Za olimpijsko popotnico v obrambo zlata

STA
19.04.2024 14:46

Judoiste od četrtka do nedelje v Zagrebu čaka evropsko prvenstvo

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andreja Leški si želi postati druga slovenska judoistka z dvema zaporednima naslovoma evropske prvakinje. 
EPA

Med deseterico slovenskih predstavnikov, ki bodo od četrtka do nedelje v Zagrebu nastopili na evropskem prvenstvu (EP) v judu, bo tudi Andreja Leški, ki v kategoriji do 63 kg odkrito napoveduje boj za obrambo naslova. "Evropsko prvenstvo je velik izziv. Borila se bom, da naslov ostane v mojih rokah. Seveda želim biti v najboljši formi v Parizu, do tja pa je vsaka tekma pomembna stopnička zase. Sama sem se pred EP res opomnila, da je vsak trening pomemben, in se na treningih presegla. Tina Trstenjak je že dosegla dva zaporedna naslova, zato za Slovenijo to ne bo nekaj novega, a zame bi bil to res lep dosežek," je pred potjo na EP dejala Andreja Leški.

Letos je vse podredila olimpijskim igram. "Na vsaki tekmi nato vedno skušaš dati vse od sebe. Malo me le jezi, ker nisem dovolj konstantna, da bi se vselej lahko prisilila v neki bolj energičen pristop, in tukaj lahko napredujem. Rada bi šla avtomatično odločno v borbo. In EP je del priprav na to," je še dejala tekmovalka, ki na treningih še vedno dela tehnično-taktične spremembe: "Posnemamo nasprotnice, izvajamo protinapade in iščemo rešitve. A to je težko, saj je vrhunske tekmovalke težko posnemati, obenem pa je cilj vrhunskega tekmovalca, da s svojimi tehnikami uspe, kar velja tudi zame."

V konkurenci 440 tekmovalcev iz 47 držav bodo slovenske barve branili še Maruša Štangar (do 48 kg), Kaja Kajzer (do 57 kg), Kaja Schuster (do 70 kg) in Metka Lobnik (do 78 kg) v ženski konkurenci in David Štarkel (do 60 kg), Martin Hojak (do 73 kg), Nace Herkovič (do 81 kg) ter Enej Marinič in Vito Dragič (oba nad 100 kg) v moški. Med standardnimi reprezentanti bo prvenstvo izpustila Anka Pogačnik, ki se je v zgoščenem urniku odločila za druge turnirje.

Da so ambicije visoke, je potrdil prvi trener Bežigrada Luka Kuralt, ki ima z Leškijevo, Kajzerjevo, Schusterjevo in Hojakom kar štiri reprezentante: "Po tekmi v Tbilisiju smo odšli na priprave na Roglo in nato v Nemčijo. Mislim, da smo čas izkoristili optimalno. EP je res le etapni cilj, vseeno pa smo se skušali čim bolje pripraviti, ker gre za pomembno tekmo."

Cilji tekmovalcev pa so zelo različni. Maruša Štangar, že nosilka kolajne na EP, je sedma nosilka v svoji kategoriji: "Po slabem uvodu v leto 2024 je šlo na zadnji tekmi že bolje, zato sem lahko optimistična. Napovedi pa so nehvaležne, saj lahko presenetim vsako tekmovalko. V naši kategoriji je krog favoritov zelo širok in tudi mene lahko vrže katera od slabših." Kot dodaja, je tik pred EP spremenila pristop k tekmi s psihološkega vidika, zelo pomembne pa so bile tudi priprave v Tbilisiju: "Ko ne gre na tekmah, je treba poiskati pozitivno. Predvsem pa se moram zbrati in skušati prevzeti iniciativo med borbami."

Kaja Kajzer, srebrna na EP 2021, je osma na lestvici postavljenih: "Prijave so znane, na pripravah in zaključnih treningih tudi že malo kalkuliramo, na koga se moram dodatno pripraviti. Zagreb je eden od vmesnih ciljev sezone. Zase vem, da sem imela veliko poškodb, zato sem vesela forme, ki jo imam. Napredek po vrnitvi je velik, želim pa si ostati zdrava in cela ter z enakim tempom nadaljevati do Pariza."

 

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta