Slovensko slovo od odbojkarske lige narodov

Zmago Gomzi Zmago Gomzi
20.07.2023 20:35

V četrtfinalni tekmi na Poljskem so bili japonski odbojkarji precej boljši od naših

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Juki Išikava je bil nerešljiva uganka za slovenski blok.
EPA

Za slovensko moško odbojkarsko reprezentanco se četrtfinalna tekma lige narodov v Gdansku ni končala po željah. Reprezentanca Japonske, s katero se je doslej pomerila petkrat, trikrat zmagala in dvakrat izgubila, je tokrat izenačila rezultat v zmagah, saj je bila boljša s 3:0 (26:24, 25:18, 25:22). Japonci so si priigrali nastop v polfinalu, kjer se bodo pomerili z zmagovalcem nocojšnje zadnje četrtfinalne tekme med Poljsko in Brazilijo, v drugem polfinalu bosta igrali reprezentanci Italije in ZDA. Prva je v četrtfinalu s 3:0 premagala Argentino, druga s 3:2 branilko naslova Francijo.

Uspešen blok Jana Kozamernika.
Adam Warzawa

"V prvem nizu smo napravili nekaj posamičnih in ekipnih napak, kljub temu pa imeli priložnost, da ga dobimo, toda tekmec je bil v končnici bolj zbran. V drugem nizu smo se vrnili, a ni bilo lahko loviti prednosti Japoncev. Poskušali smo, se borili, imeli priložnosti, a ni šlo. Podobno velja tudi za tretji niz. Menim, da smo v ligi opravili dobro delo, ponosen sem na fante. Zdaj se moramo spočiti, nato pa pripraviti za naslednje izzive v tej sezoni," je pojasnil selektor Slovenije Gheorghe Cretu.

Japonska, druga reprezentanca prvega dela lige narodov - Slovenija je bila sedma -, je pokazala zelo dobro predstavo. Blestela je predvsem v obrambi, s katero je ustavila glavne slovenske napadalce. Slovencem ni šlo ne v napadu ne pri servisu, s tem pa niso mogli preprečiti hitre japonske igre. Priložnost, ki bi lahko tehtnico nagnila na njihovo stran, so imeli evropski podprvaki v prvem nizu, ko so po preobratu v prelomnih trenutkih povedli s 24:23, zapravili zaključno žogo, tekmec pa je osvojil tri točke zapored in dobil niz. Igra Japonske se je od prve minute tekme vrtela okoli Jukia Išikave, člana italijanskega Milana, ki je tekmo končal s kar 27 točkami.

Selektor Gheorghe Cretu je kljub porazu ponosen na fante.
EPA

Nekoliko nesrečno izgubljeni prvi niz je pri Slovencih pustil posledice, saj je bila njihova igra na začetku drugega neprepoznavna in Japonci so povedli z 9:4. Tudi v nadaljevanju je bila pobuda na strani igralcev iz dežele smehljaja. V tretjem nizu se je Cretu odločil za nekaj sprememb v šesterki, kar pa ni prineslo želenega učinka. Japonci so še naprej držali niti igre v svojih rokah in zasluženo dobili še tretji niz in tekmo. Točke za Slovenijo so dosegli Pajenk in Urnaut po 12, Možič 10, Čebulj 9 in Kozamernik 3.

"Japonci so zasluženo zmagali, mi nismo bili boljši od njih niti v eni odbojkarski prvini. Videli smo, da nam še veliko manjka, da moramo še veliko delati. Razmišljati moramo, kako vse popraviti, in ne o tem, kaj bomo dosegli na evropskem prvenstvu in na olimpijskih kvalifikacijah," je povedal kapetan Tine Urnaut.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta