Španci so bili majhen zalogaj, selektor Cretu: Dobra tekma, predvsem, ker nismo popustili

Zmago Gomzi Zmago Gomzi
03.09.2023 15:23

Tudi v tretji tekmi skupine B so Slovenci prikazali dobro igro in z optimizmom pričakujejo še dve skupinski preizkušnji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Klemen Čebulj se je v tekmi proti Špancem odlikoval z učinkovitostjo.
Vassil Donev

Španski odbojkarji, ki so na evropskem prvenstvu skupine B v Varni v uvodni tekmi s 3:1 presenetili Bolgare, v drugi pa z 0:3 izgubili proti Hrvatom, so v tretji tekmi v slovenski reprezentanci naleteli na previsoko oviro. Naši fantje so jih gladko premagali, morda celo lažje, kot je bilo pričakovati, o čemer priča tudi rezultat 3:0 (25:19, 25:15, 25:15). V vseh treh nizih so Slovenci niti igre držali v svojih rokah in se niti enkrat niso znašli v položaju, da bi tekmec ogrozil njihovo gladko zmago.

"Za nas je to bila dobra tekma, predvsem zaradi dejstva, da nismo popustili, tudi ko so na igrišče prišli igralci z manj igralnimi minutami. Za ekipni duh je bilo to odlično. Nisem zahteval, da od začetka igramo na najvišji ravni, ampak da osvajamo točke korak za korakom. Po ligi narodov smo trdo delali, opazil sem, da je bilo podobno tudi v drugih najboljših reprezentancah," je pojasnil selektor Slovenije Gheorghe Cretu.

Slovenija je bila za razred boljši tekmec, Gheorghe Cretu pa je po dobljenem uvodnem nizu v nadaljevanju tekme priložnost za dokazovanje ponudil nekaterim odbojkarjem, ki sicer ne igrajo veliko. Sredi drugega niza sta na igrišče stopila bloker Sašo Štalekar in organizator igre Uroš Planinšič, v tretjem nizu pa še en bloker, Danijel Koncilja. Menjave igralcev niso vplivale na igro, naša vrsta pa je z lahkoto potrdila prvo mesto v skupini in uvrstitev v osmino finala.

V uvodnem nizu so se Španci kolikor toliko še upirali Slovencem, ti pa so si sredi niza priigrali pet točk prednosti (16:11). Naši odbojkarji tudi v nadaljevanju niso popuščali in niz dobili s šestimi točkami razlike. V drugem nizu so le potrdili kakovostno razliko, do 5:5 so Španci še držali stik z njimi, pozneje pa na slovenski pritisk niso imeli protiigre. Kakovostno razliko prvih ekip je hitro uvidel tudi Cretu, zato je nekaterim nosilcem igre privoščil počitek, novinci na igrišču pa so z igro potrdili, da je bila selektorjeva odločitev pravilna. Španci so tretji niz začeli bolj zbrano in to se jim je obrestovalo, saj so povedli z 9:7. V nadaljevanju je spet prišla do veljave kakovostna razlika, ki je bila debelo na slovenski strani. Naši fantje so z mirno igro osvojili še tretji niz in tekmo, tako da so zadovoljni zapuščali igrišče.

"Od prve točke smo igrali na polno. Videlo se je, da smo prišli v tekmovalni ritem. Španci so prvo tekmo proti Bolgarom odigrali odlično, proti Hrvatom slabše, v tekmi z nami pa so bili v podrejenem položaju. Prihranili smo si nekaj moči, da bomo v naslednjih tekmah lahko še bolj zbrani, da lahko pokažemo še dve dobri predstavi," je dejal Jani Kovačič. "Vse smo storili tako, kot smo se dogovorili. Začetni udarci so bili zelo dobri, igrali smo dobro v bloku in obrambi, kar je bilo dovolj za zmago," je povedal Nik Mujanović.

Slovenski odbojkarji se bodo v jutrišnji tekmi četrtega kroga skupine B ob 19.30 v Varni pomerili z reprezentanco Hrvaške, v torek ob isti uri pa v zadnji tekmi še z reprezentanco Bolgarije. S Hrvati, ki so najboljši rezultat na prvenstvih stare celine dosegli leta 2005, ko so bili osmi, so naši odbojkarji igrali že večkrat, nazadnje na evropskem prvenstvu leta 2021, ko so osvojili srebrno kolajno, na poti do nje pa jih v osmini finala premagali s 3:1. Tudi z Bolgari, ki so leta 2015 na evropskem prvenstvu osvojili četrto mesto, so Slovenci igrali večkrat, leta 2017 so jih v skupinskem delu premagali s 3:0, leta 2019 v osmini finala s 3:1, z enakim rezultatom pa tudi v osmini finala leta 2021. Rezultati kažejo, da smo v obeh tekmah favoriti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta