Tveganje s pnevmatikami se ni obrestovalo, Jorge Martin je v zadnjem krogu izgubil štiri mesta

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
22.10.2023 17:23

V Avstraliji je prvenec v MotoGP dočakal Johann Zarco, v bitki za naslov prvaka pa je po napačnem izboru gum Jorge Martin v zadnjem krogu s prvega mesta padel na peto, tudi za Francesca Bagnaio.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kasnejši zmagovalec Johann Zarco (5) in na koncu drugi Francesco Bagnaia (1) sta v zadnjem krogu prehitela nesrečnega Jorgeja Martina (89).
Kasnejši zmagovalec Johann Zarco (5) in na koncu drugi Francesco Bagnaia (1) sta v zadnjem krogu prehitela nesrečnega Jorgeja Martina (89).
Joel Carrett

Očitno so organizatorji motociklistične dirke za svetovno prvenstvo na Phillip Islandu storili prav, ko so se že v petek odločili, da spored za vikend malo obrnejo. Ker je bil za nedeljo napovedan dež z močnim vetrom, so glavno dirko razreda MotoGP prestavili na soboto, za nedeljski spored pa pustili morebitno sprint dirko, ki prinaša pol manj točk. No, na koncu so po uspešno izpeljani dirki razreda Moto3 in na devet krogov skrajšani dirki Moto2 nedeljsko krajšo različico dirke v kraljevskem razredu MotoGP zaradi vremena raje odpovedali. In tako je ob koncu vikenda v Avstraliji zavoljo sobotnega uspeha najbolj zadovoljen Johann Zarco.

Malo smo že kar pozabili na Francoza, ki je pri že veteranskih 33 letih šele v soboto prišel do prve zmage med elito. Ironično; leta 2017 je ob svojem debiju v razredu MotoGP v Katarju celo vodil od prvega kroga in šokiral vso konkurenco, nato pa v šestem krogu zdrsnil s proge. Odtlej je bil kar enajstkrat drugi in osemkrat tretji, torej skupno 19-krat na stopničkah, preden je stopil na najvišjo. Da še ni za staro šaro, je dokazal tudi ob slavju - po sedmih letih smo končno spet videli njegovo salto nazaj, znamenito potezo, s katero je v letih 2015 in 2016 proslavljal serijske zmage ob naslovih prvaka v Moto2. "Po toliko dirkah neuspešnih poskusov … Ne želim jokati, a mislim, da bodo solze prišle prav kmalu," je bil čustven Francoz iz satelitskega moštva Ducatija Pramac, za katerega dirka tudi kandidat za naslov prvaka Jorge Martin.

Prav slednji je zadnje tedne osrednja figura svetovnega prvenstva. Prvič v zgodovini razreda MotoGP bi se namreč lahko zgodilo, da bi naslov prvaka - do konca sezone so še štiri dirke - osvojil dirkač, ki ni del tovarniške ekipe kakšnega proizvajalca. V ekipi Pramaca resda dirkajo z letošnjim modelom ducatija, a le tovarniška ekipa, ki stavi na Francesca Bagnaio, tudi med sezono dobi vse najnovejše nadgradnje.

Martin, ki je predtem na petih dirkah štirikrat stal na stopničkah, je tudi tokrat vodil od prvega do zadnjega kroga in bil v položaju, da spet prevzame vodstvo v skupnem seštevku. A zanj je bila dirka za tri četrtine kroga - predolga. Edini med najboljšimi dirkači se je namreč odločil za mehko različico sprednje pnevmatike - vsi drugi za srednjo trdoto -, ki mu je na začetku resda prinesla prednost, proti koncu pa več ni zagotavljala oprijema. In tako so Martina v zadnjem krogu prehiteli štirje dirkači, tudi tekmec za naslov prvaka Bagnaia. "Sedaj je jasno, da odločitev ni bila prava. A je, kar je. Zadnjih šest krogov na motociklu sem trpel. Ko so tekmeci v zadnjem krogu v dveh zavojih nadomestili pol sekunde, sem vedel, da ne bom zmagal. Odslej ne bom več tvegal s pnevmatikami. Uporabljal bom enake kot tekmeci," se je Martin posul s pepelom.

A nauk je morda prišel prepozno. Moralni zmagovalec te bitke za naslov prvaka je Bagnaia, ki je z drugim mestom vodstvo v skupnem seštevku povečal na 27 točk. Pa čeprav mu je šlo na petkovem treningu tako slabo, bil je enajsti, da se ni avtomatsko uvrstil v hitrejšo kvalifikacijsko skupino. No, že v soboto je to najprej popravil, se potem v kvalifikacijah uvrstil na drugo mesto in to obdržal na dirki. Pred dirko na Tajskem, ki bo že ta konec tedna, je tako na najboljši poti, da kot prvi dirkač po Marcu Marquezu (leta 2019) naslov prvaka tudi ubrani.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta