Ključna tekma za slovenske rokometaše na SP: Brez evforije po četrtfinale

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
20.01.2023 07:01

Slovensko rokometno reprezentanco čaka ključna tekma za preboj med najboljših osem na turnirju, danes ob 15.30 se bo zoperstavila doslej neporaženi Španiji

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jure Dolenec se zaveda, da bo za preboj med najboljše na SP morala pasti ena od favoriziranih reprezentanc.
EPA

Prvo oviro po selitvi v Krakov so člani slovenske rokometne reprezentance prepričljivo preskočili, v glavnem delu svetovnega prvenstva visoko, z 38:21, premagali Iran, a da bi ohranili možnosti za uvrstitev v četrtfinale, bodo morali streti precej trši oreh. Danes ob 15.30 se bodo v Tauron Areni zoperstavili aktualnim evropskim podprvakom, Špancem.

Furija je na prvenstvu še neporažena, v predtekmovanju se je sprehodila mimo Črne gore, Čila in Irana, na uvodni tekmi v skupini I pa sogostiteljem, Poljakom, dokončno zaprla vrata v četrtfinale. S šestimi točkami je ob Franciji, edini reprezentanci, ki je na turnirju slavila proti Sloveniji, na vrhu skupine, a z današnjo zmago bi jo izbranci selektorja Uroša Zormana ujeli in se zavihteli na drugo mesto, ki še omogoča preboj med najboljših osem na prvenstvu. No, za dve točki bo treba pošteno garati. Statistika z medsebojnih dvobojev na velikih tekmovanjih je izrazito na strani reprezentance, ki ima v žepu po dve zlati medalji s svetovnih in evropskih prvenstev ter štiri medalje z olimpijskih iger. Na trinajstih tekmah proti Slovencem so Španci slavili kar enajstkrat, ena pa se je končala z remijem.

A prikazano v Katovicah in Krakovu slovenskemu taboru dopušča optimizem. "Po štirih tekmah na Poljskem so nekateri postali evforični, a zame je najbolj pomembno, da moji varovanci ostajajo z obema nogama na trdnih tleh. Uživam ob njihovih igrah, priča sem njihovemu garanju na treningih. Pridejo tudi trenutki, ko mi dvignejo pritisk, a to je sestavni del trenerskega posla. Potrebujemo čas za izboljšave v igri, a reprezentanca na tem turnirju kaže nov obraz in napreduje iz tekme v tekmo, tega sem najbolj vesel," se je po dosedanjih predstavah na SP sprehodil Uroš Zorman.

EPA

Izkušnje s španskim rokometom je nabiral v igralski karieri, bil je član Ademarja iz Leona in Ciudad Reala, kot pomočnik trenerja pa se je pri poljskih Kielcah učil od španskega strokovnjaka kirgiškega rodu Talanta Dujšebajeva. "Vsi dobro vemo, kdo in kaj so Španci v rokometu. Borili se bomo od prve minute, ničesar nimamo izgubiti. Dali bomo vse od sebe, pred nami je tekma za četrtfinale," obljublja Zorman, ki se bo šele danes odločil, katerih 16 igralcev bo poslal v ogenj.

Reuters

Špance dobro pozna tudi Blaž Janc, z 19 goli za Aleksom Vlahom (24) drugi najboljši strelec Slovenije na turnirju. "Tudi na tekmi proti gostiteljem v Katovicah smo morali zmagati, če smo hoteli kaj resnega narediti na turnirju, kar nam je tudi uspelo. Zdaj nas čaka identična zgodba. Če se želimo uvrstiti v četrtfinale, moramo premagati Špance," se zaveda Sevničan, ki od leta 2020 nosi dres slovite Barcelone. Za blaugrano je med letoma 2017 in 2021 igral tudi Jure Dolenec, zdaj član francoskega Limogesa. "Španija je v zadnjem obdobju naredila velike stvari na reprezentančni sceni, postavil bi jo ob bok Franciji in Danski. Če se želimo uvrstiti v četrtfinale, moramo premagati eno od favoriziranih reprezentanc. Proti Franciji nam to ni uspelo, novo priložnost za to imamo proti Španiji. Na tekmi ne bomo odstopili od naše strategije. Španci so favoriti, a mi bomo dali vse od sebe," je odločen kapetan naše izbrane vrste.

Skupina I, pari 2. kroga – danes ob 15.30: Slovenija – Španija, ob 18. uri: Iran Francija, ob 20.30: Črna gora – Poljska; vrstni red: Španija in Francija po 6 točk, Slovenija 4, Črna gora 2, Poljska in Iran 0.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta