13-letnik, ki je streljal na sošolce, naj bi si želel na prostost. Policija preiskuje, ali je bil zlorabljen

M.R.
26.05.2023 13:24

Srbska policija preiskuje, ali je morda oče 13-letnega dečka, ki je 3. maja v osnovni šoli ubil devet ljudi, še tri pa ranil, svojega sina zlorabljal. V teku je tudi predkazenski postopek proti mami napadalca.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Aretacija 13-letnika, ki je streljal na vrstnike.
Profimedia

Danes je višje beograjsko tožilstvo sporočilo, da bo preiskava uvedena tudi zoper očeta. Pred dvema dnevoma so na policijski postaji zaslišali mater 13-letnika, sicer profesorico na fakulteti. Odgovarjala je na vprašanja o vedenju svojega otroka in o odnosih v družini, med drugim tudi o tem, ali je bil sin zlorabljen. Povedala naj bi bila, da v nobenem primeru ni mogla predvideti, da bi lahko njen sin izvršil množični poboj na svoji šoli. V prihodnjih dneh naj bi jo zaslišali tudi tožilci, poroča srbski časnik Blic. Pogovor naj bi opravili tudi s šolskim pedagogom in psihologom. Očeta so zaslišali že kmalu po dogodku in je še vedno v pridržanju. 

Po pisanju Blica naj bi bila 13-letnikova mati svojega sina silila, da je v šoli boljši od ostalih. S testi naj bi bili ugotovili, da je njegov inteligenčni kvocient povprečen in da ni genij. Sprva so namreč menili, da bi lahko bil nadpovprečen, saj naj bi bil strelski pohod zelo skrbno načrtoval. 

Napadalec želi na prostost

Poleg tega pa Blic poroča tudi, da naj bi 13-letnik, ki je na kraju v beograjski osnovni šoli ubil osem vrstnikov in varnostnika, pozneje pa je v bolnišnici umrl še en ranjeni otrok, zahteval, da ga izpustijo s klinike, saj naj bi trdil, "da ni nobenih razlogov za njegovo bivanje v kliniki"

Dečka so kmalu po tragičnem napadu prijeli policisti, od takrat pa je zaprt v izolaciji. Zdravniki naj bi bili opravili številne preiskave, kot poroča Blic, pa naj ne bi pokazal nobenega znaka kesanja. Bil naj bi popolnoma miren in hladen, hkrati pa naj ne bi zahteval nobenih stikov. "Kdaj bom šel ven?" in "Kako odmeva moje dejanje?" sta vprašanji, ki naj bi ju bil v zadnjih dneh zastavljal osebju. 

Blic poroča, da za zdaj ni nobenih pogojev, da bi dečka zares pustili na prostost. On pa naj bi trdil, da so že opravili vse preglede in da ni nobenega razloga za to, da ga zadržujejo na kliniki. Zdravniki sicer menijo, da je deček še vedno nevaren in da obstaja verjetnost, da bi dejanje ponovil, če bi imel to priložnost. "Nihče ne more izključiti tega velikega tveganja," Blic navaja svoj vir. 

Reuters

Prav tako Blic poroča, da naj bi bili zdravniki in drugi strokovnjaki ugotovili, da 13-letnik nima oblikovane pomembne osebnostne komponente, tako imenovanega superega (nadjaza po filozofu Sigmundu Freudu). Nadjaz po utemeljitelju psihoanalize Freudu namreč predstavlja osebnostno komponento, ki določa človekove moralne vrednote. Nadjaz naj bi se pri osebku na podlagi vrednot staršev, družine in družbe, v kateri odrašča, oblikoval  v prvih petih letih starosti.

Če ima otrok pravilno oblikovan superego, občuti tudi krivdo ali anksioznost, če prekrši svoje etične vrednote. Pri 13-letnem napadalcu pa po pisanju Blica tega ni. Ne občuti krivde in tudi ne čustev (negativnih ali pozitivnih). Bil naj bi popolnoma miren, zdravniki pa mu po dogodku niso predpisali niti pomirjeval, saj jih ne potrebuje. 

Hkrati časnik piše, da sodeč po izjavah državnih organov ni nobenih možnosti, da bi se dečku želja kadarkoli uresničila. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je kmalu po streljanju na osnovni šoli in po streljanju v bližini Mladenovca, kjer je 20-letnik z avtomatskim orožjem streljal na someščane in jih 9 ubil, dejal, da ti "pošasti" ne bosta nikoli prišli na prostost. 

Oče ene izmed ubitih deklet na osnovni šoli Slobodan Negić je za srbske medije v izjavi dejal, da je v pogovoru z državnim sekretarjem dobil občutek, da je pripravljen storiti vse, da storilec res ne bo nikoli zapustil zaprtega oddelka klinike.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta