(FOTO) 26-letni nogometaš čaka na usmrtitev: Družina je zaskrbljena, da ga bodo obesili na trgu

A.L.
23.12.2022 13:11

Iranske oblasti so v povezavi s protesti prejšnji mesec že usmrtile najmanj dve osebi, ena je bila javno obešena.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

26-letni iranski nogometaš Amir Nasr-Azadani je eden od množice ljudi, ki bi jih lahko usmrtili na trgu Shahid Alikhani v Isfahanu v osrednjem Iranu. Obtožili so ga upora proti vladi, kar se v tej državi kaznuje s smrtjo. Omenjeni trg, ki sicer velja za neugledni del, je zdaj postal kraj, kjer se zbirajo nogometaševi podporniki.

Iranske družine, katerih člani so bili zaradi povezav s protesti po državi obsojeni na smrt, menijo, da je Zahod trenutno preobremenjen s praznovanjem božiča in da bo zato v Iranu to čas, ko se bo zvrstil val usmrtitev. CNN je v sodelovanju z aktivistično skupino 1500Tasvir pregledal dokumente, videoposnetke, pričevanja in izjave, ki nakazujejo, da bi se lahko najmanj 43 ljudi, vključno z Nasr-Azadanijem, soočilo z neizbežno usmrtitvijo.

Iranske oblasti so v povezavi s protesti prejšnji mesec že usmrtile najmanj dve osebi, ena je bila javno obešena. 

Nasr-Azadani je obtožen vpletenosti v umor treh varnostnikov med protesti v Isfahanu 16. novembra, je prejšnji teden poročal iranski državni medij IRNA. Glavni mestni sodnik Asadullah Jafari je dejal, da je bil Nasr-Azadani obtožen upora proti vladi. Po iranskem kazenskem zakoniku je za to zagrožena smrtna kazen. 

"Od dneva, ko so ga aretirali, so oblasti govorile, da bo izpuščen do konca tedna," je vir povedal za CNN. Po tem ni bilo nobenih informacij, nekaj tednov kasneje pa so oblasti sporočile, da bi lahko nogometaša obesili na trgu Shahid Alikhani. Nasr-Azadanijeva družina sprva ni vedela za razlog za njegovo aretacijo, uradniki pa dodatnih informacij o njegovem stanju niso želeli deliti, je za CNN povedal vir. Oblasti naj bi nogometaševi družini sporočile tudi, naj o primeru molči, če želi, da ga izpustijo.

Sodišče je prejšnji teden sporočilo, da je pridobilo videoposnetek in zadostno dokumentacijo, ki dokazuje, da je Nasr-Azadani del oborožene skupine.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta