Troboj na dirki po Italiji v slovensko smer: Pričakujte težave, ko se boj razplamti

Uroš Gramc Uroš Gramc
25.05.2023 21:00

Joao Almeida popustil po napadu Primoža Rogliča, ki je spet na drugem mestu, pri Jumbo-Vismi za kraljevsko etapo napovedali novo ofenzivo, in to na roza majico

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zasavec se ni mogel otresti zgolj vodilnega Valižana, ga je pa namučil. 
Epa

Ni še odpisan, še zdaleč ne, torkov slab dan je pozabljen. Primož Roglič je v 18. etapi napadel in Joaa Almeido spravil v škripce. Zasavec je v enem najtežjih dni na letošnji italijanski pentlji spet premešal vrstni red v troboju za roza majico, prebil se je na drugo mesto in zaostaja zgolj za Geraintom Thomasom. Od Britanca je bil hitrejši na ciljni črti, toda zaostanek se ni spremenil. Bonifikacije so odnesli ubežniki. Italijan Filippo Zana je s svojo prvo zmago na tritedenskih dirkah poskrbel, da je Francoz Thibaut Pinot še drugič na tem Giru osvojil drugo mesto.

Kot se je na petih prelazih razbila skupina sedmih ubežnikov, je na zadnjih dveh krajših vzponih proti smučišču Val di Zoldo eksplodirala glavnina. Najprej se je zdelo, da Roglič spet ne bo vzdržal tempa, a je njegov moštveni kolega Sepp Kuss kasneje razkril, da je bil Kisovčan le preveč sproščen. "Prelaz Coi je kot nalašč za Primoža. Na takšne dneve lahko najboljšim konkuriraš le, če si na 100 odstotkih, in Primož je k sreči v dobri formi," je dobre novice za slovenske navijače sporočil odlični Američan, ki je s pospeškom sedem kilometrov do cilja povzročil zdrs Almeide. "Dal sem vse, več nisem mogel. Ni bilo idealno, ampak na koncu dneva sem zadovoljen. Nov dan bo še težji, ampak se nameravam biti s tekmeci in se boriti do konca. Čeprav je Rim blizu, nas čaka še veliko dirkanja," se ni predal Portugalec.

Od vodilne trojice le Valižan še ni imel slabega dne. Na 37. rojstni dan se niti ne bi spodobilo. "Pridobil sem čas proti Almeidi, nič nisem izgubil proti Rogliču. Mislim, da je bil dober rojstni dan," je povedal Geraint Thomas. Kisovčanu je pomagal, ko se jima je Portugalec začel približevati. "Dobro sem se počutil, zadeve sem imel pod kontrolo, ampak Primož rad napade in potem spusti. Nisem imel občutka, kako se počuti. V zadnjih dveh kilometrih je pošteno pritisnil. Bil je zelo močan in sem kar zadovoljen s sabo," je dejal vodilni na dirki, ki v 18 dneh še ni razkril svojih šibkih točk: "Moram biti čim bolj konstanten. Šel bom dan za dnem, vzpon za vzponom."

Teh do Višarij v soboto ne bo manjkalo, čeprav jih je vse skupaj le še za enomestno cifro. "Veselimo se kraljevske etape, ko lahko še zadnjič nekaj storimo kot ekipa. Sobotni kronometer bo boj mož na moža," je povedal najtesnejši pomočnik slovenskega asa. Športni direktor Jumbo-Visme vidi priložnost. "Tokrat se je Almeida vdal Primoževemu napadu, v naslednjih dveh dneh se bo mogoče Thomas. S petimi kolesarji lahko dirko kontrolirajo zgolj do določene točke, ko se bo bitka razplamtela, bodo tudi oni imeli težave. Mogoče lahko to izkoristimo," je nove napade napovedal Marc Reef.

Rezultati 18. etape, Oderzo-Val di Zoldo (Palafavera), 161 km: 1. Filippo Zana (Italija/Jayco AlUla) 4.25:12 (povp. hitrost 36,4 km/h), 2. Thibaut Pinot (FDJ-Groupama) isti čas, 3. Warren Barguil (oba Francija/Arkea Samsic) +0:50 ... 7. Primož Roglič (Slovenija/Jumbo-Visma) 1:56, 8. Geraint Thomas (Velika Britanija/Ineos Grenadiers) isti čas, 8. Joao Almeida (Portugalska/UAE Emirates) 2:17; vrstni red: 1. Thomas 76.25:51, 2. Roglič +0:29, 3. Almeida 0:39.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta