(VIDEO) Šok še pred boji za vrh skupine: Poraz evropskih prvakov proti BiH, Roberson dosegel sedem trojk

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
04.09.2022 19:54

Potem ko so Slovenci poleteli čez Madžare, so jih na (realna) tla sklatili košarkarji Bosne in Hercegovine. Kaj to pomeni pred najtežjima tekmama v skupini?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Medtem ko so se eni za las izognili fiasku in z zadnjimi močmi zbrali dovolj denarja, da so se lahko udeležili Eurobasketa, so se drugi tja odpravili z visokoletečim ciljem, ubraniti zlato. In čeprav so prvi na parketu v napadu popolnoma odvisni od le treh košarkarjev, pri drugih pa je jedro sestavljeno iz šampionskega moštva 2017 z enim od najpopularnejših košarkarjev na svetu na čelu, se presenečenju tokrat ni dalo izogniti. Če je slovenska košarkarska reprezentanca do naslova evropskih prvakov pred petimi leti prišla brez poraza, je tokrat izgubila že v tretjem dvoboju. Presenetljivo, proti na papirju drugi najslabši reprezentanci v skupini, Bosni in Hercegovini.

John Roberson, ki od začetkov kariere v Laškem malodane vsako leto zamenja klub, je zabil sedem trojk, medtem ko je superzvezdnik Dallas Mavericksov Luka Dončić kljub viralnosti svojih uspešnih cirkuških metov s treningov vseh osem poskusov za tri točke zgrešil. Kljub tako hudemu udarcu, da je aprila letos nekaj dni preživel v umetni komi, se je zdel neustavljiv tudi Džanan Musa, in to za celo plejado slovenskih branilcev - Alekseja Nikolića, Jako Blažiča, Eda Murića in Zorana Dragića -, ki bi na papirju morali biti na enakem nivoju, a so si zavoljo slabe obrambe v statistiko +/- vtisnili največ ničlo (Z. Dragić), preostali še tega ne. In še tretji razlog za slovenski poraz? Še en nekdanji član Laškega, Jusuf Nurkić, ki je dominiral pod košem, da je Bosna in Hercegovina zbrala 45 skokov, Slovenija 38. No, morda je za ta podatek krivo tudi (kljub naturalizaciji Mika Tobeyja) pomanjkanje visokih igralcev Slovenije, potem ko se je selektor Aleksander Sekulić zavoljo boljše kemije v ekipi odločil, da bo njegova ekipa unikatna - edina s kar petimi organizatorji igre, pa čeprav eden od teh, Luka Rupnik, pride prav le na ekshibicijskih tekmah proti drugorazrednim nasprotnikom, kot je bila v soboto Madžarska.

Bosna in Hercegovina je bila Sloveniji enakopraven tekmec celotno tekmo, o zmagovalcu so, enako kot v dvoboju Slovenije in Litve, odločale zadnje minute. Vse skupaj pa bi se zaključilo že veliko prej, če izjemnih predstav ne bi prikazala Goran Dragić in Vlatko Čančar. Skupaj sta dosegla skoraj polovico točk ekipe, a kaj, ko je ta skoraj prejela stotico. Že začelo se je slabo, z 8:0 za tekmece, in šele ko je kapetan stopil v igro, je Slovenija vzpostavila ravnotežje. Medtem ko so se zdele Dončićeve poteze že prebrane - podaje Tobeyju za zabijanje tekmeci že redno prestregajo, simuliranja in pritoževanja pa sodniki ignorirajo -, sta Goran in Čančar kot po pravilu vlekla pravilne. A podobno razpoloženih soigralcev jima je zmanjkalo, medtem ko sta se v bosanskih vrstah v ključnih trenutkih tekme sveti trojici priključila še Miralem Halilović (vrsto let igra v francoski ligi) z iznajdljivostjo pod košem in Edin Atić (vrsto let v ABA-ligi) z odločilnimi točkami ob zaključku.

Za Bosance je (druga) zmaga toliko večja, saj je bil njihov cilj napredovanje iz skupine smrti, za Slovenijo pa poraz ni usoden, a bo zapletel položaj na lestvici in bi morda lahko prinesel težjega nasprotnika v osmini finala iz skupine A, kjer s kakovostjo izstopata predvsem Španija in Turčija. Slovenija ima zdaj dve zmagi in en poraz, a najtežji tekmi jo šele čakata: v torek ob 20.30 še neporaženi Nemci, v sredo ob 17.15 pa še eni veliki favoriti Eurobasketa Francozi. Oboji so čez vikend premagali Litvo; Nemci po dveh podaljških s 109:107, Francozi v rednem delu s 77:73.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta