Duhovi Bahmuta: Ekipa ukrajinskih ostrostrelcev, ki ne da miru ruskemu sovražniku

M.R.
31.07.2023 12:43

Ukrajinske sile se trudijo ponovno zavzeti Bahmut, ki je od začetka maja pod nadzorom ruske vojske. Takrat je tja vdrla najemniška vojska Wagner, ki je mesto več mesecev oblegala.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ukrajinski ostrostrelec v Donecku.
Profimedia

Britanska medijska hiša BBC je stopila v kontakt z ekipo ukrajinskih elitnih ostrostrelcev, ki v bližini Bahmuta že okoli šest mesecev izvajajo nočne akcije, njihove tarče pa so pogosto pomembnejši ljudje v vrstah ruskih sil. 

Gre za ekipo okoli 20 vojakov, ki operirajo na obrobju Bahmuta. Ekipa je dobila vzdevek "Duhovi Bahmuta" (angleško "Ghosts of Bakhmut"), njihov pripadnik, s katerim je govorila britanska novinarska ekipa, pa ima vzdevek "Duh" (angleško "Ghost"). 

"Vprašal sem Duha, koliko Rusov je njegova enota ubila. Odgovoril je, da je potrjeno število 524. 'Od tega je bilo 76 ubojev mojih'," novinar v članku navaja besede sogovornika. Je pa še dejal, da vsi člani ekipe ne štejejo svojih žrtev. 

Pred vojno je neki drug član, imenovan Kuzia, delal v tovarni. Kot je pojasnil, nikoli ni maral orožja, se je pa čutil prisiljenega v to, ko je Rusija napadla. Pojasnil je, da morajo biti na misijah zelo previdni. "Vsaka misija je nevarna, če naredimo napako, nas sovražnik lahko zadene. Seveda me je strah, samo norca ne bi bilo," odgovarja. 

Dne, ko je govoril z novinarjem BBC-ja, se je odpravljal na misijo s svojim opazovalcem Tarasom. V bližino bojišča naj bi ju pripeljal voznik Kuš, potem pa bosta morala še okoli dva kilometra prehoditi, preden prideta do tarče.

Najmlajši član ekipe nima še nobene potrjene usmrtitve sovražnika. Bil je na urjenju pri britanski vojski. Duh je povedal, da člane ekipe izbira sam, predvsem na podlagi človečnosti in domoljubja posameznika, ki mu pomenita več kot sama vojaška izurjenost. 

Z oklepnikom na bojišče

Ko se približuje mrak, se ekipa vkrca v oklepno terensko vozilo, z njimi pa se odpravita tudi snemalec in novinar BBC-ja. Kuš med vožnjo s svojega telefona predvaja glasbo. Pove, da ga ukrajinski rap spravi v pravo razpoloženje, hkrati pa tudi utiša zvok artilerijskega obstreljevanja. 

Ukrajinski ostrostrelec
Profimedia

Kuš med vožnjo tudi pokaže v zrak na granate, ob tem pa se vozijo mimo uničenih oklepnikov, ki niso imeli toliko sreče kot oni. Poleg tega Kuš pokaže še na območje, kjer so posejane mine. Po 20 minutah vožnje se vozilo ustavi, iz njega izstopi dvočlanska ekipa, Kuš jima glasno vzklikne:"Naj bo Bog z vama!" Nato pa hitro odpelje nazaj. 

Med potjo v bazo jim ostanki granat preluknjajo zadnje kolo, zato je vožnja še toliko bolj adrenalinska. Ko prispejo, je že popoln mrak. Vojaki, ki so ostali v bazi, prek radijske povezave pričakujejo novice od kolegov na bojišču. Sedem ur pozneje napoči čas za evakuacijo obeh ostrostrelcev z bojišča. 

En strel, ena tarča

Za volan terenskega oklepnika sede Kuš, ob njem pa sta spet novinar in snemalec BBC-ja. Navkljub trdemu mraku voznik ne prižge žarometov, saj ne želi pritegniti sovražnikove pozornosti. Ko prispejo na dogovorjeno lokacijo, se vozilo za kratek čas ustavi, ostrostrelski par sede v vozilo, ki hitro oddrvi nazaj v bazo. Odleglo jim je, ko so prispeli na cilj. 

Kuzia je povedal: "En strel, ena tarča." Novinarjema pokažejo posnetek, narejen z napravo za nočno opazovanje. Zadela naj bi bila strelca, ki je z mitraljezom obstreljeval ukrajinske vojake. 

Ostrostrelca se odpravita k počitku, Kuzia pa ob tem pove: "Vesel sem, da sem nazaj, in vesel, da smo vsi živi." 

V zadnjih šestih mesecih je bilo več članov ekipe že ranjenih, vključno z njihovim poveljnikom Duhom. Nihče pa ni umrl. 

"Ena majhna ekipa ostrostrelcev ne bo dobila te vojne ali zavzela nazaj Bahmuta. Verjamejo pa, da lahko prizadenejo sovražnika," je zapisal avtor reportaže s fronte za BBC. Kuš je prepričan, da ima prisotnost ostrostrelcev pri sovražniku psihološki učinek, saj jih ne morejo niti videti niti slišati.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta