Smučarski skoki: Nika Prevc v majico, ki si jo je želela od malih nog

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
03.01.2024 16:03

Nika Prevc je s tretjo zmago v 18 dneh postala vodilna skakalka v skupnem seštevku svetovnega pokala, Lovru Kosu je 0,8 točke zmanjkalo do stopničk

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jutri ob 12.30 bo imela Nika Prevc novo priložnost za uspeh.
EPA

V manj kot treh tednih je Nika Prevc prišla do svoje prve, druge in naposled še tretje zmage v svetovnem pokalu ter - rumene majice za vodilno v skupnem seštevku sezone. In to na kak način! V Celovcu, ki je podobno kot Ljubno izpadel iz silvestrske turneje oziroma po novem turneje dveh večerov, ki jo je Prevčeva pred dnevi prav tako osvojila, je slavila s kar 26 točkami prednosti pred drugouvrščeno, lansko zmagovalko svetovnega pokala Evo Pinkelnig. Zdaj je v lovu na veliki kristalni globus Prevčeva na vodilnem mestu, doslej najboljša, Francozinja Josephine Pagnier, zaostaja za 15 točk.

"Počutim se zelo dobro. Tokrat sem se na tej skakalnici počutila zelo sproščeno. Čeprav na njej ne treniramo veliko, nazadnje smo bili tu poleti, imamo to napravo rade vse Slovenke," je v izjavi za Mednarodno smučarsko zvezo (Fis) takoj po zmagi dejala sicer redkobesedna 18-letnica. "Zelo sem zadovoljna s tokratnimi skoki, predvsem pa s tem, da imam zdaj novo majico," je dodala za slovensko smučarsko zvezo. "Priznam, da je bila rumena majica eden glavnih ciljev že od malih nog," je še pripomnila za TV Slovenija.

Izenačena z olimpijsko prvakinjo

Skupno je za slovenske ženske skoke dosegla 15. zmago v svetovnem pokalu, ki se je za skakalke začel s sezono 2011/2012. Prevčeva ima zdaj na svojem računu tri zmage na tekmah najvišje ravni, torej toliko kot tudi dvakratna olimpijska prvakinja Urša Bogataj, ki je kariero prekinila zaradi materinstva. Več zmag (5) je doslej v slovenski vrsti zbrala le Nika Križnar.

Prevčeva je bila najboljša že v kvalifikacijah, na tekmi pa se je že po prvi seriji z visoko prednostjo zacementirala na vodilnem mestu. Ponovila je namreč 96,5 metra dolg skok s kvalifikacij, nobena od tekmic, svetovna prvakinja iz Kanade Alexandria Loutitt je celo padla, pa ji ni prišla bližje od treh metrov. Za nameček je imela Prevčeva ob skoku še najslabše vetrovne razmere in vse skupaj ji je prineslo kar 19,7 točke prednosti. Že takrat je bilo več ali manj jasno, da ji zmaga ne uide, kar pa je ni ustavilo, da ne bi v finalni seriji prednosti še povečala na 26 točk prednosti pred Avstrijko Pinkelnigovo, tretja je bila Kanadčanka Abigail Strate. Uspeh najmlajše med skakalnimi asi družine Prevc sta dopolnili še šestouvrščena Nika Križnar in Katra Komar, ki je z osmim mestom prišla do izida kariere, Ema Klinec pa je bila 21.

"Lepa tekma, kaj naj rečem? Super! Zdaj lahko rečemo, da imamo serijsko zmagovalko," je uvodoma dejal selektor slovenskih skakalk Zoran Zupančič, čigar varovanke so vodilne v pokalu narodov: "Nika Prevc je pokorila konkurenco. Zmagala je z naskokom 26 točk na mali skakalnici. To je izjemno! Vzela je rumeno majico in poskrbela, da smo v Avstriji spet poslušali našo himno." Ob tem je pokomentiral še rezultate ostalih deklet: "Res lep je bil tudi drugi skok Nike Križnar. Upam, da se bo sprostila, da ji uspeta dva takšna skoka, potem bo že v boju za stopničke. Velike čestitke Katri Komar za rezultat kariere. Tisočkrat zasluženo. Upam, da se bo tudi ona zdaj sprostila in da ji bo ta rezultat dal energijo, da ga bo poskušala napadati večkrat oziroma ga še popraviti. Ema Klinec se tokrat ni znašla, tudi Ajda Košnjek (31. mesto) in Tina Erzar (obstala v kvalifikacijah) ne. Vsega nam ne gre zameriti, vedno nas čaka še delo." Še prej pa nova tekma v Beljaku, jutri ob 12.30 bo Prevčeva naskakovala četrto zmago v karieri.

Kos upal na odpoved

Na svoje druge stopničke v karieri pa je upal Lovro Kos, ki je na tretji tekmi novoletne turneje v Innsbrucku z najboljšo daljavo prve serije (135 m) skupaj z Japoncem Rjojujem Kobajašijem ob polovici tekme zasedal celo drugo mesto. Ker je finalno serijo za več kot 15 minut prekinil močan veter, je Kos celo upal na odpoved serije, s čimer bi prišel do najboljšega rezultata kariere. A tekmovanje se je nadaljevalo, Kosu pa je na koncu zmanjkalo 0,8 točke za stopničke: "Upal sem, da bodo v premoru med finalno serijo to tudi odpovedali. Bilo je zelo napeto, ampak tako pač je v našem športu." Zmagal je Jan Hörl, drugouvrščeni Rjoju Kobajaši je prevzel vodstvo v seštevku turneje, zmagovalec kvalifikacij Anže Lanišek je bil sedmi, svetovni prvak Timi Zajc deseti, Domen Prevc 23., Peter Prevc pa je celo ostal brez finala.

Kosov prvi skok ni bil posebej uspešen
EPA
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta