V kvalifikacijah za SP v futsalu je tudi prvo mesto dosegljivo

Zmago Gomzi Zmago Gomzi
08.03.2023 06:00

V dvorani Tabor bo danes ob 18. uri kvalifikacijska tekma med Slovenijo in Kazahstanom za nastop na svetovnem prvenstvu

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slovenski in kazahstanski futsalisti so se na evropskem prvenstvu januarja 2022 v Gröningenu razšli z rezultatom 4:4; na posnetku sta v slovenskem dresu Igor Osredkar (levo) in Jeremy Bukovec (desno).
Eóin Noonan/Sportsfile

Po daljšem času bodo ljubitelji futsala spet lahko spremljali reprezentančno tekmo v Mariboru. Danes ob 18. uri se bosta v dvorani Tabor na zadnji tekmi prvega dela kvalifikacij za svetovno prvenstvo udarili izbrani vrsti Slovenije in Kazahstana. Naši futsalisti so si že zagotovili drugo mesto v skupini 3 in nadaljevanje kvalifikacij, potem ko so dvakrat premagali Črnogorce (s 3:1 doma in s 4:1 v gosteh) in z 0:2 izgubili tekmo s Kazahstanom v gosteh. Če Kazahstance premagajo s tremi ali več goli razlike, bi se povzpeli na vrh lestvice skupine in si priigrali ugodnejše izhodišče v nadaljevanju kvalifikacij.

Slovenci in Kazahstanci so se doslej pomerili štirikrat, dvakrat so zmagali tekmeci, dve tekmi pa sta se končali brez zmagovalca. Kazahstan je na zadnjem svetovnem prvenstvu osvojil četrto mesto, leta 2016 je bil tretji na evropskem prvenstvu in lani četrtfinalist, leta 2018 pa je bil na evropskem prvenstvu v Sloveniji četrti, kar kaže na to, da je to zelo kakovostna reprezentanca.

V naši reprezentanci je čutiti pozitivno ozračje, saj se fantje na povratni tekmi želijo oddolžiti za poraz. "Kazahstan je ena boljših ekip v Evropi in na svetu v zadnjih letih. V njihovi vrsti prednjačijo izjemno kakovostni Brazilci in zelo dobri kazahstanski igralci. Čaka nas zanimiva in predvsem zahtevna tekma. Prepričan sem, da bo Kazahstan želel zmagati tudi v dvorani Tabor, toda tekmeca bomo pričakali pripravljeni in se mu zoperstavili s kakovostno in borbeno igro," pravi selektor Tomislav Horvat.

Pot do uvrstitve na svetovno prvenstvo je dokaj zapletena. V kvalifikacijah igra v dvanajstih skupinah 36 reprezentanc. V elitni del kvalifikacij bodo napredovale zmagovalke skupin in štiri najboljše drugouvrščene ekipe, preostalih osem drugouvrščenih reprezentanc pa čaka dodatno razigravanje, po katerem se bodo štiri najboljše uvrstile v elitni del kvalifikacij, v katerih bo 20 reprezentanc razdeljenih v pet skupin. Zmagovalke se bodo neposredno uvrstile na svetovno prvenstvo, štiri najboljše drugouvrščene reprezentance pa se bodo pomerile za še dve prosti mesti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta