Trud pohodnikov je bil poplačan

Franc Kocbek
14.02.2024 04:30

Ob godu svetega Vincenca, zaščitnika vinogradov, se začne rez vinske trte. Ob tem dnevu se po tradiciji Miklavžčani odpravijo na pohod. Rez jim je prikazal Bojan Protner v svojem vinogradu v Vodolah.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Udeleženci 12. Vinkovega pohoda
PD Miklavž

Za nedeljo, 21. januarja, je bilo napovedano jasno vreme, temperatura okrog -12 stopinj Celzija, brez padavin, kar je obetalo lep dan, kot nalašč za 12. Vinkov pohod od Miklavža na Dravskem polju do Malečnika. Pohodniki so se zbrali na parkirišču miklavškega vrtca Vrtiljak. Vinogradnik gre na vinkovo v vinograd v vsakem vremenu, naj sije sonce, dežuje ali sneži, in tako tudi pohodniki. Pozdravil jih je predsednik Planinskega društva Miklavž Franc Kocbek, jim opisal potek pohoda in nanizal točke, kjer bodo postanki. Društvo vinogradnikov Miklavž je pred vzponom pohodnike pogostilo s kuhanim vinom, čajem in pecivom. Po kratkem nagovoru predsednika tega društva Ivana Kneza je kolona 27 pohodnikov krenila proti Zgornjemu Dupleku, kjer so pričeli vzpon na Kamenščak. Pot jih je vodila skozi gozd med Trčovo in Metavo do velikega zbiralnika vode na hribu. Spust, ki je sledil, je bil zaradi rahlo zasneženih tal nekoliko neprijeten, predvsem za nevešče. A trud je bil poplačan, kajti pred njimi je bila kmetija Knuplež, kjer so se okrepčali z domačimi dobrotami.

12. Vinkov pohod
PD Miklavž

Pot so nadaljevali skozi nekaj vasi in mimo veliko vinogradov do Vodol. Večkrat so lahko uživali v pogledu na Gorco, Maribor in za njima belo Pohorje in Kozjak. Po štiriurnem pohodu so nekateri malo utrujeni, drugi veselo razpoloženi prispeli do vinograda Bojana Protnerja, kjer je upokojenski pevski zbor iz Miklavža zapel pesmi o vinu in trti. Sledila je rez vinske trte po slovenskih običajih, pri čemer je lastnik vinograda Bojan Protner strokovno obrazložil načine in oblike rezi ter opozoril na napake, ki jih delamo pri rezi trte. Na vinogradniških kmetijah Bračko in Protner so za pohodnike pripravili malico in tudi dobre kapljice ni manjkalo. Večina pohodnikov je nadaljevala proti Gorci in se spustila v Malečnik. S cilja jih je avtobus odpeljal na izhodišče v Miklavž. Že zdaj vabijo, da se 19. januarja prihodnje leto pridružite na 13. Vinkovem pohodu. Letošnjim pohodnikom bodo priznanja za udeležbo podeljena 16. marca v Kulturnem domu v Miklavžu na Dravskem polju, ko bo občni zbor društva. (štr)

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta