(ODZIVI) Po izdatni zmagi NK Maribor: Pot je prava, a naj ne udari v glavo

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
23.07.2023 21:05

Nogometaši Maribora s prepričljivo zmago krenili v novo sezono prve lige, s hat-trickom in podajo Jakupovića so radomeljske mlinarje zmleli s 4:0

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Arnel Jakupović se je s trojčkom zavihtel na vrh lestvice strelcev.
Drago Wernig - Taka

Prepričljivo so nogometaši Maribora krenili v 33. sezono državnega prvenstva. V uvodnem krogu so na gostovanju pri Radomljah, ki bodo tudi v tej sezoni domače tekme igrale v Domžalah, ujeli visoko zmago. Z 0:4 so padli mlinarji. "Res sem zadovoljen. Priznam, pričakoval sem težjo tekmo. Šele začetek je, ni še vse na svojem mestu. Na začetku so nas Radomlje malo presenetile s postavitvijo 2-2-1 v zvezni vrsti, potrebovali smo 15 minut, da se prilagodimo. Ko smo postavili defenzivni blok, kot je treba, je tudi napadalni del začel bolje delovati. Stabilnost v defenzivi je bila razlog, da so bili napadi dobri," je učinkovit začetek ocenil trener Maribora Damir Krznar.

Napovedal je spremembe v prvi enajsterici v primerjavi s četrtkovo tekmo na Malti, kjer je Maribor s preobratom prišel do zmage proti Birkirkari in podaljšal evropsko sezono vsaj do drugega predkroga konferenčne lige, a na koncu je Krznar naredil le tri menjave. V obrambo je postavil Nemanjo Mitrovića, v zvezno vrsto Marina Laušića in v napad Arnela Jakupovića. Na drugi strani je bila ekipa, s katero so Štajerci odprli že prejšnjo sezono državnega prvenstva. Radomlje so lani s triumfom s 3:0 v Ljudskem vrtu razgalile poletno krizo vijolic. Takrat je trener Radovan Karanović zamenjal celotno ekipo v primerjavi z evropsko tekmo. Se je aktualni strateg 16-kratnih prvakov učil iz napak predhodnika? "Veseli me, da imamo zdaj 15, 16 igralcev, mogoče celo 20, ki lahko v vsakem trenutku odgovorijo na zahteve tekme. Tako je rotacija lažja. Smo pa na začetku, vse strukture v igri se še niso ujele. S preveč spremembami se vse zamaja," je odgovoril 51-letni Hrvat.

Kot na treningu. Spet

Po prvem polčasu ob Kamniški Bistrici je bilo jasno, da se lanski scenarij ne bo ponovil. V 27. minuti je Arnel Jakupović odpeljal goste v vodstvo. Na podoben način kot v Ta' Qaliju, kjer je z golom za izenačenje vrnil svoje moštvo v igro, je zadel nekdanji član Domžal, le da je tokrat podaja prišla z desne strani. Martin Milec ga je poslal v ogenj, Jakupović pa je pred vratarjem Luko Bašem le podstavil nogo in žogo preusmeril v gol. Da se znajde na igrišču, kjer je igral od leta 2019 do letošnjega februarja, je 25-letnik dokazal še devet minut kasneje. Tokrat je akcijo zadel Luka Uskoković, z natančno podajo je zaposlil Brnića, ki je pobegnil po levem krilu in nastavil žogo na nogo Jakupoviću. Tudi v drugo jo je Dunajčan z bližine zanesljivo pospravil za hrbet Baša. "To je njihova naloga," je o asistentih, ki ga zalagajo z žogami z obeh strani, dejal Arnel Jakupović, "to je vse s treningov, dobro uigrano. Podaje so bile dobre, zaključek pa, vsaj po mojem mnenju, tudi."

Drago Wernig - Taka

V drugem polčasu se razmerje moči na igrišču ni spremenilo. Maribor je držal niti igre v svojih rokah. Prednost je oplemenitil v 62. minuti. Bočni branilec Tin Hrvoj je v kazenskem prostoru ustavil prodor Marina Laušića. Sodnik David Šmajc je sprva dodelil žogo mlinarjem, a po VAR-pregledu si je premislil, si še sam ogledal posnetek in Mariboru ponudil strel z enajstih metrov. Arnel Jakupović je vzel žogo, enajstmetrovko spremenil v zadetek, svojega tretjega na tekmi. Ni kaj, njegove samozavestne napovedi, da lahko v konici napada zamenja Žana Vipotnika, novega člana francoskega Bordeauxa, se uresničujejo. Ne le, da je bil s šestimi goli najboljši strelec vijoličastih na pripravljalnih tekmah, hitro je odprl strelski račun na evropski fronti, za povrh pa se je že v prvem krogu povzpel na vrh ligaške lestvice strelcev. Na prvi tekmi proti Birkirkari si je žogo na belo piko nastavil Brnić, tokrat je bil natančen Jakupović. Kdo je torej prvi izvajalec enajstmetrovk? "Strelja tisti, ki se najbolje počuti," je bil v odgovoru kratek najučinkovitejši posameznik tekme.

Po golih še asistenca

Ni dosti manjkalo, da bi se Radomlje že v naslednji akciji približale. Nino Kukovec je imel priložnost, a je nekdanji član mlajših selekcij Maribora in Fiorentine, ki je prejšnjo sezono preživel pri drugoligašu iz Slovenske Bistrice, žogo poslal v vratnico. Ekipa, ki se je tokrat morala znajti brez trenerja - Oliver Bogatinov si je kazen prislužil s klofuto športnemu direktorju Domžal Senijadu Ibričiću v zadnjem krogu prejšnje sezone -, zmage Maribora ni mogla več preprečiti. Še več, v 88. minuti je radomeljska obramba še enkrat kapitulirala. Jakupović je bil tokrat v vlogi podajalca, v polno pa je meril rezervist Jan Repas.

"Vedno te zmaga dvigne, te drži v ritmu, v zadovoljstvu. Po njej je trening lažji, fizične napore je lažje prenesti. Ne sme nam pa to udariti v glavo, da bi nekam poleteli. Šele začetek je. Nič, absolutno nič še nismo naredili. Smo na dobri poti, a moramo delati naprej," je dvoboj v Domžalah podčrtal Krznar. "Super je. Vesel sem predvsem, da smo zmagali, saj je prva tekma običajno težka, zelo pomembna. Toliko bolje, da mi je uspel še hat-trick, saj je moja naloga, da z goli pomagam ekipi. Upam, da bo trajalo čim dlje. To formo je treba zadržati. Tekma proti Radomljam je že preteklost, pripravljamo se za četrtek," pa se je proti tekmi drugega kroga kvalifikacij za konferenčno ligo proti luksemburškemu Differdangu že ozrl trikratni strelec.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta