Pogačar dobil še tretjo etapo na touru, a Vingegaardu je vzel le štiri sekunde

STA, M.R.
20.07.2022 16:52

Tadej Pogačar je zmagovalec 17. etape dirke po Franciji. V ciljnem sprintu je bil močnejši od trenutno vodilnega Danca Jonasa Vingegaarda, a večje razlike ni bilo med njima.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vingegaard se je danes večji del etape držal Pogačarja-.
Reuters

Tadeju Pogačarju je uspelo nadoknaditi zgolj štiri sekunde, kolikor znaša razlika bonifikacijske nagrade za prvo in drugo mesto v etapi. Tako za Jonasom Vingegaardom v skupnem seštevku zdaj zaostaja 2 minuti in 18 sekund.

Pogačar je imel tokrat odlično pomoč sotekmovalcev pri ekipi UAE Emirates, čeprav sta morala pred etapo, dolgo 129,7 kilometra, odstopiti Marc Soler in Rafal Majka. Mikel Bjerg in Brandon McNulty sta opravila odlično delo, najprej je na dveh kategoriziranih vzponih vlekel Danec Mikkel Bjerg, na drugih dveh, vključno z zaključnim vzponom na letališče Peyragudes pa je to delo prevzel Brandon McNulty. Poskrbel je, da je Vingegaard na zaključnem vzponu ostal brez pomočnikov, toda Pogačar ni imel moči za napade, za skoke in se Danca samo na ritem ni mogel znebiti.

"Bjerg in McNulty sta opravila odlično delo. Zato sem imel v glavi, da se jima moram z zmago oddolžiti za odlično delo. Etapna zmaga je bila danes moj maksimum, res je to nekaj neverjetnega, da sem zmagal tudi, potem ko sta odstopila Majka in Soler. Ko smo videli, da je Jonas dober, smo se osredotočili le na etapno zmago. Zato sem zadovoljen, jutri pa je še en dan, ko se bom poskušal približati Vingegaardu," je organizatorjem dejal dvakratni zmagovalec dirke.

Njegov tekmec je v zadnjih 300 metrih celo prvi napadel, a ga je Slovenec prehitel in slavil svojo deveto etapno zmago na Touru, tretjo letošnjo in skupno 43. v karieri. S tem je zaostanek pred zadnjimi štirimi etapami zmanjšal na dve minuti in 18 sekund, je pa povečal prednost pred tretjeuvrščenim Britancem Geraintom Thomasom, razlika med njima zdaj znaša dve minuti in 38 sekund.

Vingegaard se je danes večji del etape držal Pogačarja-.
Reuters

Druga od treh pirenejskih etap je imela od samega začetka hud ritem. Kolesarji so dolgo časa napadali, da bi izoblikovali ubežno skupino, to jim je uspelo šele na prvem od štirih kategoriziranih vzponov. Med ubežniki sta imela največjo željo Francoz Romain Bardet, ki je skušal popraviti vtis s prejšnje etape, po kateri je izgubil četrto mesto, in Kazahstanec Aleksej Lucenko, ki sta bila nekaj časa sama na čelu dirke.

Pogačar napoveduje nov poskus

A ko je v glavnini potegnil Bjerg, se je dalo hitro razbrati, da etapna zmaga tokrat ni namenjena ubežnikom. Danec je poskrbel, da so jih ujeli, pri tem pa tudi močno utrudil Vingegaardove pomočnike. Že na predzadnjem vzponu je vodilni Danec ostal sam, narekovanje ritma pa je prevzel McNulty. Iz vodilne skupine so kolesarji začeli odpadati, tako da so v ospredju ostali le še McNulty, Pogačar, Vingegaard in Thomas. Tudi Britanec kmalu ni mogel več slediti in v ospredju se je znašla trojka, ki je bila skupaj do letališča, na koncu pa sta se za zmago udarila najboljša na dirki.

Cycling - Tour de France - Stage 17 - Saint-Gaudens to Peyragudes - France - July 20, 2022 UAE Team Emirates' Tadej Pogacar in action before he crosses the finish line to win stage 17 with Jumbo - Visma's Jonas Vingegaard REUTERS/Christian Hartmann TPX IMAGES OF THE DAY
Christian Hartmann

Na predzadnjem vzponu je sicer Pogačar poskušal z napadom, a Danec je odgovoril, po neuspešnem skoku, po katerem se je kolesar ekipe UAE Emirates prepričal, da je tekmec tudi tokrat neuničljiv, pa se je osredotočil le na etapno zmago.

"Škoda, ker ni bilo z nami Rafala in Georgea Bennetta. Če bi bila, bi lahko danes naredili nekaj velikega. Zadnje dneve je kazalo, da se nam vse podira, a smo danes pokazali, da smo še zmeraj močni. Zato ostajam optimist, jutri bomo poskušali spet," se v boju za zmago ne predaja Pogačar, ki tudi na četrtkovi zadnji pirenejski etapi računa na pomoč ekipnih kolegov na čelu z McNultyjem, Američan je 17. etapo z zaostankom 32 sekund končal na tretjem mestu.

Preostali Slovenci tokrat vidnejših vlog niso odigrali in tudi niso prišli do vidnejših uvrstitev. Jan Tratnik je zaostal 25 minut in 23 sekund in zasedel 78. mesto, njegov moštveni kolega pri ekipi Bahrain-Victorious Matej Mohorič in Luka Mezgec (BikeExchange-Jayco) pa sta bila še slabih sedem minut počasnejša, uvrstila sta se na 124. oziroma 123. mesto.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta