Žebljički, predrte gume in prvi praznik sprinterjev na dirki po Franciji

ŠR, STA
03.07.2023 19:39

Jasper Philipsen dobil tretjo etapo, Tadej Pogačar obdržal drugo mesto v razvrstitvi, čeprav je moral dvakrat menjati kolo

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Po težavah s kolesom je dvakratni zmagovalec Toura lovil in ulovil glavnino.
Reuters

Pa so na svoj račun prišli tudi sprinterji. Po dveh zahtevnih dnevih v Baskiji je tretja etapa kolesarske dirke po Franciji od Amorebiete do Bayonna, na kateri je karavana prečkala tudi državno mejo med Španijo in Francijo, ponudila priložnost mojstrom eksplozivnih zaključkov. Najbolje jo je izkoristil Belgijec Jasper Philipsen. Član moštva Alpecin-Deceuninck je v boju za etapno zmago prehitel Nemca Pihla Bauhausa in Avstralca Caleba Ewana. Rumeno majico je obdržal Britanec Adam Yates, na drugem mestu v generalni razvrstitvi pa ostaja njegov moštveni kolega pri UAE Emirates Tadej Pogačar, ki je moral danes kar dvakrat menjati kolo.

Karavana je tokrat ubrala nekoliko počasnejši tempo, v cilju so kolesarji za skoraj deset minut zaostali za najpočasnejšo časovnico organizatorjev. A zaključek nikakor ni bil počasen. Boj moštev za najboljši sprinterski vlak se je stopnjeval v zadnjih kilometrih, v samem zaključku pa so najboljše linije našli v Alpecin-Deceunincku s Philipsnom, Bahrainu Victoriousu z Bauhausom, ki mu je pomagal Slovenec Matej Mohorič, in pri Lotto Dstnyju z Ewanom. Zraven je bil tudi Belgijec Wout Van Aert (Jumbo-Visma), ki pa že drugi dan zaporedoma ni našel pravega položaja v zaključku in je na koncu lahko le odkimal z glavo na petem mestu.

Jasper Philipsen je bil najhitrejši v zaključku.
Reuters

V uvodu etape sta hitrejši tempo zastavila zgolj Američan Neilson Powless (EF Education-EasyPost) in Francoz Laurent Pichon (Arkea-Samsic), ki sta zrežirala takojšen pobeg. Ta je trajal skoraj do francoske meje, ko je prvi 70 km pred ciljem popustil Powless. Pichon je nato prvi prečkal v Francijo, a ga je glavnina ujela 37 kilometrov pred ciljem. Pred tem so kolesarji imeli kar nekaj težav zaradi okvar. Kazahstanec Aleksej Lucenko je med menjavo kolesa v San Sebastianu pokazal, da so nepridipravi na cesto znova odvrgli risalne žebljičke, ki so že ob zaključku druge etape v istem mestu zakrivili kopico predrtih gum. V težavah se je znašel tudi dvakratni zmagovalec dirke Pogačar, ki je kar dvakrat v prvi polovici moral menjati kolo, a ob počasnem tempu ni imel nobenih težav z vrnitvijo v glavnino. Etapo je zaključil v času zmagovalca.

Rezultati, 3. etapa, Amorebieta-Bayonne, 193 km: 1. Jasper Phillipsen (Belgija/Alpecin-Deceuninck) 4.43:15, 2. Phil Bauhaus (Nemčija/Bahrain Victorious), 3. Caleb Ewan (Avstralija/Lotto Dstny) ... 25. Matej Mohorič (Bahrain), 58. Tadej Pogačar (UAE Emirates), 88. Luka Mezgec (vsi Slovenija/Jayco-Alula) vsi isti čas; vrstni red: 1. Adam Yates (Velika Britanija/UAE) 13.52:33, 2. Pogačar +0:06, 3. Simon Yates (Velika Britanija/Jayco) isti čas, 4. Victor Lafay (Francija/Cofidis) 0:12, 5. Wout van Aert (Belgija) 0:16, 6. Jonas Vingegaard (Danska/oba Jumbo-Visma) 0:17 ... 53. Mohorič 11:59, 121. Mezgec 28:13.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta