Košarkarska prva liga: Eni po naslov, drugi za obstanek

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
26.04.2024 06:00

Po zadnjem krogu košarkarskega DP bo jasno, kdo so četrtfinalisti in kdo izpade v drugo ligo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ta konec tedna so zmaji še prosti, v četrtfinalu proti Šentjurju naslednji petek pa začnejo z obrambo naslova.
Cedevita Olimpija/Aleš Fevžer

Na jutrišnji praznik bo točno sedem mesecev, odkar se v domačem prvenstvu žogajo košarkarji najboljših klubov. A za te se dolgotrajna sezona lomi šele zdaj. Ta podaljšani konec tedna bo na sporedu še zadnji krog rednega dela sezone, po katerem bo jasno, katerih osem ekip se bo uvrstilo v četrtfinalni boj za lovoriko in - še bolj usodno - kdo bo izpadel iz prve lige.

Status prve nosilke v četrtfinalu pripada aktualni prvakinji, ki lovi že 21. zvezdico v samostojni Sloveniji, Cedeviti Olimpiji. Čeprav v rednem delu tekmovanja ni nastopila, ji ta status pripada po njej prilagojenih pravilih, ker je sodelovala v dveh mednarodnih tekmovanjih, evropskem pokalu, kjer je bila zadnja, in ligi ABA, kjer je izpadla v četrtfinalu. Po naših neuradnih informacijah se zaradi izostanka Olimpije v rednem delu tekmovanja med preostale klube razdeli neke vrste odškodnina oziroma kompenzacija v skupni vrednosti 50.000 evrov.  A če je Košarkarska zveza Slovenije (KZS) s pravilom prve nosilke zmajem šla na roko, jim je kompromisno en privilegij odvzela - čeprav so prvi nosilci, v nobeni izločilni fazi tekmovanja ne bodo imeli prednosti ene (odločilne) tekme več na domačem igrišču, kakor je sicer običaj.

Ker je že v tem trenutku tudi jasno, da bo status osmega nosilca (7. mesto po rednem delu tekmovanja) pripadlo Šentjurju, je edini že predčasno znan četrtfinalni dvoboj Olimpija - Šentjur. Kot vsi ostali četrtfinalni dvoboji, pa tudi polfinalni, se bodo igrali na dve zmagi, s prvo tekmo v petek, 3. maja, ob 18.30 v Šentjurju.

Bo pa močno pokalo že to nedeljo ob 13. uri. Ja, v času kosila. Takšen termin, ki so ga bolj vajeni pionirčki in kadeti, je določila KZS v dogovoru z nosilcem TV-pravic (prenos bo na Šport TV) za spopad za prvo mesto po rednem delu (oziroma status drugega nosilca) med gostiteljico Krko in domžalskim Heliosom. Čeprav je Krka nastopala v prvi ligi ABA, Helios pa v drugi, so Domžalčani v tej sezoni obakrat premagali Novomeščane. Kdor bo slavil tokrat, bo dobil status drugega nosilca in bo v morebitnem vnovičnem dvoboju v polfinalu imel prednost domačega igrišča.

Status četrtega nosilca avtomatsko pripada Iliriji, za status petega, šestega in sedmega se borijo Šenčur, Podčetrtek in LTH Castings, za obstanek pa Rogaška, Polzela in Triglav. Izpadla bo ena ekipa.

Pari 27., zadnjega kroga rednega dela DP -  danes ob 18.30: Ilirija - LTH; v soboto ob 19. uri: Šenčur - Šentjur; v nedeljo ob 13. uri: Krka - Domžale; v ponedeljek ob 19. uri: Rogaška - Polzela, Podčetrtek - Triglav.

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta