Avstrijski zunanji minister Schallenberg: Sprememb meja na Zahodnem Balkanu ne bo

STA, M.R.
04.05.2021 17:46
Avstrijski zunanji minister Alexander Schallenberg je danes v Sarajevu opozoril, da se tisti, ki razmišljajo o spremembah meja na Zahodnem Balkanu, "igrajo z ognjem". Po pogovoru z zunanjo ministrico BiH Biserko Turković je izpostavil, da ne Avstrija ne Evropska unija tega ne bosta dovolili ter da gre za nesprejemljive in izredno nevarne ideje.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Avstrijski zunanji minister Alexander Schallenberg, predsedujoči svetu ministrov BiH Zoran Tageltija in evropski komisar za širitev Oliver Varhelyi.
EPA

Na skupni novinarski konferenci po pogovorih je Alexander Schallenberg izpostavil, da različni fantomski non-paperji, ki predlagajo nove meje v regiji, niso sprejemljivi za nikogar, ki je resen, še posebej, če postavljajo pod vprašaj ozemeljsko celovitost BiH.

Poudaril je, da se o ozemeljski celovitosti in suverenosti Bosne in Hercegovine "ni mogoče pogajati". Stabilnost BiH je ključna za stabilnost celotne regije, prihodnost BiH pa je v Evropski uniji, je dejal. Zavzel se je tudi za to, da bi se konference o prihodnosti EU udeležile tudi države Zahodnega Balkana.

Pozval je, da letošnje leto, ki ni volilno, v BiH izkoristijo za izvedbo reform, tako da bi država lahko napredovala k članstvu v EU, kamor tudi sodi, kot tudi vse ostale države regije.

"Kristalno jasno je, da je prihodnost regije v EU," je dejal Schallenberg. Dodal je, da z Dunaja prinaša jasno sporočilo, da Avstrija tega dela Evrope ne bo pustila na cedilu.

Zunanja ministrica BiH je po pogovorih tudi o razpravi o razmerah v BiH, ki bo potekala na zasedanju zunanjih ministrov EU in v Evropskem parlamentu, izpostavila, da bi se morali v uniji zavedati, da si kljub negativni retoriki nekaterih politikov večina državljanov BiH želi, da bi država postala članica EU in zveze Nato. Izrazila je upanje, da bo EU prepoznala prizadevanja države in ji pomagala pri prevladovanju notranjih obstrukcij ter pri uresničevanju reform, potrebnih, da BiH dobi status kandidatke za članstvo v EU.

Schallenberg je sicer že prej kritiziral neuradni dokument o načrtih o spremembi meja po etničnih kriterijih, ki je v zadnjih tednih dvignil veliko prahu v regiji in v evropskih državah.

Kot pomembno je Schallenberg izpostavil še, da EU ohrani pozornost do regije, saj bodo sicer vakuum zapolnili drugi. Zato je pomembno poslati signal, da je unija na njeni strani, je dejal avstrijski minister, ki je skupaj z evropskim komisarjem za širitev Oliverjem Varhelyijem danes BiH pripeljal prvih 10.000 odmerkov cepiva proti covidu-19 v okviru donacije EU.

S Schallenbergom se je danes v Sarajevu sestal tudi visoki predstavnik mednarodne skupnosti v BiH Valentin Inzko, ki je bil prav tako jasen glede načrtov o morebitnem spreminjanju meja. "Če želi nekdo premikati meje, bi moral najprej obiskati vojna pokopališča po Evropi", je dejal ter izpostavil, da odpiranje Pandorine skrinjice ni zaželeno.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta