Lanski junak pokazal mišice, Roglič četrti

U.G.
28.08.2023 19:56

Remco Evenepoel dobil prvo gorsko preizkušnjo, Primož Roglič s sekundo zaostanka končal na četrtem mestu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Belgijec je lani po šestem dnevu oblekel rdečo majico, letos jo je tri dni prej.
EPA

V tretjem dnevu dirke po Španiji smo videli prvi spopad favoritov za rdečo majico. Prva gorska etapa z dvema prelazoma in ciljem v gorati Andori je ponudila primeren teren, a obračun smo videli le v sprintu. Lanskemu zmagovalcu Remcu Evenepoelu je ostalo v nogah največ dinamita za 48. zmago med profesionalci. Sledila sta mu aduta Jumbo-Visme, Jonas Vingegaard in Primož Roglič, med katera se je vrinil mladi Španec Juan Ayuso.

"Bila je perfektna taktika, da smo bili potrpežljivi. Želeli smo si uspešnega pobega, ampak po ujetju (kot zadnjega Lennarda Kämno dober kilometer pred ciljem, op. p.) smo šli po etapno zmago. Čutil sem, da imam močne noge in bom užival v rdeči majici. Dobil sem dokaz, da sem dobro treniral in da sem pripravljen za naslednje tri tedne," je dejal Belgijec, ki je prevzel tudi skupno vodstvo. Lani je rdečo majico oblekel po šesti etapi in je ni več slekel, tokrat jo je tri dni prej. Pred vsemi največjimi tekmeci ima že več kot pol minute prednosti, zgolj Španec Enric Mas, ki je julija na Touru po padcu odstopil že v uvodni etapi, mu diha za ovratnik. Dan je Evenepoelu malce skisal le padec po ciljni črti. Zaletel se je v spremljevalko karavane, ob rani nad očesom pa mu je kri zalila obraz.

A v naslednji etapi, ko bi v boju za rdečo majico moral biti mirnejši dan, s tem najbrž ne bo imel več težav. Peloton bo po enem dnevu zapustil Andoro in se vrnil v domovino dirke. A čeprav bo več spusta kot vzpona, je lahko za nekatere sprinterje pretežko. V drugem delu 185-kilometrske trase čakata vzpona tretje kategorije, Alto de Belltall (9,3 km, 3,7 odstotka) in Coll de Lilla (5,2 km, 4,9 odstotka), od koder je do cilja v Tarragoni še 30 km.

Rezultati 3. etape, Suria-Arinsal, 158,5 km: 1. Remco Evenepoel (Belgija/Soudal-QuickStep) 4.15:39 (povp. hitrost 37,2 km/h), 2. Jonas Vingegaard (Danska/Jumbo-Visma) +0:01, 3. Juan Ayuso (Španija/UAE Emirates), 4. Primož Roglič (Slovenija/Jumbo), 5. Marc Soler (Španija/UAE) vsi isti čas ... 38. Jan Tratnik (Jumbo) 1:58, 135. Domen Novak (UAE), 161. Matevž Govekar (vsi Slovenija/Bahrain) oba 21:23; vrstni red: 1. Evenepoel 8.43:11, 2. Enric Mas (Španija/Movistar) +0:05, 3. Lenny Martinez (Francija/Groupama/FDJ) 0:11, 4. Vingegaard 0:31, 10. Roglič 0:37, 35. Tratnik 2:34, 170. Govekar 28:39, 171. Novak 29:22.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta