Slovenci v Francijo po medaljo!

Bojan Bauman Bojan Bauman
31.01.2023 21:26

Slovenska reprezetanca v alpskem smučanju je predstavila cilje, s katerimi bodo odpotovali v Francijo, kjer v Meribelu in Courchevelu pripravljajo vrhunec sezone - svetovno prvenstvo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tretji veleslalomist sezone v svetovnem pokalu Žan Kranjec medalje s SP še nima. 
Reuters

"To je za Slovenijo ena boljših sezon v zadnjih sedmih letih v svetovnem pokalu. Naši smučarji so že šestkrat stali na stopničkah, imamo tudi eno zmago. Sezona pa še ni končana. Če bi sedaj šli na svetovno prvenstvo s ciljem, da osvojimo le eno medaljo, potem ti cilji ne bi bili postavljeni dovolj visoko." Visoka so pričakovanja 15-članske odprave slovenskih smučarjev, ki se bo v naslednjih dneh odpravila v Meribel in Courchevel, na osrednji dogodek te sezone. Na druženju z novinarji jih je izpostavil Miha Verdnik, strokovni vodja panoge na Smučarski zvezi Slovenije. Hkrati bo na vsaki tekmi cilj uvrstitev med deseterico. Cilji so ambiciozni tudi, ker reprezentanca ni popolna - manjkata poškodovana Andreja Slokar in Boštjan Kline ter Meta Hrovat, ki je končala smučarsko kariero.

Prvenstvo se bo začelo 6. februarja z alpsko kombinacijo; zadnja disciplina (moški slalom) bo 13 dni kasneje. Kandidati za visoka mesta so Ilka Štuhec v hitrih disciplinah ter Žan Kranjec in Ana Bucik v tehničnih. Štuhčeva je pričakovanja predstavila pretekli teden in je že blizu prizorišča, kjer trenira s kanadsko reprezentanco. Tehnične discipline so na sporedu drugi teden prvenstva; do takrat se bodo Slovenci pripravljali v Kranjski Gori, kjer so v ponedeljek z vodo utrdili podkorensko progo. Kranjec je izbiro treningov pohvalil, o pričakovanjih pa je povedal: "Okolica od mene pričakuje vrhunski rezultat. Tudi sam imam velika pričakovanja in vem, kaj moram zanje narediti. Vem tudi, kje se moram izboljšati. Za mano je dobra sezona, v kateri niti vožnje, ki niso bile optimalne, niso bile slabe. Sedaj pa si želim dve maksimalni." Na SP je Kranjec že večkrat zelo dobro tekmoval, a medalje še ni osvojil. Je pa lani na olimpijskih igrah z bronom dokazal, da je tekmovalec tudi za preizkušnje, kjer ni popravnih izpitov.

S sezono je zadovoljna tudi Ana Bucik. "V veleslalomu mi je z dobrimi vožnjami uspel preboj, v slalomu, kjer sem sicer med elitno sedmerico, na svojo vožnjo še čakam. Sedaj mi bo nekaj treninga zelo koristilo. V Meribelu pa bomo imele vse tekmovalke isti cilj. Bomo videli, katere bodo pokazale najboljše vožnje. Moj načrt je, da pridem do cilja in da bom zadovoljna, kako mi je šlo na progi. Možnosti za visoko uvrstitvijo so, osredotočena pa bom na izvedbo," je poudarila Primorka.

Strokovni štab je sestavil naslednjo ekipo: v smuku bodo nastopili Ilka Štuhec, Martin Čater, Miha Hrobat in Nejc Naraločnik. V superveleslalomu Štuhčeva, Hrobat, Čater, Rok Ažnoh in Nejc Naraločnik. V kombinaciji superveleslaloma in slaloma Hrobat, Čater, Ažnoh, Naraločnik in Štuhčeva. Na veleslalomu Žan Kranjec, Štefan Hadalin, Neja Dvornik, Ana Bucik in Tina Robnik. Kranjec, Hadalin, Dvornikova in Bucikova so predvideni za individualni paralelni tekmi. V slalomu bodo nastopili Hadalin, Tijan Marovt, Dvornikova, Bucikova, Nika Tomšič, Anja Oplotnik. Za ekipno tekmo so načrtovane Robnikova, Dvornikova in Tomšičeva. Moške kandidate za ekipno tekmo bodo določili v internih kvalifikacijah, v katerih bodo nastopili Alen Hriberšek, Žiga Zupan Oreškovič, Miha Oserban in Anže Gartner.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta