Klofuta na ravnici poskrbela za streznitev Mariborčanov

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
08.03.2023 05:22

Prvič po lanskem oktobru so se nogometaši Maribora na nov teden pripravljali poraženi, danes ob 15. uri jih v Velenju čaka pokalna tekma z Rudarjem

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jan Repas (desno) je eden od zgolj štirih članov aktualne zasedbe Maribora, ki so bili zraven na zadnjem gostovanju v Velenju - oktobra 2020 so vijoličasti na pokalni tekmi slavili s 3:0.
Tadej Regent

Po poltretjem letu premora se spet odpravljajo ob Velenjsko jezero. Nogometaše Maribora danes ob 15. uri čaka dvoboj z Rudarjem. Nekdanji prvoligaš jih bo gostil na tekmi osmine finala pokala Slovenije. "Pokalne tekme so posebne, tu ni popravnega izpita, vse se odloči na eni tekmi. Zaradi tega bo za nas to zahtevna preizkušnja, v kateri moramo ostati resni, da bi to oviro preskočili, saj so v tem tekmovanju naši cilji relativno visoki," je pred zadnjim treningom v Ljudskem vrtu dejal trener vijoličastih Damir Krznar. Zgolj relativno visoki cilji? "Najvišji," je pristavil 50-letni Zagorec.

Ja, v teoriji je sicer še marsikaj mogoče, a bolj ali manj jasno je, da bo Maribor do konca sezone v prvenstvu težko nadoknadil 17 točk zaostanka za Olimpijo. Edina možnost za lovoriko se tako odpira v pokalu, kjer je na poti do osmine finala preskočil Limbuš-Pekre in Krko. "Res je, a moramo biti pazljivi, kako s konkretnimi in jasnimi izjavami 'Želimo osvojiti pokal' mobiliziramo ekipo. Osredotočeni smo na to, da gremo mimo tega dela tekmovanja, Rudar je vse, s čimer se ukvarjamo," je pojasnil vodja strokovnega štaba moštva iz Ljudskega vrta.

Prvič po lanskem oktobru je ekipo na nov teden pripravljal po porazu. "Nikoli ni dobro izgubiti in zamajati vzdušje, a iz vsega slabega moraš povleči nekaj dobrega. Mogoče nas je tekma proti Muri streznila, vrnila na staro spoznanje, da na niti eno tekmo ne smeš kreniti rutinsko in pričakovati, da bo samo zato, ker si Maribor in si dobil sedem tekem v nizu, vse prišlo samo po sebi. Mi smo ekipa, ki mora na vsaki tekmi dati sto odstotkov, da bi lahko pričakovali rezultat. Ekipa je to dojela, ve, da ne moremo zmagovati na lepoto in grb, ampak si moramo vse zaslužiti s svojimi rokami in nogami na terenu," je o vplivu neuspešnega nedeljskega gostovanja na Fazaneriji dejal Krznar. Da je na prekmurski ravnici odpovedala skoraj cela ekipa, je pokazala tudi njegova podrobnejša analiza dvoboja. "V zadnji liniji sta Watson in Karić odigrala na nivoju, pridružil se jima je še Milec, vsi drugi pa nismo bili na ravni, ki bi nam garantirala zmago. Naredili smo ogromno neizzvanih napak, ki so šle v prid Muri. Mura nas je dobila z našim orožjem - čvrst blok, organizirana obramba in hitra tranzicija."

Hitro se je lotil nove analize, preveril, kaj zmore Rudar, trenutno deseta ekipa druge lige. "Tudi to je zelo pomembno sporočilo igralcem. Za to tekmo se pripravljamo kot za vsako drugo - z detajlno analizo nasprotnika, njihovih prekinitev. Na ta način preprečiš občutek, da bi se lahko zgodilo podcenjevanje. Ne, Rudar je zdaj osnovni fokus," poudarja Krznar. Do reprezentančnega premora vijoličaste čakajo štiri tekme. "Potrebovali bomo širši kader, zato bomo v Velenju v primerjavi s tekmo proti Muri naredili tri ali štiri spremembe," je povedal hrvaški strokovnjak, ni pa še želel razkriti, na katerih mestih se bo odločil za rotacije. Tudi o dilemi, ali v vrata postaviti prvega vratarja Ažbeta Juga ali Menna Bergsna, ki je branil na jesenskih pokalnih tekmah, je razsodil šele po zadnjem treningu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta