nisem bil daleč. Rezultat je podoben, a dvoboj je bil malo drugačen," je dejal Danil Medvedjev. Zanimivo je, da je od 52 dvobojev za grand slam na trdi podlagi izgubil le dva, ko je dobil prvi niz, a to sta bila najpomembnejša. Rus nekako postaja tragični junak finalov, saj je od šestih dobil le enega, odprto prvenstvo ZDA 2021.

 

Epa

Italijan pa ima popolno statistiko. Svoje predstave je skozi leta nadgrajeval, po šestih četrtfinalih in polfinalu lanskega Wimbledona je že pri 22 letih prilezel do zadnje stopničke, postal je najmlajši finalist po Đokoviču leta 2008 in se povzpel na prestol. "Prva dva niza sta se odvila zelo hitro, sploh nisem imel možnosti. Moj plan ni deloval, tolkel je, kot ga še nisem videl. Pričakoval sem močne udarce, ampak ne takšnih. Potem pa sem ga le zlomil in od tod šel igro po igro," je povedal Južni Tirolec, ki je veliko zaslug za uspeh pripisal nič kaj ambicioznim staršem. Oče je bil še lani kuhar, mama je delala v strežbi. "Želim si, da bi imel vsak takšne starše kot jaz, takšno svobodo. Pustila sta mi, da sem si sam izbiral športe, nikoli nista pritiskala name," je dejal nekoč najboljši italijanski smučar v mlajših kategorijah. 

Belorusinja na avtocesti

Od ženskega finala so imeli gledalci bistveno manj kot od moškega. No, če niso bili navijači Arine Sabalenke. Belorusinja je le potrdila prevlado s celotnega turnirja in še bolj prepričljivo osvojila lovoriko kot lani. "To je bil moj prvi finale na grand slamih. Malo sem žalostna, ampak takšna je izkušnja. Zadeva je kar komplicirana, toda lahko bi boljše igrala," je s solzami in obupom v očeh dejala Quinwen Zheng. Štiri leta starejša tekmica ji ni dopustila niti kančka možnosti za slavje. Štirikrat ji je odvzela začetni udarec, 21-letna Kitajka pa ni izkoristila niti ene od štirih "brejk" žogic.

Razočarana in obupana Kitajka
Reuters

A saj je bilo podobno pri drugih nasprotnicah Belorusinje, se je lahko tolažila. O njeni premoči priča tudi podatek, da je le Coco Gauff tokrat v Melbournu podarila več kot tri igre v posameznem nizu, Američanka je v enem "celo" zdržala do podaljšane igre. Skupno pa je 25-letnica izgubila le 31 iger, kar je v tem tisočletju predlani prekašala le Ashleigh Barty. 

Sabalenka, ki je za vsakega od sedmih dvobojev porabila v povprečju zgolj 70 minut (zgolj Avstralka Bartyjeva je bila v zadnjih devetih letih - za pet minut - hitrejša), je ob Sereni Williams (leta 2007 proti Mariji Šarapovi) edina v zadnjih dveh desetletjih, ki se je sprehodila čez turnir brez izgubljene igre na svoj servis. Njen začetni udarec je bil v finalu izjemen in eno od glavnih orožij, ki je pokopalo Kitajko. Najhitreje je žogica letela z 189 kilometri na uro (pri Zhengovi 183), povprečna hitrost prvega servisa je bila 175 kilometrov na uro (166), po njem pa je osvojila kar 32 od 38 točk (20) in še večino jih je izgubila v čisto zadnji igri, v kateri se je nasprotnica krčevito upirala in vrnila po zaostanku 0:40. "Vem, da je težko zmagati, ampak si še mlada in boš enkrat še osvojila to lovoriko. Neverjetna si," je Kitajki namenila kompliment Arina Sabalenka

Tako je Belorusinja pozirala s trofejo v znamenitih Carltonovih vrtovih v Melbournu. 
Epa

Po rojakinji Viktoriji Azarenki (2012, 2013) je prva z dvema zaporednima naslovoma, hkrati pa je preprečila, da bi zadnjih pet turnirjev iz velike četverice prvič po letu 1981 imeli različne zmagovalke. O njeni konstantnosti priča, da je bila vsaj v polfinalu na zadnjih šestih grand slamih, kar je prav tako edinstven dosežek zadnjih 20 let, tokrat pa je prvič premagala tri igralke iz top 15, kar pomeni, da ni imela lahkega žreba. Tu rekordov še ni konec, a naj jih bo dovolj. "Ni bolj popolnega starta v sezono. Nisem si znala predstavljati, da bom še enkrat zmagala, kar pa ne pomeni, da si ne želim prihodnje leto spet. Malo pritiska je bilo po finalu v Brisbanu (izgubila je proti Eleni Ribakini, op. p.), ampak s tem smo dobro opravili," je povedala junakinja Melbourna. 

Rezultata, finale, moški: Jannik Sinner (Italija/4.nosilec) - Danil Medvedjev (Rusija/3.) 3:6, 3:6, 6:4, 6:4, 6:3; ženske: Arina Sabalenka (2.) - Qinwen Zheng (Kitajska/12.) 6:3, 6:2.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta