(ODZIV BRALCEV) Maribor, nogometno mesto na napačni strani Trojan

Borut Planinšič Borut Planinšič
06.03.2023 06:00

Še o odločitvi NZS, da bo reprezentanca kvalifikacije za EP igrala le v Ljubljani. Tukaj so vaši odzivi, dragi bralci in bralke, sodelavci rubrike Vaš glas

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"Nikoli ne bom pozabil vzdušja, navijanja in nacionalnih emocij ob nepozabni kvalifikacijski zmagi proti Rusiji. Kje? V Mariboru!" piše Bojan Mihev.
Marko Vanovšek

Pošteno vas je razvnela odločitev Nogometne zveze Slovenije, da bodo vse tekme naših nogometašev v kvalifikacijah za Euro 2024 v Stožicah, dragi bralci in bralke, sodelavci rubrike Vaš glas. Kup odzivov smo dobili, objavljamo jih nekaj, ki kažejo na vaše nestrinjanje, razočaranje, tudi jezo nad tem, da sta edini središči reprezentance postala Ljubljana in Brdo.

"Ko je bila debata o tem, kje naj ima reprezentanca bazo, je bila omenjena možnost, da se izkoristijo igrišča pod Pohorjem, kjer je bila in je še sedaj vsa potrebna infrastruktura (hoteli, restavracije itd.) za namestitev igralcev. To je bilo premalo ambiciozno podprto s strani Maribora oziroma mariborske nogometne zveze. Cena postavitve takega centra v Mariboru bi bila zaradi obstoječih objektov bistveno manjša. Maribor je na napačni strani Trojan, saj so vse velike investicije bile izvedene na 'oni' strani (npr. skakalni center Planica za ca. 45 milijonov)," piše Rudi Kramberger in sklene: "Maribor je vsekakor bolj nogometen kot Ljubljana in si zasluži ne le eno reprezentančno tekmo!"

Če bi bil Zaho še direktor, tega ne bi rekel

Da bi "tudi Kek moral nujno kako reči", razmišlja Boris Karba, k odzivu selektorja vzpodbuja še Darko Potrč: "Maribor ima najboljše gledalce, ki vedo, kaj je nogomet. Da se Kek ne oglasi, pa ne razumem. Ko gre človeku za nohte, potrebuje podporo in energijo. Kek, zbudi se in jim povej svoje." Da je odločitev NZS "garancija za prazen stadion", meni Branko Cvetko. "Pametnjakovičem iz NZS se bo zgodilo enako kot pri vstopnicah za Planico. Bodo občutili pri prodaji vstopnic, ko ne bo več navijačev s te strani Trojan," nordijsko usodo nogometu napoveduje Jožef Leskovar. "In gledališko vzdušje bo," pristavi Karolina Leber. Bogdan Matić zašili z manjšo provokacijo: "Ljudski vrt se špara za tekme lige prvakov, ker Stožice tega ne bodo nikoli dočakale."

Niso vam ušle besede Zlatka Zahoviča in Mirana Pavlina v Večeru, da reprezentanca potrebuje en svoj stadion, kjer se bo počutila kot doma, in da so Stožice želja reprezentantov samih. "Da igralci določajo, kje bodo igrali, je tako, kot da bi se delavci pri Mercedesu odločili, da bodo avtomobile sestavljali v tovarni BMW," zadevo plastično predstavi Jožef Zorko. "To pomeni, da nihče ne rabi obnavljati stadiona, saj bo reprezentanca itak igrala samo v Ljubljani," piše Darko Kodrič in nadaljuje: "Žalosti me Zahovičevo mnenje, ki je morda resnično, vendar če bi še vedno bil športni direktor v Mariboru, tega nikoli ne bi izrekel, temveč bi z vsemi topovi napadel NZS oziroma, kot pravi Pavlin, odločitev igralcev. Zanimivo, kako lahko igrajo v prvenstvih vsak teden na drugem igrišču, v reprezentanci pa ne bi znali igrati na dveh ali treh igriščih."

"Večina tekem reprezentance v glavnem mestu je kar razumljivo, da pa NZS ne določi niti ene tekme v Mariboru, je sramota, ljubljanski elitizem na čelu z NZS, totalna ignoranca," je oster Bojan Mihev, ki doda, da je "Maribor najbolj nogometno mesto v državi" s stadionom, "ki sedaj posodobljen ustreza mednarodnim standardom za tovrstne tekme". Zapiše še: "Da naj bi tako želeli igralci, ne verjamem. Nikoli ne bom pozabil vzdušja, navijanja in nacionalnih emocij ob nepozabni kvalifikacijski zmagi proti Rusiji. Kje? V Mariboru! Sedaj pa je v tej naši državici Maribor naenkrat predaleč! Potem pa se ne čudite negativnemu odzivu do NZS z našega štajerskega konca."

Pa je trgatev. Pa je premalo Štajercev ...

So tudi drugačna mnenja. Andrej Plesec, denimo, štajerskim kritikom sporoča: "Dajte malo stopit na žogo. Mi Korošci se usedemo v avto, se peljemo po verjetno slabši cesti, kot jo imate vi, in gremo na tekmo, kjer je. Zakaj pa Celjani ne jamrajo? Pa imajo večji stadion kot Maribor, imajo parkirišča v okolici stadiona, česar Maribor nima, poleg vsega pa ... da greš z družino na tekmo, kjer boš moral še to paziti, da ja slučajno ne oblečeš kaj zelenega, ker si potem avtomatsko žabar ... Konec koncev je to reprezentanca Slovenije in ne NK Maribor in prav je, da igra na največjem stadionu, ki ima vso potrebno infrastrukturo in je vsem, ki pridemo od daleč, enako dostopen."

Rok, sodeč po uvodnem vzkliku "ejga" najbrž Gorenjec, pa nastrelja nekaj hudomušnih: "Tudi odnos Maribora do reprezentance je slab. Pa je trgatev. Pa je San Marino. Pa ni viol. Pa je premalo Štajercev v ekipi. Pa je NZS mafija. Pa so sodniki mafija. Pa zeleni dresi. Drugo pa je ekonomija obsega: 16.038 proti 11.671 (sedežem) je tudi kar nekaj denarja."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta